Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İtalyan Girişimciler Derneği'nin Four Seasons Otel'de düzenlenen yemekli toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Babacan, Türk ve İtalyan şirketlerinin gücünün birleştirilmesi durumunda kazan - kazan ilkesinin ön plana çıkacağı bir işbirliğinin oluşacağına vurgu yaptı.
"KAZAN KAZAN İLKESİ DOĞRULTUSUNDA SONUÇ ELDE EDECEĞİZ"
Babacan, " Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkileri tanımlamamız gerekirse tek bir sözcük kullanmamız gerekirse bunu harika sıfatıyla tanımlayabiliriz. Bunu bir bakan olarak Dışişleri Bakanlığı yapan biri olarak iki ülkenin ilişkilerini değerlendirdiğimde harika olduğunu söyleyebilirim. Dost ülkeleriz. İtalya Türkiye'nin AB' ye üyelik sürecinde çok önemli bir destekçisi olagelmiştir. Aynı zamanda Türkiye ve İtalya arasındaki ekonomik ilişkiler de son derece hızlı bir şekilde gelişmekte. İş yatırım ticaret alanında her zaman iki ülke ortak ülke olmuştur. Turizm alanında da İtalya'dan daha artan sayıda ziyaretçiler Türkiye'ye gelmektedir. Özelikle 2008 - 2009 sonrasında birçok Avrupa ülkesi yeni bir güç arayışına girdi. İtalyan markalarını değerlendirdiğimizde çok güçlü bir pozisyona sahipler. Türk şirketleri düşük maliyetli yüksek kaliteli üretim sağlamada önemli bir potansiyele sahip. Bu iki ülkenin iki özelliğini biraraya getirdiğimizde kazan kazan ilkesi doğrultusunda sonuçlar elde edeceğiz. Türk ve İtalyan şirketleri gelecekte birbirini tamamlayan bir yapı içinde geniş hacimli işler ortaya koyacaklar. İtalyadan çok sayıda şirket Türkiye'de yatırım yapmış durumda. Ortak girişimlerin sayısı da son derece fazla " şeklinde konuştu.
"UZUN VADEDE İSTİKRARI HEDEFLEMEMİZ GEREKİR" Euro bölgesinin içinden bulunduğu duruma da değinen Ali Babacan, İtalyan girişimcilere çeşitli tavsiyelerde de bulundu. Babacan, " Bütün bir avro bölgesi adına genel olarak önemli adımlar olumlu adımlar atıldığını düşünüyorum. Siyasi çevrelerde bu dönemlerde bazı fırsatçı yaklaşımlar görebiliriz. Bazı şeyleri olumlamak kolay gelebilir. Hızlı bir çözüm sunacak mesajlar aktarmak da kolay gelebilir ama uzun vadede bu kısa vadeli çözümler ülkelere zarar verir. Kendi pozisyonumuzu net bir şekilde belirleyip, uzun vadede istikrarı hedeflememiz gerekir. Makekonomik dengeleri gözönüne alırsak, kısa vadede cennet yaratmak kolaydır. Dolayısıyla uzun vadeli bir yaklaşıma sahip olmanız son derece önemlidir" dedi. Türkiye'nin bulunduğu noktaya bütçeye bağlı kalarak geldiğini aktaran Ali Babacan, " Bütçemize sıkı sıkıya bağlı kaldık. Hükümet harcamalarının Türkiye genelindeki büyümemizde herhangi bir etkisi olmadı. Son 3 yılda 4.7 milyon ek işgücü yarattık. Bunun hükümet tarafına katkısı yalnızca 200 bindir. 4.5 milyon özel sektör tarafından yeni iş imkanı yaratıldı. Bu, bizim temel politikamız olarak devam edecektir. Bu yaklaşım doğrultusunda çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Hükümetin özel sektöre kapıları açması bariyerleri ortadan kaldırması büyüme odaklı olarak özel sektörün çalışması önemlidir. Ama özel sektörün bunu yapması için güven gereklidir. Siz ne kadar mali canlandırma sunarsanız sunun ne kadar para basarsanız basın eğer güven yoksa yaptıklarınız işe yaramayacaktır" diye konuştu.
" ÖNÜMÜZDEKİ YIL BU HEDEF YÜZDE 5 OLACAK "
Türkiye'nin 2013 yılından hedeflediği büyüme rakamının yüzde 4 olduğunu söyleyen Babacan, "2013 yılında yüzde 4' lük bir büyüme hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl bu hedef yüzde 5 olacak belki daha sonra da potansiyel büyüme hedeflerimize ulaşacağız. Peki AB ekonomik gerilemeden ne kadar etkilenecek ' Bu bağlamda neler yapıyoruz ' İhracat pazarlarımızı çeşitlendiriyoruz. İhracatımızın yüzde 60'ı AB pazarlarını kapsıyordu. Bu yıl itibariyle bu, yüzde 38. İhracatın yüzde 36' sı Kuzey Afrika ülkelerine gitmekte. Ortadoğu önem kazanmakta, AB ve Kuzey Afrika ile Ortadoğu'ya yaptığımız ihracatlar başa baş gidiyor " diye konuştu. Toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Son Dakika › Güncel › Babacan: 'Büyüme hedefimiz yüzde 4' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?