Babacan, Kıdem Tazminatı Sisteminin Sorunlarına Değindi - Son Dakika
Güncel

Babacan, Kıdem Tazminatı Sisteminin Sorunlarına Değindi

Babacan, Kıdem Tazminatı Sisteminin Sorunlarına Değindi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "İstatistiklerde, kıdem tazminatı olan vatandaşlarımızın sadece yüzde 10'unun bu haktan yararlandığı görülüyor." dedi.

13.11.2013 14:35  Güncelleme: 17:28

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kıdem tazminatı sisteminin Türkiye'nin çalışma hayatı ile ilgili en büyük problemlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, " İstatistiklere baktığımızda kıdem tazminatı hakkı doğan vatandaşlarımızın sadece yüzde 10'nun bu haktan yararlanabildiğidir. Yüzde 90'ının hiçbir şekilde kıdem tazminatı hakkını alamadığını görüyoruz. Yüzde 90'ın mağduriyeti söz konusudur ve yüzde 10'luk şanslı azınlık bir kitle var. Bu mağdur kitlenin beklentilerini, hak mağduriyetlerini düşünmek zorundayız" dedi.

"TÜRKİYE ÇALIŞMA HAYATININ EN BÜYÜK PROBLEMİ"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'nin 10. yılı nedeniyle Four Seasons Otel'de düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Babacan, kıdem tazminatı konusunun Türkiye'nin çalışma hayatı ile ilgili en büyük problemlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. İstatistiklere bakıldığında kıdem tazminatı hakkı doğan vatandaşların sadece yüzde 10'unun bu haktan yararlanabildiğini ifade eden Ali Babacan, "Vatandaşlarımızın yüzde 90'ının hiçbir şekilde kıdem tazminatı hakkını alamadığını görüyoruz. Fakat enteresan bir şekilde bu yüzde 10'luk kesim sendika üyeliklerinin olduğu kesimden oluşuyor. Dolayısıyla sendikalara sorduğumuzda bizim böyle bir sorunumuz yok diyorlar ve de haklılar. Çünkü kamuda çalışanlar haklarını alıyorlar.

Kurumsal yapısı olan özel sektörde çalışanlar haklarını alıyor. Zaten o kesimde daha çok sendikalı kesim oluyor. Fakat sendikasız yığınlar, kitleler bu hakkını alamıyor. Bu işin sosyal tarafları var ancak bizim arzumuz kıdem tazminatı hakkını alamayan bu yüzde 90'lık kesimin bir temsilcisi yok. Daha da kötüsü işsizlerin bir temsilcisi yok. Bakanımızla masaya yüzde 10'luk kesimin temsilcisi masaya oturuyor" ifadelerini kullandı.

"HAK MAĞDURİYETLERİNİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ"

Bu konuda çalışmaların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Babacan, hükümet olarak tüm kitleleri düşünerek bir karar vermeleri gerektiğinin altını çizdi. Babacan, "Çalışma Bakanlığımızın kıdem tazminatı taslak çalışmasında kıdem tazminatı sisteminden kıdem tazminatı fonuna geçerken model bireysel emeklilik sistemine göre kurgulanmış durumda. Çalışma Bakanlığı'mızın arzusu kıdem tazminatı fonu oluşturalım ve bu fonlar bireysel emeklilik sistemi fonları içinde çalışsın. Fakat bununla ilgili tarafların iyice istişare yapması da lazım. Biz hükümet olarak bunu arzu ederiz. Bir iş yerinde çalışan işçilerimizin çoğunluğu eğer kıdem tazminatı fonuna geçmek istiyorsa iş yeri bazında da bunu yapabiliriz; yani çalışanlar mevcut kıdem tazminatı sisteminde kalmak istiyorum diyorsa onları bırakabiliriz.

Yine bir iş yerinde biz kıdem tazminatı fonuna geçmek istiyoruz diye irade ortaya koyuyorlarsa bu kapının da açılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü yüzde 90'ın mağduriyeti söz konusudur ve yüzde 10'luk şanslı azınlık bir kitle var. Bu mağdur kitlenin beklentilerini, hak mağduriyetlerini düşünmek zorundayız. Kıdem tazminatı fonları bireysel emeklilik sistemine yönlenirse biz orada da devlet katkısını veririz" dedi.

BİREYSEL VE TÜKETİCİ KREDİLERİYLE KREDİ KARTLARI İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Babacan, bir gazetecinin "Kamuoyunda kredi kartlarıyla ilgili yapılacak olan düzenleme çok konuşuluyor. Bunun ekonomiye olan yansımalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusuna "Bireysel krediler, tüketici kredileri kredi kartları ile ilgili düzenlemelerin önemli bir bölümünü yaptık. Bunların yayımlanıp uygulamaya girdi. Geride kalan 3 çalışma alanı vardı. Bu üç alanla alakalı etki analizleri üzerinde çalışılıyor. Bu çalışma bittikten sonra hangi alanda ne kadar düzenleme yapacağımızın kararını vermiş olacağız. Aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacağız ama makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacağız. O 'makul' kelimesinin altını çizerek söylüyorum.

Aşırılık ekonomimize zarar veriyor. Kredi hacmi büyüyecek, ama makul ve dengeli büyüyecek" şeklinde yanıt verdi. Ali Babacan, kredilere, ihracat, yatırım ve KOBİ'ler içinse "evet" dediklerini, ancak tüketim içinse dikkatli olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, gerekirse ilave tedbirler alacaklarını söyledi.

"KIDEM TAZMİNATININ BES FONLARINDA DEĞERLENDİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Öte yandan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak ise kıdem tazminatı fonlarının BES fonlarında değerlendirilmesini talep ettiklerini söyledi. Özellikle işçi ve işveren arasında işten çıkarılma, tazminatın ödenip ödenmeyeceği ya da ödenecek rakam konusunda sorunlar yaşandığını belirten Koçak, "Eğer kıdem tazminatı fonları BES'te takip edilirse daha şeffaf ve güvenilir bir yapıya kavuşacak diye düşünüyoruz. Ayrıca uzun dönemde ekonomiye ciddi katkıları olacağını düşündüğümüz için bizim böyle bir istirhamımız oldu. Ancak bildiğimiz kadarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kıdem tazminatı fonunun BES'e devredilmesi gibi bir çalışmasının olmadığıdır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Babacan, Kıdem Tazminatı Sisteminin Sorunlarına Değindi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement