ZULFİYA YAKUPİ - Sırbistan'dan 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, bağımsızlık ilanının 6. yıldönümü kutlanıyor.
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağımsızlık ilanının Kosova'nın yakın tarihindeki en önemli olay olduğunu ve bu önemli olayın başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere vatandaşların, uluslararası kurum ve enstitülerin gayretleri sayesinde gerçekleştiğini kaydetti.
Yahyaga, Kosova'nın bağımsızlığının Uluslararası Adalet Divanı kararıyla meşrulaştırıldığını ve Birleşmiş Milletler (BM) üyelerinin yarısınca da tanındığının altını çizdi.
Kosova'nın, Avro-Atlantik entegrasyon hedefi olan bir devlet olduğunu kaydeden Yahyaga, ''Kosova, bölgedeki istikrar ve barışın devamında önemli bir faktör olmaya devam etmektedir. Biz, Kosova'nın gelişmiş bir demokrasiye sahip bir devlet olması için çalışmaya devam ediyoruz. Sırbistan ile geçmişi ardımızda bırakarak ilişkilerimizin normalleştirilmesi için çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.
Kosova'nın toplum olarak AB reformları sürecine girdiğini belirten Yahyaga, söz konusu reformların yolsuzluk ve organize suçlarla mücadeleyi, hukukun üstünlüğünün sağlanmasını kapsadığını kaydetti.
-Sırp tarafı, Kosova'nın bir devlet olduğu gerçeğini kabul etmeli
Kosova'nın duayen politikacılarından Sosyal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaqusha Jashari de Kosova halkının bağımsızlık rüyasının, Kosova'nın işlevsel bir devlet haline gelmesiyle tamamlanacağını belirtti.
Geçen 6 yıl içerisinde, ülkedeki durumun iyileştirilmesi adına daha iyi adımlar atılabileceğini belirten Jashari, ''Sosyal ve ekonomik sorunlar bir kenara bırakıldı, gençler işsiz, bir memnuniyetsizlik mevcut. İnsanlar, yeni bir devletin daha fazlasını yapabileceği beklentisi içerisinde'' diye konuştu.
Sırbistan ile Kosova arasındaki sorunların sadece anlaşmalar üzerinden çözülebileceğini vurgulayan Jashari, her şeyden önce Sırp tarafının Kosova'nın bir devlet olduğu gerçeğini kabul etmesi gerektiğini kaydetti.
Kosova Ekonomi Odası Başkanı Safet Gergjaliu ise son altı yıl içerisindeki gelişmeleri göz önünde bulundurduklarında, imzaladıkları uluslararası anlaşmalara rağmen ekonomik kalkınma açısından iyimser olacak bir durumun bulunmadığını söyledi.
Gergjaliu, gelinen noktada Kosova'nın Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası üyesi olduğunu, ayrıca Dünya Bankası ve IMF ile işbirliği içerisinde olduğunu kaydederek, bunların önemli adımlar olduğunu dile getirdi.
Uluslararası Kriz Grubu analistlerinden Naim Rashiti de bağımsız geçen 6 yılda Kosova'da demokrasinin ve ekonominin geliştirilmesi adına hiçbir şey yapılmadığını savundu.
Kosova'nın zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Rashiti, ''Gerçek şu ki AB ve NATO ülkelerinin çoğu ve ABD Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. Bu gerçekler, Kosova'nın bağımsızlığının geri dönülmez olduğunun göstergesi'' diye konuştu.
Rashiti, Kosova'nın önümüzdeki yıllardaki önceliğinin ise ekonomik ve demokratik kalkınma, ülkenin kuzeyindeki Sırpların entegrasyonu ve Kosova ile ilişkilerin normalleştirilmesi olması gerektiğini söyledi.
-Kosova'nın bağımsılzık süreci-
Yugoslavya Federasyonu döneminde Kosova, Sırbistan federe cumhuriyeti içerisindeki bir bölgeydi. 1974'te Yugoslavya anayasası Kosova'ya özerklik tanıdı. Fakat 1989 yılında dönemin Sırp asıllı milliyetçi Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, özerkliği geri aldı. 1991'de Yugoslavya'nın dağılmasının ardından önce Hırvatistan ardından Bosna'da başlayan kanlı savaş daha sonra Kosova'ya sıçradı. 1998 yılında Sırp polisi ile Kosova Özgürlük Ordusu arasında çatışmalar başladı. Miloseviç'in ordusu bu dönemde Arnavut halkın köylerini bastı, sivilleri öldürdü. 1999'da NATO çatışmalara müdahale etti. 78 günlük operasyon sonucunda Miloseviç, Kosova'dan çekilmek zorunda kaldı.
Kosova, Sırbistan'dan ayrıldı. Fakat hemen bir devlet statüsü almadı. On yıl sonra 17 Şubat 2008'de Kosova, Sırbistan'dan tek yanlı olarak bağımsızlığını açıkladı. Kosova'nın bağımsızlığı'nı ABD, Türkiye ve çok sayıda Avrupa ülkesi hemen tanıdı. Şu ana kadar 106 ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. Fakat Sırbistan Kosova'yı tanımadı. Kosova'nın istiklal marşı ve bayrağı var. Fakat BM üyesi değil. BM üyeliğinin önündeki engelin kaldırılması için çabalar devam ediyor. Son yıllarda AB öncülüğünde, Kosova ile Sırbistan arasında müzakereler başlatıldı. Geçen yıl bu müzakerelerde anlaşmaya varıldı.
Son Dakika › Güncel › Bağımsız Kosova, 6 yaşında - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?