FATİH projesi Türkiye'nin gelişmesine öncülük edecek
Bakan Avcı, bir gazetecinin ÖSYM Başkanı Ali Demir'in, KPSS'deki kopya iddialarıyla ilgili 2010 öncesi ve sonrası sınavların da inceleneceğine ilişkin sözlerinin hatırlatması üzerine, "Daha önce başlamış ve galiba üzeri kapatılmış bir adli soruşturma söz konusu idi. Onunla ilgili adli soruşturma ve incelemeler zannediyorum belli bir aşamaya gelmiş olmalı ki şimdi bununla ilgili bu çalışma başlatılıyor, hayırlı olsun" dedi.
"Okul yöneticilerimizi okul güvenliği konusunda uyarıyoruz"
Bakan Avcı, İstanbul Arnavutköy'de bir okulda merdiven korkulukları olmadığı için bir çocuğun vefatıyla sonuçlanan kazadan sonra okulda henüz bir şeyin değişmediğinin hatırlatılması üzerine, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünün konuyla ilgili gerekeni yaptığını söyledi.
Vefat eden çocuğun ailesine, yakınlarına ve sınıf arkadaşlarına başsağlığı dileyen Bakan Avcı, şöyle devam etti:
"Müteaddit defalar okullarımızı, okul yöneticilerimizi okul güvenliği konusunda uyarıyoruz. Merkezden ya da illerden gönderilen müfettişler aracılığıyla bu denetimleri yapıyoruz ama yine de zaman zaman bu tür çok üzücü olaylarla maalesef karşılaşıyoruz. Bunların olmaması, yaşanmaması için çok daha dikkatli çok daha gayretli olmamız gerektiğini bir kere daha bütün eğitim yöneticilerimize, il müdürlerimize, ilçe müdürlerimize, maarif müfettişlerimize, okul yöneticilerimize, müdürlerimize hatırlatıyorum."
"FATİH Projesiyle ilgili bir aksaklık söz konusu değil"
FATİH Projesi'yle ilgili eğitim sendikalarının "Projenin iflas ettiğine" ilişkin iddialarının hatırlatılması üzerine Bakan Avcı, "Eğitim sendikaları değil, daha çok şimdi önümüzde bununla ilgili büyük bir ihale süreci var o yüzden gecikti zaten, uluslararası bir ihale" dedi.
Bakan Avcı, FATİH Projesi'ni sadece çocuklara tablet bilgisayar dağıtılan bir proje olarak görmediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Aynı zamanda Türkiye'de gerek donanım gerek yazılım bakımından bilgisayar teknolojisinin, bilişim teknolojisinin ve sektörlerinin gelişmesine öncülük edecek bir büyük proje olarak görüyoruz. O yüzden başlattığımız ihale süreci de 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar alımına ilişkin ki çok büyük dünya çapında ihale sürecidir bu, ihale sürecinin de en önemli bileşenlerinden birisi yerlilik oranıdır. Yani bu ihaleye giren firmalara hangi aşamada yüzde kaç yerlilik oranı garantisi vereceksiniz sorusuyla başlayan bir süreç. Dolayısıyla bazı çekilmeler oldu. Komisyon toplanmasında gecikmeler oldu, daha önce de olmuş, ama yolunda, projeyle ilgili herhangi bir aksaklık yok, hele hele vazgeçmek gibi bir şey söz konusu değil."
"FATİH Projesi sadece bir donanım projesi değil, bir içerik projesidir"
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaları TBMM bütçe görüşmeleri sırasında sunduğunu hatırlatan Bakan Avcı, "Son üç yılda özellikle içerik üretimi konusunda olağanüstü bir mesafe alındı, hızlanma var öğretmenlerimizin özellikle içerik üretimi konusunda çok ciddi bir ilgileri var" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığının Eğitim Bilişim Ağı (EBA) diye bir platformu bulunduğunu ve bu platforma herkesin şifresiz ulaşabileceğini anlatan Bakan Avcı, burada öğretmenlerin farklı branşlarda ürettiği eğitim, öğretim materyallerine ulaşılabileceğini hatırlattı.
Bakan Avcı, "FATİH Projesi sadece bir donanım projesi değildir, aynı zamanda bir içerik projesidir ve yakın zamanda inşallah açıklamasını da yapacağız" dedi.
Telekom'la imzalayacakları bir protokolle içerik üretimi daha da hızlanmış olacağını söyleyen Bakan Avcı, "Dolayısıyla FATİH Projesi beklendiği gibi amaçlandığı gibi yürüyor, daha da hızlanarak yürüyor" diye konuştu.
Bir başka gazetecinin öğrencilerin tabletlerin şifresini kırdıklarını ve daha çok oyun için kullandıklarını anlattıklarını dile getiren sorusu üzerine ise Bakan Avcı, "Eleştirsem mi, kızsam mı yoksa 'aferin mi desem', diyemeyeceğim, bu bir beceri ve araştırma gerektiren bir şey. Çocukların meraklı olması tabi güzel ama işte bu bilim merkezi burada yapılan uygulama çocukların bu doğal olan merak duygularını ve bir şeyler yapma, bir şeyler başarma arzularını doğru kanallara kanalize etmek için bu tür projelere daha çok ihtiyacımız var. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Kalkınma Ajansı ve Beyoğlu Belediyesi birlikte gerçekleşen bu tür projelerle çocuklarımızın bilime, araştırmaya, yaratıcılığa yönelik eğilimlerini doğru yöne kanalize etmeye vesile oluyor" diye konuştu.
Tablet dağıtım törenlerinde tabletlerin salt bir oyun aracı olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdiklerini söyleyen Bakan Avcı, bu araçların öncelikle bir eğitim aracı olduğunun unutulmaması gerektiğini söylediklerini anımsattı.
"İş insanda başlar, hep insanda devam eder"
"Her şey bir sarı silgili kurşun kalemle başlar" ifadesini kullanan Bakan Avcı, şöyle devam etti:
"Daha sonra bilgisayarlar bizim düşündüklerimizi uygulamaya geçirmek istediklerimizi daha hızlı daha kesin hesaplarla yapmamızı kolaylaştırırlar. Önce iş insanda başlar, hep insanda devam eder, bunların hepsi birer araçtır, araçların mümkün olduğunca iyi kullanılması bazı suistimallerin de önlenmesi için bizim de Milli Eğitim Bakanlığı olarak da eğitimciler olarak da üzerimize düşen sorumluluklarımız var, medya olarak sizin de var. Bazı yanlış kullanımları cesaretlendirecek ve popüler olma vesilesi kılacak haberlerden, yorumlardan basının da kaçınması lazım."
Bakan Avcı, Ankara'da bir okulun fiziki şartlarının kötü olduğuna ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de, konuyla ilgili açıklamanın yapılacağını ifade etti.
"Kardeş okul isteminde olağanüstü bir sinerji doğuyor"
Bir başka gazetecinin Malatya Hasan Akbudak Meslek Lisesi'nden 17'si kız 25 öğrencinin Berlin'e bir aylık staj için gitmelerine ilişkin düşüncelerini sorması üzerine Bakan Avcı, eğitim sisteminin büyük bir bölümünü mesleki ve teknik eğitimin oluşturduğunu ve burada güzel işlerin yapıldığını anımsattı.
Bakan Avcı, Meslek liselerinde okuyan bazı öğrencilerin hem yurt içine hem yurt dışına staj, öğrenci değişimi gibi programlar çerçevesinde gittiklerini, Almanya'dan da çok sayıda öğrencinin Türkiye'ye geldiğini söyledi.
Gelen öğrencileri kardeş okul ilan ettikleri okullarda misafir ettiklerini belirten Bakan Avcı, "Buradan olağanüstü bir sinerji, enerji doğuyor. Dolayısıyla özellikle mesleki ve teknik eğitim alanında sadece Malatya'dan giden öğrencilerimiz değil Türkiye'nin dört bir tarafından öğrencilerimiz başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği projeleri kapsamında kendi meslekleriyle ilgili okulları görmek, gezmek, laboratuvarları, atölyeleri tanımak hatta bazı ortak projeler geliştirmek için bu tür münasebetler kuruyorlar" diye konuştu.
Bakan Avcı, Bakanlık olarak bu tür çalışmaları olabildiğince desteklediklerini anımsatarak, "Bu çerçevede organize sanayi bölgelerimizde açılmış şimdi sayıları 19 ama ileride inşallah artacak çok sayıda mesleki ve teknik liselerimiz var" dedi.
Bu liselerde bölüme ve bölümün ihtiyaçlarına göre öğrenci başına 3 bin 500 lira ile 5 bin 500 lira arasında değişen destekler verdiklerini söyleyen Bakan Avcı, "Buraların yönetimini organize sanayi yönetimiyle paylaşıyoruz, bu ayrıca yönetim modeli oluşturmak konusunda da çok güzel bir pilot uygulama. Önümüzdeki günlerde biz Türkiye'de mesleki ve teknik liselerimizde üretilen ve hepimizi çok şaşırtacağından emin olduğum ürünleri kapsayan sergiler açacağız ve böylece geldiğimiz noktayı kamuoyunun da yakından tanımasına fırsat vereceğiz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Bakan Avcı, Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?