Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TBMM'ye, 76 milyon kişinin faydalanacağı ikinci 100 maddelik sosyal paket sunduklarını söyledi. Bakan Şahin, ailelerin logolu ürünlerden indirimli yararlanacakları 'Aile Dostu' kampanyasını da kapsayan sosyal paketin meclis tatile girmeden çıkmasını beklediklerini söyledi.
Bakan Fatma Şahin, bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Manisa'ya gelirken kendisine di. Bakan Şahin'e ziyareti sırasında AK Parti Manisa Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Uğur Ayremir ile Muzzaffer Yurttaş'ta eşlik etti. Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'ı makamında ziyaret eden Bakan Şahin, toplumun huzur, barış ve refahını sağlamak için önemli çalışmalar yaptıklarını, 10 yıldan bu yana AK Parti hükümeti döneminde sosyal politikalar konusunda önemli işlere imza attıklarını söyledi.
"Sosyal restorasyon yapıyoruz" diyen Bakan Şahin, şöyle devam etti:
"Dünyadaki en büyük ekonomik krizlerde bile bu alana ayırdığımız payı hiçbir zaman azaltmadık. Tam tersine artırdık. Bunu onurla söylüyoruz. 10 yıl önce 1.2 milyar TL olan bütçeyi şimdi 20 milyar TL'ye ulaştırdık."
"PARLEMENTOYA 100 MADDELİK İKİNCİ SOSYAL PAKET"
TBMM'ye Türkiye'de 76 milyonu ilgilendirecek ikinci 100 maddelik sosyal paket sunduklarını dile getiren Bakan Şahin, paketin içeriği hakkında bilgiler verdi. Bakan Şahin, şöyle konuştu:
"Yaşlımızı, çocuğumuzu, kadınımızı, ailemizi, engellimizi, şehit yakınları ve gazilerimizi koruduğumuz, onların yaşamını daha da güçlendirdiğiğimiz önemli bir paketi hayata geçiriyoruz. Paketimizi parlamentoya gönderdik. Bu yasa 76 milyona dokunan bir yasa. Bizim bakanlık böyle bir bakanlık. Çok insani ve vicdani bir bakanlık. Dolayısı ile yaptığımız her şeyin, kendisini direkt etkilemiyorsa, komşusunu, akrabasını, yakın dostunu mutlaka etkiliyor. Sonra da mutlaka bunun olumlu bir dönüşümünü sağlıyor."
Türkiye'de halen 400 bin kişiye evde bakım hizmeti verildiğini belirten Bakan Şahin, muhtaç asker ailelerine yeni bir yardım sistemini de hayata geçireceklerini söyledi. Bakan Şahin, "Eğer çocuk evi geçindiriyorsa ve vatani görevini yapmak için askere gittiyse ve o ailenin geçimini sağlayacak hiç kimse yoksa bunlara yardım etme kararı aldık. Şu anda Türkiye genelinde bu konuda başvuru sayısı 60 bine ulaştı. Gelen tüm talepleri muhtaçlık kriterine uyup-uymadığına bakarak, aynı eşi vefat edenlerde olduğu gibi maaşlarını bağlamaya başlayacağız" dedi.
"SOSYAL HİZMET MERKEZLERİ AÇILACAK"
Bakan Şahin, yeni 100 maddelik ikinci sosyal paketin içerisinde il ve ilçe merkezlerine sosyal hizmet merkezleri açılmasınında planladığını. bir taraftan sosyal yardım ve hizmeti tek çatı altında birleştireceklerini vurgulayarak şöyle devam etti:
"İl ve ilçe merkezlerinde sosyal hizmet merkezleri açıyoruz. Aynen koruyucu hekimlik gibi düşünün. Hastalık oluşumunda önleyici ve koruyucu tedbirleri almak. Bizim de sosyal alanda yaşadığımız birçok sorun var sonuçta. Bunları önlemek ve koruyucu önlem tedbirlerini hayata geçirmek için sosyal hizmet merkezleri açıyoruz. Merkezlerin içinde psiko destek üniteleri, sosyal rehabilitasyon bölümlerinden tutun aile, çocuk, kadın, engellinin sosyal hizmet bakımından neye ihtiyacı varsa bu merkezde hizmet vereceğimiz yeni bir modele geçiyoruz. Manisa'da da bunu yapacağız. Manisa göç alıyor ve göç veriyor. Gelen göçü yönetebilmemiz, sosyal rehabilitasyonuna, şehirle uyumuna sağlamabilmemiz için bu alanlarda güçlü hizmetler vermemiz gerekiyor. İnşallah sonbahara doğru bu merkezlerimizin bir çoğu hizmete açmış olacağız."
"6 AYDA 2 BİN KORUYUCU AİLEMİZ OLDU"
Bakan Şahin, koruyucu aile modeline büyük önem verdiklerini, çocuk sistemlerini yeniden yapılandırdıklarını, devletin halen baktığı 14 bin çocuk bulunduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Bu çocuklarımızı koğuş sisteminden çıkarıyoruz. Sevgi evleri, çocuk evleri ve koruyucu aile sistemine geçiyoruz. Türkiye genelinde 'Gönül Elçileri' diye bir kampanya başlattık. Bunu illerde, valilerin eşleri yürütüyor. Koruyucu aileye özendirmek amacıyla başlattığımız kampanyada Manisa en hızlı istifade eden illerimizden biri oldu. Neden bunu yapıyoruz. Çünkü artık o çocuklarımızın fiziki yönden bir şeylere ihtiyacı yok. Onların her türlü ihtiyacını karşılıyoruz. Ama ailenin yanında olması, ona güven vermesi, koruması ve onu geleceğe hazırlaması için bir yol göstericiye ve şefkatli bir aileye ihtiyacı var. Bu kampanya bunu başarmaya çalışıyoruz. Şu an Türkiye'de 6 ay içerisinde 2 bin koruyucu ailemiz oldu. Bunu daha da güçlendireceğiz. Amacımız; 76 milyonun mutlu ve huzur olduğu, çocuğu, kadını ile yaşlısıyla, yetimi ve yoksulu ile herkes, 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, mutluyum, onurluyum, sosyal devlet anlamında devletim benim yanımda' diyebilmeyi güçlendirmek. 10 yıldan beri bunu güçlü bir şekilde yapıyoruz."
"100 MADDELİK PAKETTE NELER VAR"
Hazırladıkları 100 maddelik pakete ilişkin bilgi veren bakan Şahin, şunları söyledi:
"Öncelikle 65 yaş üstündeki yaşlılarımıza, engellilerimize, şehit ve gazi yakınlarımıza ücretsiz seyahat hakkı geliyor. Bu toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir durum. Şehit yakınları ve gazilerimiz için geçen yıl parlementonun sonunda önemli bir paket çıkarmıştık. Şimdi ikinci paketi gönderdik. Bunun içinde Afyonkarahisar şehitlerimiz, Reyhanlı'da hayatını kaybeden ailelerimiz ve Uludere var. Bunların hepsinin istihdam hakkını ve mali olarak güçlendireceğiz. Bir taraftan çözüm sürecinde kan dursun şehitlerimiz olmasın çok ciddi bir strateji ve eylem planı oluşturuyoruz. Bir taraftan da geriye kalanların mağdur, muhtaçların yaşamını kolaylaştıracak sosyal tedbir almamız gerekiyor. İçinde şehit yakınlarımızın ve gazilerimizin beklediği, gazi ve şehit çocuklarımızın eğitim masraflarının ödendiği, elektrik ile su masraflarının ödendiği, uygun faizli kredilerinin ödendiği güçlü bir paket var."
"OTİSTİK ÇOCUKLAR İÇİN KORUYUCU İŞYERİ MODELİ"
Zihinsel engelli otistik çocukları bulunan ailelere için de çözümler getirdiklerini vurgulayan Bakan Şahin, zihinsel engellileri 'En zor grupları' olarak nitelendirirken şöyle dedi:
"Bedensel engellilere göre eskisine nazaran çok daha iyi durumdayız. Zihinsel engelliler, otistik ve down sendromu olan çocukları bulunan ailelerini en büyük sorunları, 'Biz öldükten sonra çocuklarımız ne olacak?' oluyor. Bizim de onları mutlaka istihdama kazandırmamız gerekiyor. Bir taraftan devlet memuru yapmak için sınava yapıyor, kadrolar açıyoruz. Bir taraftanda girişimci yapıp, bunları korumalı işyeri modelini geliştirmeye çalışıyoruz. Bütün Avrupa şu an bunu yapıyor. Otistik bir çocuk tekrara dayalı işlerde bizden daha çok başarılı. Hiç usanmıyor ve bıkmıyor. Korumalı işyerleri o çocuklara uygun tedbirleri alıp, onları tekstil ve konfeksiyon işlerinde çalıştırabilir. Korumalı işyeri açtığında onlara bütün indirimleri sağlıyoruz. İşsizlik fonundan mali destek veriyoruz. Gelir, kurumlar vergisi hepsini indiriyoruz. Yeter ki işverenimiz gelsin bize bu desteği versin biz bütün imkanları sağlıyoruz. Engellilerin sağlık sisteminde raporla ilgili yaşadığı sorunlar var. Onlara çözüm getiriyoruz bu yasada. Sosyal yardımda, aile bazlı bir yardım sistemine geçiyoruz. Ailede her bir bireyin asgari ücretin üçte biri altındaysa yoksul sayıyoruz ve mali destek veriyoruz. Bu kriteri 119 TL'den 223 TL'ye çıkarıyoruz."
Bakan Şahin, 100 maddelik paketin TBMM'nin tatile girmeden önce çıkarılmasını beklediklerini dile getirdi.
"AİLE DOSTU KAMPANYASINI ANLATTI"
Bakan Şahin valilik ziyareti ardından bakanlığına bağlı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen evlilik öncesi eğitici eğitimi alanlara yönelik sertifika törenine katıldı. Kültür Merkezi'nde düzenlenen sertifika töreni öncesi Bakan Şahin, hayata geçirmeyi planladıkları "Aile Dostu Kampanyası" hakkında bilgi verdi.
Bakan Şahin, şunları söyledi:
"Yaklaşık 10 gün önce başbakan ve 9 bakanımızla bir protokol imzaladık. Bunu aslında ev sahibi olarak yaptık ama bu bir hükümet projesi olarak karşımızda. En büyük sorulara ve küresleşmeye rağmen, kentleşme ve göçe rağmen ailenin etkileşim alanı çok yüksek. Aile, ilk öğretmen ve çocuklarımız ilk eğitim aldığı yer. Karakter ve kişiğilinin ilk oluştuğu yer. Bugün yaşadığımız birçok soruna bakıyoruz ki parçalanmış ailelerden kaynaklı bu sorunların hızla çoğaldığını görüyoruz. O nedenle aileyi kurum olarak derli toplu tutmak, güçlü tutmak durumundayız. Aileyi bir medeniyet projesi olarak yeni bir dil ile anlatmak durumundayız. Aile olmak dediğimiz projenin muradı ve maksadı budur. En küçük etkileşim alanında özellikle kentleşmede aileler çekirdek aileye dönüyor, ama toprakla olan bağını asla kesmiyor. Akrabaları, dostları, hısımları dostları, onlarla olan etkileşim alanını veya büyük ailenin iletişim kanalları güçlü bir şekilde devam ediyor. Amacımız, devam eden fakat gözükmeyen çatıyı daha görünür hale dönüştürmek. Nasıl yapacağız. Hayatın alanında hayatın her yerinde burada iletişim, ulaşım olacak. Aklınıza gelen aile ile ilgili yaşam ile ilgili her alanda 'Aile Dostu' bir paket hazırladık. Eğer, 'Aile Dostu' bir paket varsa bir yerde, oraya logosunu yapıştıracağız ve ondan sonra o indirimden istifa edecek. Sağlık, kültür, sanat alanında indirimler yapılacak. Bir spor aktivitesini ailece yapmak istiyorsa aile paketini hayata geçirecek. Çalışan anneler için siteler içerisinde bahçeli hem 3+1 çekirdek ailenin yaşayacağı, hemde ninenin ve dedenin 1+1 de site içerisinde beraber kalabileceği yaşam alanlarını çoğaltmak gerekiyor. Bunu toplu konut ile yeniden yapılandırıyoruz. Akrabalar bir sitede beraber kalmak istiyorlarsa bu işi kolaylaştırıyoruz. Yeni mekanlarda bu alternatifleri çoğaltacağız. Ürün çeşitliliğini artıracağız. Çeşitliliğini artırdığımız zaman aile olmanın onurur ve şerefini yaşayacak. Hem de yaşamın her tarafında bu iş kolaylaştığı için aile daha da yükselen bir değer olarak her noktasında karşımıza çıkacak."
Bakan Şahin açıklamasının ardından evlilik öncesi eğitim alan 26 genç çifte, sertifikalarını dağıttı. - Manisa
Son Dakika › Güncel › Bakan Şahin Manisa'da 100 Maddelik Sosyal Paketi Anlattı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?