Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (1) ''İki tezkere birleştirildiğine göre, şüphesiz tehdit veya en azından risk oluşturan gelişmelerde ismi geçen örgütlerden bahsedilecek, bahsediliyor.

30.09.2014 21:07

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "İki tezkere birleştirildiğine göre, şüphesiz tehdit veya en azından risk oluşturan gelişmelerde ismi geçen örgütlerden bahsedilecek, bahsediliyor. Genel ifadeler kullanmayı tercih ettik. Ancak bazı örgütlerin isimleri gerekçe kısmında özellikle kullanılmış olabilir. Bazı konulara dikkat çekmek için hükümetimiz uygun görmüştür" dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin "Tezkere kapsamlı olacak bir daha hiçbir şeye ihtiyaç duyulmayacak şekilde hazırlandı, dediniz. TSK'nın sınır ötesine geçişi bu kapsamda mı, Türkiye topraklarının yabancı devlet askerleri tarafından kullanılması bu tezkerenin kapsamı içerisinde mi? Özellikle güvenli bölgede görev yapacak olan güvenlik elemanlarının, asker ve polis gibi kendilerini daha güvende hissetmeleri için bir hazırlık yapılabileceği hükümet tarafından, bu yönde bazı haberler var. Bu yönde bir hazırlık var mı?" sorusu üzerine Arınç, "Şıklarınız bunlarsa, bir son şık daha ekleyelim, hepsi. Bütün bunların hepsini karşılayacak bir metin hazırlandı. Çünkü biz hergün bunu düşünmek veya bu konuda yeni bir karar almak ihtiyacını hissetmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kararlı bir hükümet olduklarının altını çizen Arınç, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin içinde, dışında neler yaşandığını ve yaşanması muhtemel olayların neler olduğunu çok iyi biliyoruz. Güvenli bölge veya diğer konular biraz nostalji ifade etmesin, bunların hepsinin hem askeri hem de diplomatik bir karşılığı vardır. Bizim meselemiz Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilmektir ve dışımızda yaşanacak olayların uzantılarının Türkiye'ye gelmemesi veya Türkiye'yi meşgul etmemesidir. Dolayısıyla talep kısmında, uzun bir gerekçeden sonra, yaşanan olaylar da geniş bir şekilde açıklandıktan sonra, talep kısmında hükümetimizin Meclis'ten istediği yetkilerin içerisinde, bu saydıklarınızın hepsinin de izini, işaretini bulmak mümkündür."

-"Tarif etmek çok daha akıllıca bir iş olacaktır"

Arınç, "Irak tezkeresinde PKK, Suriye tezkeresinde Suriye rejimi ifadeleri vardı. Bunlar yeni tezkerede korunuyor mu, ayrıca bunlara eklenen terör örgütleri ya da radikal unsurlar gibi ifadeler var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Evet, iki tezkere birleştirildiğine göre, şüphesiz tehdit veya en azından risk oluşturan gelişmelerde ismi geçen örgütlerden bahsedilecek, bahsediliyor. Ama bildiğiniz gibi, daha önceki tezkerelerimizde IŞİD veya benzeri hiçbir örgütün de ismi belki rahatlıkla geçmiyordu son yaşadığımız olayda. Bizim son bir sene, altı ay içerisinde yaşadığımız olaylardır. Genel ifadeler kullanmayı tercih ettik. Ancak bazı örgütlerin isimleri gerekçe kısmında özellikle kullanılmış olabilir. Bazı konulara dikkat çekmek için hükümetimiz uygun görmüştür. Ama bunların isimlerini tek tek saymak gibi bir çabanın içerisinde değiliz."

Suriye'de belki 50'den fazla, Irak'ta ise belki 20'den fazla örgütün isminden bahsedildiğini belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Bunlar bazen küçük değişikliklerle, bölünmelerle, parçalanmalarla veya son zamanda bir eylem vasıtasıyla konuşulmuş oluyor. Ben kendi adıma sorayım, sizler de kendi adınıza sormuş olun, mesela 'Horasan' diye bir örgütün varlığından sizin haberiniz var mıydı? Böyle bir örgütün ciddi bir tehlike olduğunu siz herhangi bir bilgiye dayalı olarak düşünüyor muydunuz? Hayır, bunun karşılığı bu değildir. Amerikan uçaklarının bombalayacağı ve yok etmeye çalışacağı bir ciddi örgüt var ki karşımızda, bunun ismini biz yeni duyuyoruz. Dolayısıyla terör dendiği zaman, terör örgütü dendiği zaman şiddete, silaha dayalı veya ideolojik kapsamda bir şey gerçekleştirmek üzere şiddet ve silah kullanan örgütlerin isimlerini tek tek saymak yerine, onları tarif etmek çok daha akıllıca bir iş olacaktır. Ben sorunuzun cevabını, tezkerede fazlasıyla bulabileceğinizi düşünüyorum."

-"Biz, her türlüsüne hazırız"

Bir gazetecenin "Tezkerenin kapalı oturumda görüşülmesi gibi bir seçenekten bahsediliyor. Hükümetin eğilimi bu yönde mi?" sorusuna ise Arınç, "Kapalı oturum her zaman yapılabilir. Benim de katıldığım kapalı oturumlar olmuştur. Şart değildir, ancak başbakan, bakan veya gruplardan herhangi birisi veya en azından şu kadar milletvekili talep ederse, iç tüzüğün galiba 70'inci maddesiydi, kapalı oturum kararı alınabilir, görüşmeler kapalı oturumda yapılır, bitirilirse, bunlar 10 yıl içerisinde tutanakların açıklanması da mümkün olmaz" şeklinde yanıt verdi.

Ancak genel kurulun gündemine hakim olduğunu ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

"Açık da yapabilir bu görüşmeler. Her şey açıkta da cereyan edebilir. O gün nasıl bir karar verilecek, nasıl bir talep olacak doğrusu bunu gündemimize alıp da görüşmedik. Biz, her türlüsüne hazırız. Hükümetimiz olarak tezkeremizi savunacağız ve kamuoyunun bilmesi gereken hususların da herkes tarafından bilinmesini arzu edeceğiz. Ancak şüphesiz bazı konuların rahatlıkla konuşulması veya kamuoyunun bu konular üzerinde dikkatini çekerken başka bir takım endişelerin doğması mümkünse ve sadece milletvekillerimizin bilgilendirilmesi düşünülürse, dediğim gibi 70'inci madde kapsamında bir kapalı oturum yapılabilir. Hükümet olarak tavrımızı Meclis'ten gelecek talebe göre değerlendirebiliriz."

-"Görevlerine şu an itibariyle devam etmekte"

Başbakan Yardımcısı Arınç, " Süleyman Şah Türbesi'yle ilgili IŞİD'in etrafını sardığı bilgileri var. Oradaki bordo berelilerin çıkartılması gibi yeni bir değerlendirme hükümetin gündeminde midir?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Süleyman Şah Saygı Karakolumuz var bildiğiniz gibi, Türkiye sınırlarına yakın bir yer. 1921'den bu yana da özel hükümler var bu konuda. Lozan Anlaşması'yla da bu hükümler aynen kabul edilmiş ve korunmuş. Yani Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun Türkiye toprağı olacağı ve orada belli bir miktar asker bulundurulacağı, bunların belli zamanlarda değiştirilebileceği, bir rotasyona tabi tutulabileceği ve bu toprağın ilgili olduğu hukuk sanıyorum 1921'den bu yana Türkiye ile Fransa arasında yapılan bir anlaşma, daha sonra da Lozan Anlaşması ile genel geçer bir hüküm haline gelmiş ve Türkiye her zaman oranın, Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah'ın ölmesine müteakip yapılan türbe, o türbenin bulunduğu yerin Türkiye toprağı sayılacağı ve buna yönelik tehditlere karşı da uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hakkımızın olduğu her zaman ifade edilmiştir. Evet, IŞİD militanlarının o bölgeye çok yaklaştığı söz konusudur. Ancak, orada askerlerimiz teçhizatlarıyla ve silahlarıyla birlikte bu Saygı Karakolu'ndaki görevlerine şu an itibariyle devam etmektedirler."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement