Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çanakkale Savaşı'nın Türkler açısından en önemli sonucu, Cumhuriyetimize gidecek olan temel kilometre taşlarının Çanakkale'de bizim dedelerimiz tarafından atılmış olmasıdır" dedi.
Davutoğlu, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı kapsamında, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Barış Zirvesi'nin Yüksek Düzeyli Oturumu'nda konuklara hitap etti.
Çanakkale Savaşları'nın hatıralarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, "Öylesine hatıralar yaşandı ki; birbirine yakın cephelerde belki birkaç saat sonra birbirini öldürecek olan askerler, savaşa kısa süre ateşkes verildiğinde, birbirlerinin yaralılarını omuzlarında taşıyıp, karşı cepheye bıraktılar. Böylesine centilmence, kahramanca, böylesine insani yoğunluğu yüksek savaşı insanlık tarihi görmedi" diye konuştu.
Hiç kimsenin bir diğerine hakaret etmediğini, bayrağına saygısızlık yapmadığını dile getiren Davutoğlu, "Kahramanca savaştılar, kahramanca öldüler ama geride utanılacak bir iz bırakmadılar. Onun için biz Türkler, her zaman bizim karşımızda savaşmış olanlar mertçe savaştıklarında onları hep hayırla andık. Hep onlara güzel hatıralar içinde yaklaştık. Şimdi Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanlarının huzurunda Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak bir kez daha söylüyorum ki, sizlerin büyük dedeleriniz buraya farklı amaçlarla da gelmiş olsalar, kahramanca savaştılar. Onları saygıyla selamlıyorum" ifadelerini kullandı.
"Büyük amcam da Çanakkale'de şehit düştü"
Başbakan Davutoğlu, büyük dedesinin kardeşi büyük amcasının da Çanakkale'de şehit düştüğünü belirterek, "O nesil adına Gelibolu'da, Çanakkale'de kahramanca savaşan bütün askerleri ve o askerlerin geldiği bütün ülkeleri saygıyla, hürmetle selamlıyorum" dedi.
Savaş esnasında yaşanan hatıralar üzerinden bugün savaş sonrasında bir dostluğu yüz yıl sonra tekrar hatırladıklarını ifade eden Davutoğlu, 1. Dünya Savaşı'nda çok acıların yaşandığını aktardı.
Davutoğlu, "Nasıl Irak'tan gelenler, Bağdat'tan, Basra'dan, Kudüs'ten ya da Şam'dan gelip Gelibolu'yu savunanlar vardı, bir yıl sonra da bu kez Türkler Kutül Amare'de Irak için savaştılar. Çünkü aynı toprakları, aynı idealleri savunduklarını düşünüyorlardı. Bir bilinç oluştu" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Çanakkale Savaşı'nın Türkler açısından en önemli sonucu, Cumhuriyetimize gidecek olan temel kilometre taşlarının Çanakkale'de bizim dedelerimiz tarafından atılmış olmasıdır. İstanbul'u savundular. Baş verdiler, baş aldılar ama boyun eğmediler ve İstanbul'u korudular. Anafartalar Komutanı olarak orada bulunan Gazi Mustafa Kemal, o da 5 sene sonra bugün yıl dönümünü kutladığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920'de ilk başkanı olarak seçildi. 29 Ekim 1923'te de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına öncülük etti."
" Örnek bir destan yazdılar"
Çanakkale neslinin, hem İstiklal Savışı'nın hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun önünü açtığını ifade eden Davutoğlu, "Biz milli bilincimiz açısından Çanakkale'den böyle bir miras aldık" dedi.
Birkaç kez gittiği Avustralya'da üniversitelerde yaptığı görüşmeleri aktaran Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Avustralyalı Anzak'ın askerlerinin torunlarını gördüğümde, fiilen de fark ettim ve anladım ki; Avustralya ve Yeni Zelanda kimliği de Avustralya ve Yeni Zelanda topraklarından daha çok Gelibolu sırtlarında, Çanakkale Boğazı'nda şekillendi. Oraya tek tek gelen Anzak askerleri dönerken kolektif bir bilinçle, 'Biz Avustralyalıyız, biz Yeni Zelandalıyız' diyerek döndüler. Bir Yeni Zelanda ve Avustralya kültürü, çok zor şartlarda, kahramanca verilen mücadeleler sonucunda ortaya çıktı. Örnek bir destan yazdılar. Biz bugün o destanın hatırasına hep beraber buradayız. Osmanlı ordusu safında savaşan bütün askerlerin geldikleri ülkelerden temsilciler görüyorum, onlara şükranlarımızı ifade ediyorum. Onların burada bıraktıkları evlatları bugün de bizim ebedi dostluğumuzun nişanesidir. Karşı safta, ittifak ülkeleri safında gelip de burada hayatını kaybedenlerin torunları olan yine bu salonda bulunan devlet yetkililerine, ülke yetkililerine, değerli dostlarıma da ifade ediyorum ki dedeleriniz ve dedelerimiz asırlarca unutulmayacak bir destanı birlikte yazdılar, asırlarca sürecek dostluğumuzu pekiştirdiler."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Barış Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?