Başbakan Erdoğan 111 Tesis Açacak - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan 111 Tesis Açacak

Başbakan Erdoğan 111 Tesis Açacak

Yapımı tamamlanan 111 tesisin açılışı, 11.11.2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

04.11.2011 12:39

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan 111 tesisin açılışı, 11.11.2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Açılış kapsamında Türkiye genelinde inşa edilen baraj, göletler, hidroelektrik santraller, taşkın koruma, sulama tesisleri, kent ormanları, meteoroloji radarları gibi 111 tesis hizmete girecek.

-KARAMAN ERMENEK HES VE 47 ADET HES AÇILIYOR-

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre temelden 218 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, Avrupa'nın 6. yüksek barajı Karaman Ermenek Barajı'nın hidroelektrik santrali de tamamlandı. 302,4 MW kurulu gücündeki Karaman Ermenek HES ile yılda takriben 1.2 milyar kilowatt.saat elektrik üretilecek. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynağı hidroelektrik enerjinin üretimini sağlayacak ve Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliği çerçevesinde özel sektör tarafından tamamlanan 47 adet HES de hizmete açılacak. 11.11.2011'de hizmete alınacak Konya Gembos Derivasyonu ve Yeşildağ Sulaması ile Konya Çumra 2. Merhale Projesi BSA (Beyşehir-Suğla-Apa) Kanalı, Konya Ovası'nı suya doyuracak. Konya Gembos Derivasyonu ile yıllık 130 milyon metreküp su, 15 bin 769 metre uzunluğundaki kanallarla Beyşehir Gölü'ne aktarılacak ve 30 bin 400 dekar arazi sulanacak. 68 bin 558 metre uzunluğundaki BSA kanalı ile de Suğla Depolaması'na ve oradan da Konya Çumra Ovası'na su verilecek.

-6 KENTE İÇME SUYU

Önemli turizm merkezlerinden olan Bodrum başta olmak üzere Adıyaman, Ağrı, Bayburt, Çankırı ve Isparta'ya temiz ve sağlıklı içme suyu temin edecek tesisler de tamamlanırken, toplu açılış kapsamında bu tesisler de hizmete girecek. Bodrum'un içme suyu meselesini çözecek Bodrum Yarımadası İçmesuyu Projesi ile Muğla'nın Bodrum ilçesi ve çevresindeki 9 beldenin içmesuyu problemini 2040 yılına kadar çözüme kavuşturacak. Proje muhtevasındaki Bodrum Yarımadası İçmesuyu Arıtma Tesisleri ile günlük 80 bin metreküp su arıtılacak.

-TOPLAM YATIRIM 8 MİLYAR 365 MİLYON TL-

Açılışlar kapsamında yakın tarihin en önemli savaşlarından birinin geçtiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda ziyaretçilerin milli parkın ana kaynak değeri olan şehitlik, anıt ve savaş alanlarına kolay ve konforlu şekilde ulaşımını sağlamak üzere inşa edilen yeni yollar da hizmete girecek. Ayrıca Afyonkarahisar Başkomutan Tarihi Milli Parkı'nda bulunan Kocatepe Muharebe Alanları'na Büyük Taarruz Savaş alanlarının gözlenmesi ve savaşın nasıl cereyan ettiğinin ziyaretçilere aktarılması maksadıyla tesis edilen İzleme Seyir Platformu da bu tarihte açılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 11.11.2011 tarihinde hizmete alınacak 111 tesis ise şu şekilde:

"5 adeti baraj, 48 hidroelektrik santrali, 12 dere ıslahı ve taşkın koruma tesisi, 5 gölet, 11 sulama tesisi, 10 içmesuyu tesisi, 3 meteoroloji radarı, 5 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 6 kent ormanı/ mesire yeri, 6 milli park'tan oluşmaktadır.

Bu tesislerle; Yılda 7 milyar 100 milyon kilowatt.saat elektrik üretilecek, 721.153 dekar tarım arazisi sulanacak, Yılda 124 milyon m3 içme-kullanma suyu temin edilecek, 2 il, 16 ilçe, 43 köy ve 23.350 dekar arazi taşkından korunacak, Meteorolojik tahminler daha isabetli olacak, Vatandaşlarımız nefes alabilecekleri mekânlara kavuşacak, Milli Park ve Tabiat Parklarımızda halkımıza daha kaliteli hizmet sunulacak ve istiklalimizi kazandığımız topraklar hak ettiği değere kavuşacaktır. Tesislerin toplam maliyeti 8 milyar 365 milyon TL." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan 111 Tesis Açacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement