"Başbakan'ın Gücü Yetiyorsa Kapatsın" - Son Dakika
Güncel

"Başbakan'ın Gücü Yetiyorsa Kapatsın"

"Başbakan\'ın Gücü Yetiyorsa Kapatsın"

Tarhan ve Eminağaoğlu Düzenledikleri Toplantıda, Erdoğan'ın "YARSAV'ı Kapatmakla İlgili Sözlerine" Tepki Gösterdi.

09.08.2010 17:01

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ile YARSAV Kurucu Başkanı ve Ömer Faruk Eminağaoğlu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Yargıda dernekleşme mi olurmuş? YARSAV bir boşluktan yararlanarak geldi. Bunu en yakın zamanda halletmemiz lazım" sözlerine sert yanıt verdi.

Tarhan ve Eminağaoğlu YARSAV Genel Merkezi'nde düzenledikleri ortak basın toplantısında, Başbakan Erdoğan'ın YARSAV'a yönelik ifadelerine yanıt verdiler. "Referandum sürecinde başbakanın doğrudan YARSAV'ı hedef alması sık sık gözümüze çarpıyor" diyen Tarhan, Başbakan Erdoğan'ın YARSAV'ın "halkı bilinçlendirme çalışmaları" nedeniyle bu ifadeleri kullandığını savundu. İktidarın YARSAV'ı "doğrudan hedef aldığını" öne süren Tarhan, "AB'ye yargıda örgütlenmenin önünün açıldığını söylerken içerde YARSAV'ı kapatmak için her türlü girişimde bulunmuştur siyasal iktidar. Örneğin darbe dönemlerinde hatırlatacak şekilde yasayla kapatma girişimine kadar her türlü girişimle karşılaştık biz" diye konuştu.

-"TERK PARTİ YARGISI"-

AKP'yi "tek parti yargısı oluşturmakla" suçlayan Tarhan, Türk bağımsız yargısının bir partiye bağlanmak istendiğini savundu. "Bu nedenle bizler halkı bilgilendirme çabası içinde olduğumuz için Sayın Başbakan bir telaşa düşmüştür" diyen Tarhan, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan "bir boşluktan yararlanarak kurulmuş bir dernektir' dedi YARSAV için. Başbakan bir boşluktan yararlandığımızı söylüyor. Bu boşluk nedir; bu boşluk koskoca evrensel değerlerdir. Düşünce ve örgütlenme özgürlüğüdür. Biz, dernek kurarken kimseden icazet alacak değildik. Alacağımız icazet sadece insan hak ve özgürlükleri olacaktır. Sayın Başbakanın onaylamasına gerek yoktur. Bugün itibariyle YARSAV'ı kapatmak istiyorsa Sayın Başbakan bunu kapatmasına engel yoktur. Bugün kapatmakla tehdit edenler, bizi ilerde başka şeylerle de susturmayacaklarının garantisi yoktur. Bugün yargının derneğini kapatmak isteyenlerin, yarın bağımsız yargının kapısına kilit vurmayacaklarının gerçekten bir garantisi yoktur."

-"GÜCÜ YETİYORSA DURDURSUN"-

Tarhan'ın ardından söz alan Eminağaoğlu, Başbakan Erdoğan'ı "hükümet edemeyen bir başbakan" olmakla suçlayarak, "Başbakan, her şeye tek başına karar vermek için bütün bakanlarına kendi anlayışını dikte ettirme çabası içerisinde. Bu nasıl hükümet" dedi.

YARSAV'ın kurulmasının ardından, Avrupa Yargıçlar Birliğine üye olduğunu anımsatan Eminağaoğlu, "Buna rağmen siyasi iktidar yargıyı hep iteledi, hep öteledi hep kendinse bağlı bir yargı görmek için böyle bir davranış sergiledi" diye konuştu.

"Başbakan'ın YARSAV'ın faaliyetlerini durdurmaya gücü yetiyorsa Meclis orada toplasın ve yasa çıkarıp YARSAV'ın faaliyetlerini durdursun" diyen Eminağaoğlu, Türkiye'de evrensel hukuk kurallarının geçerli olduğunu savundu.

-"YARSAV YASALAR UYGUN KURULDU"-

YARSAV'ın kuruluşundan önce, hükümet temsilcilerin TBMM'deki beyanlarında "YARSAV'ın tamamen yasaları uygun olarak kurulduğuna' ilişkin beyanlarının olduğunu vurgulayan Eminağaoğlu, TBMM Avrupa Uyum Komisyonu'nun 23. dönem raporunda da YARSAV'ın yasalara uygun olarak kurulduğunun ifade edildiğini belirtti.

Adalet Bakanlığı, tarafında da AB'ye cevaben yazılmış olan bir metinde hakimlere yönelik mesleki örgütlenmeni yasal olduğunun ifade edildiğini belirten Eminağaoğlu, ayrıca, vakıfların derneklerle aynı hükümlere tabii olduğunu kaydetti. Eminağaoğlu, "Fakat, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, bir adalet vakfının, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı ise başka bir vakfın başkanıdır. Onlara yasal engel yokken fakat aynı hükümlere tabi olan YARSAV için böyle bir engellin olması duyulan açık rahatsızlıktır" dedi.

-"KENAN EVREN'İ ANIMSATIYOR"-

Kenan Evren'in 1982 yılında yaptığı konuşmaları da anımsatan Eminağaoğlu, "12 Eylül'ün izlerinin silineceği söylenen anayasanın 12 Eylül 1980'de Evren'in yayınladığı 7 nolu bildiride, Türk Hava Kurumu, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay hariç bütün derneklerin faaliyetlerin durdurulduğunu bildirmiştir. Başbakan'ın ifadeleri de bize bunu hatırlatıyor. Hükümet, hak ve özgürlükler arka bahçe niteliğine dönüşmediyse eğer oraya yoğun bir baskı, dönüşmüşse eğer oralara olabildiğince kol kanat germiştir. Ücretsiz tercüme projesi için başvuru yapmıştık. Fakat, bunu sadece biz istediğimiz için bunu kabul etmediler.

AB fonları eğer hükümetin istediği yönde kullanılıyor olsaydı biz bu engelle karşılaşmayacaktık. Altını çiziyorum; YARSAV tüm darbecilere karşıdır."(ANKA)

(EÖ/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Başbakan'ın Gücü Yetiyorsa Kapatsın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement