Bdp'den Çiçek'e Anayasa Mektubu. - Son Dakika
Güncel

Bdp'den Çiçek'e Anayasa Mektubu.

Bdp\'den Çiçek\'e Anayasa Mektubu.

BDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e yazdıkları mektupta "kırmızı çizgileri"nin olmadığını belirterek, "Herkes gerçekçi çözüm önerileriyle yeni ve sivil bir anayasanın yazılması için"...

02.12.2013 16:44

BDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e yazdıkları mektupta "kırmızı çizgileri"nin olmadığını belirterek, "Herkes gerçekçi çözüm önerileriyle yeni ve sivil bir anayasanın yazılması için sorumluluk almalı" çağrısını yaptı.

BDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonuna ilişkin gönderdiği mektuba cevap yazdı.

Demirtaş ve Kışanak imzalı mektupta, "Şahsınızın bugüne kadar göstermiş olduğu çabayı takdir ediyoruz, ancak bu aşamada Komisyon Başkanı olarak çalışmaların devamı açısından çözüm yolları önermek yerine, komisyon üyesi bir partinin iradesi doğrultusunda komisyonun çalışmalarına son verileceğini ifade etmenizin yetersiz bir yaklaşım olarak değerlendirileceğini takdirlerinize sunuyoruz. Barış ve Demokrasi Partisi olarak yeni bir anayasanın elzem ve ertelenemez olduğuna inanıyoruz" denildi.

-"KIRMIZI ÇİZGİMİZ YOKTUR"-

Türkiye'de hiçbir siyasi eğilimin, siyasi partinin yeni anayasa yazımı ile ilgili olarak isteksiz davranma hakkı ve lüksü olmadığına işaret edilen mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Barış ve Demokrasi Partisi olarak bizim, kaynağını tarafı olduğumuz uluslar arası sözleşmelerden almayan, evrensel değerlere aykırı bir "kırmızı çizgimiz' yoktur.

-"FİKİR JİMNASTİĞİ OLARAK DÜŞÜNÜLEBİLECEK BİR YER DEĞİLDİR"-

Anayasa Uzlaşma Komisyonu bizim açımızdan sohbet edilecek, fikir jimnastiği olarak düşünülebilecek bir yer değildir.

Komisyonun ilerlememesinin nedeni; yeterince çalışmaması ya da düzenli toplantı yapmaması değildir. Böyle bir gerekçe gösterilmesi; Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerine, bu çalışmaya büyük emek vermiş olan danışman ve uzman arkadaşlarımıza da haksızlık olacaktır.

-"TALİHSİZLİK"-

Öte yandan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun misyonu ve toplumdaki karşılığı bir yana bırakılarak, çalışma saatleri veya yapılan harcamalarla tartışılmasının, gündeme getirilmesinin de talihsizlik olduğunu belirtmek isteriz. Komisyonun yaşadığı sıkıntıların ve çalışmaların ilerleyememesinin temelinde siyasi yaklaşımlar yatmaktadır.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu bu ülkedeki tüm yurttaşları kapsamak yerine birbiriyle milliyetçilik ve Türkçülük yarışına giren partilerin olumsuz tavırları nedeniyle tıkanmıştır.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu eşit yurttaşlık temelli talepleri bölünme paranoyasıyla engelleyenler tarafından tıkatılmıştır.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu gerçek ve tam bir demokratikleşmeden korktuğu için mevcut cunta anayasasının bile gerisinde bir monolitik yapıyı savunanlar tarafından tıkatılmıştır.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu cunta anayasasını savunan partilerle milliyetçilik yarışına giren iktidar partisinin tutumu nedeniyle tıkanmıştır."

-"AYNI YERDE DURUYORUZ"-

"Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları başladığında Barış ve Demokrasi Partisi olarak,

hangi noktadaysak bugün de aynı yerde duruyoruz" diyen Demirtaş ve Kışanak, "Biz yeni anayasa yazımının arkasında çok güçlü ve gerçek bir demokratikleşme talebinin olduğunu çok iyi biliyoruz. Herkesi de bunun farkında olmaya ve gerçekçi çözüm önerileriyle yeni ve sivil bir anayasanın yazılması için sorumluluk almaya davet ediyoruz" çağrısını yaptı.

-BDP'NİN ÖNERİLERİ-

Mektupta BDP'nin 3 önerisine yer verilerek şöyle denildi:

"Taslak sivil toplum örgütleri ile tartışılarak ilerletilmeye çalışılmalı. Sivil toplum örgütlerinden oluşacak bir Anayasa İzleme Grubu oluşturularak tıkanma durumunda bu grubun devreye girmesi sağlanmalı. Taslak farklı toplumsal kesimlerle tartışılarak, genişletilmeli, bu süreç kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli.

Venedik Komisyonu'nun katkısı ve desteği alınmalıdır. Dikkat edilirse son 20-30 yıllık dünya anayasa yapım süreçlerinde ve özellikle doğu Avrupa ülkelerindeki anayasa yapım aşamalarında Venedik Komisyonu çok önemli bir işlev görmüş, adeta kolaylaştırıcı bir misyon üstlenmiştir.

Dört partinin uzlaşmasını esas almakla birlikte, belirli bir süreden sonra üç veya daha az sayıda partinin uzlaşmasını temel alan alternatif taslaklar hazırlayarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürmesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bdp'den Çiçek'e Anayasa Mektubu. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement