BDP'li BEŞTAŞ: "TÜRKİYE'DE DEMOKRATİKLEŞME SORUNU VAR" (2)
KUZU; 'BU ANAYASANIN DİLİ KÖTÜ'
Çağdaş Hukukçular Derneği Anayasa Platformuna katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Bu anayasanın bir defa dili çok kötü. Bu anayasanın dili dünya dil yarışmasında birinci gelir" dedi.
Şanlıurfa'da, Çağdaş Hukukçular Derneği Anayasa Platformu tarafından 'Günümüz şartlarında anayasa yapmaya hazır mı?, Günümüz Türkiye'si Anayasa yapmaya hazır mı?' adlı çalıştayın 2'inci oturumuna siyasi partilerden AK Parti TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın katılımıyla devam etti. İlk sözü AK Parti TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu aldı. Konuşmasında mevcut anayasanın darbe yapanların tekçi zihniyetini yansıttığını belirten Burhan Kuzu, şöyle konuştu:
"Bu anayasanın bir defa dili çok kötü. Bu anayasanın dili dünya dil yarışmasında birinci gelir. Bu dilin kötülüğü şuradan kaynaklanmıyor. Bu insanlar Türkçe bilmiyor o manada değil dilin kötülüğü, mesela 61 anayasası çok da düzgün bir metindir. Niye tekniği farklıydı. 3 aşamadan geçmişti. Anayasa komisyonu, meclis, askeri konsey olarak hazırlanmıştı. Ama 82 anayasasında ise önüne gelen çizmiş geri dönmemişti."
ANAYASA KISA OLMALIDIR
Anayasanın birinci sınıf demokrasi getirmesi gerektiğinin belirten Kuzu, "Bu sistemde kuvvetler ayrılığı olmadığını düşünüyoruz. Başkanlık sistemi masada olmalıdır. Parlamenter sisteminin olduğu her yerde başbakanın yetkileri Türkiye'nin üç katıdır. Bir ülkede parti sayısının fazla olması orada demokrasi olduğu anlamına gelmez. Olması gereken güçlü, aklı başında, bir iktidar ve güçlü muhalefet ile ikisinin arasında güçlü sivil toplum örgütlerinin varlığıdır. Resmi ideolojiye anayasada yer verilmemelidir. Anayasa kısa olmalıdır. Kısa anayasa hazırlamak kolay değildir. Anayasalarımıza baktığımızda 24 anayasası tekbir bir şekilde hazırlanan güzel bir anayasadır. 80 dönemde aynısını yapmışlar böylelikle düğüm haline getirmişler. 93 maddede insan hakları vardır. Valiliklerimiz, polislerimiz, dikkate almıyor. Türkiye'de ki asıl sorunun temeli yasaların yanlış yorumlanmasıdır. Benim itirazım ilkelere değil yanlış yorumlanmasıdır. Yerel yönetimler güçlendirilmelidir. Batıda ne yapılırsa doğuda da aynısı yapılmalıdır" dedi.
SOSYAL DEVLET YOK
Daha sonra kürsüde söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Türkiye'nin sosyal devlet olmada sorunlar yaşadığını, bu yüzden demokratik anayasanın yapımıyla sorunların ortadan kalkmayacağını söyledi. Türkiye'de vicdanları sızlatan ölümlerin sık yaşandığına dikkat çeken Tekin, "Sigortaları olmayan yurttaşlar ölüyor. Sosyal devletten bahsedemeyiz. Demokratik özgürlükçü anayasanın olması için kararlıyız. Tüm darbecilere hesap sorulsun, ancak işçinin, emekçinin parasını çalanlarına da hesap sorulsun" dedi.
ORTADOĞU'NUN ORTASINA HİNT İNEĞİ MİSALİ OTURDUK
Çalıştayda söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Biz Ortadoğu'nun ortasına Hint ineği misali oturduk. Bizim gönlümüzü yapmayanlar, Fırat'ın öbür yanına, Habur'un ötesine gidemeyecek. İnsan canının neresi ağrırsa orası canıdır. Türkiye'nin de acil çözülmesi gereken sorunu Kürt sorunudur. Yeni anayasa yapmak zihniyet meselesidir. Hangi anayasayı yaparsanız yapın zihniyet değişmemişse onu bozacak birileri çıkar. Bu kavgayı bırakalım. Kürtçe atasözü var gidenin ardına düşme, tuttuğunu da bırakma. Biz önümüze bakalım. Barışı bırakmayalım. Bazen bir kibrit bir ormanı yakar. Yüzde 50 oy alabilirsin, ancak Diyarbakır'ı, Hakkari'yi alamamışsan Habur'a gidemezsin."
Türkiye'de etnik sorunlar, Kürt Sorunu cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar devam ettiğini söyleyen Tan, " Bu ülkede din-devlet sorunları yaşandı. Alevi sorunu yaşandı. Bugün sorunlarımız var, dertlerimiz var. Bu kavga gürültü bitsin. Devlet ve millet barışsın. Ciddi yapısal sorunlarımız var. Yeni bir anayasa için işe başlamak zorundayız. Uzlaşmayla ve zihniyet değişimiyle olur. Nasıl bir anayasa yapacağız? Bu bir at pazarlığı değildir. Böyle bir anayasa olmaz. Bir ölçü önümüze koyacağız. Tüm siyasi partililer buna uymalıdır. Benim ülkemin şartlarına uymuyor, yapmıyoruz derseniz haksızlık yapmış olursunuz. Evrensel hukuk kırmızı çizgidir. Bu böyle olmaz bugüne kadar iyi bir şey yapın diye yalvarıyorduk, ama artık siz düşünün. Derin akıl varsa aklını başını alması gereken ben değil sensin. Türkiye devleti doğru düzgün bir devlet olacak" diye konuştu.
AL,ÖP(AAA) - Şanlıurfa
Son Dakika › Güncel › BDP'li Beştaş: 'Türkiye'de Demokratikleşme Sorunu Var' (2) - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?