Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlik düzenlemesinin seçim kaygısıyla getirilmediğini, bu düzenlemenin oy getirebileceği gibi oy götürebileceğini de belirtti.
TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, bedelli askerlik ve sözleşmeli er başvurularına ilişkin AK Parti Grup Başkanvekillerinin imzasıyla sunulan kanun teklifi ile aynı kapsamda CHP'nin üç kanun teklifi birleştirilerek ele alındı.
Komisyonda yaptığı konuşmada, yoklama kaçağı ve bakaya sayısının her geçen yıl arttığının gözlemlendiğini belirten Yılmaz, bu birikimin engellenmesi amacıyla, kendilerinin de desteklediği teklifin hazırlandığını ifade etti. Yılmaz, teklife göre 28 yaşından gün almış olan yükümlülerin, 18 bin lira bedeli 2 ay içinde ödemeleri şartıyla askerlik görevlerini yerine getirmiş sayılacaklarını, söz konusu kişilerin haklarında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı soruşturma yapılmayacağını kaydetti.
İsmet Yılmaz, bu uygulama ile elde edilecek gelirin de savunma sanayi finansmanında kullanılacağını, böylece TSK'nın teknolojik yönden daha üstün olmasının sağlanacağını dile getirdi.
Teklifteki diğer düzenlemenin ise sözleşmeli erbaş ve er kaynak teminine ilişkin olduğunu belirten Yılmaz, sözleşmeli erbaş ve er kadrosunun Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 62 bin 585, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 4 bin 251, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 5 bin 75 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için 144 olmak üzere 72 bin 55 olarak belirlendiğini, ancak şu ana kadar 4 bin 628 sözleşmeli er temin edilebildiğini söyledi.
Yılmaz, temin faaliyetinde arzu edilen seviyeye ulaşmak amacıyla hazırlanan söz konusu teklife göre, sözleşmeli erbaş ve erliğe başvuruda, ortaöğretim mezunları için başvuru yaşının 20'ye indirileceğini ve askerlik yapma şartının da kaldırılacağını belirtti. İsmet Yılmaz, askerlik öncesi sözleşmeli erbaş ve erliğe müracaat edenlerin sevk, tehir işlemleri ile erbaş ve er olarak yapılan hizmetlerin 3'te 1'inin askerlik yükümlülüğünden sayılacağını kaydetti.
Yılmaz, TSK'nın insan kaynağına ihtiyacı olmadığını, kurumu teknolojik olarak daha güçlendirmek istediklerini, bunun için bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin savunma sanayine aktarılacağını ifade etti.
Söz konusu teklifteki aynı düzenlemelerin, perşembe günü komisyonda görüşülen Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasına ilişkin kanun tasarısına eklendiğini anımsatan Yılmaz, ancak 109 maddeden oluşan tasarının görüşmelerinin uzun sürebileceği gözönüne alınarak, düzenlemenin daha kısa sürede kanunlaşmasını sağlamak amacıyla teklif hazırlandığını söyledi.
İsmet Yılmaz, teklifin yarın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde kanunlaşmasını arzu ettiklerini kaydetti.
-"Seçim kaygısıyla getirilmedi"
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yıllık geliri 14 bin liradan aşağı olanların bu kanundan bedelsiz olarak faydalanmasını, yıllık gelire göre kademeli olarak bedel hesaplanabileceğini söyledi. CHP'nin bu yöndeki önergesi kabul edilmedi.
HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Türkiye sınırları içinde bulunan mayınların halen neden temizlenmediğini sordu.
MHP Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın da teklifteki düzenlemelerin TSK'nın kendi içindeki yapısına zarar verip vermeyeceğinin yeterince tartışılmadığını belirterek, bu konuda "seçim yatırımı" gibi karar alındığını savundu.
İsmet Yılmaz ise mayın temizliğine ilişkin daha önce ihale yapıldığını ve teklifler alındığını anımsattı. Yılmaz, ancak Suriye ve bölgedeki diğer gelişmeler gözönüne alındığında sınır güvenliğinin en önemli hale geldiği böyle bir dönemde mayın temizliğinin ertelendiğini söyledi.
İsmet Yılmaz, başka bir soru üzerine, saklı, yoklama kaçağı ve bakaya yükümlülerin söz konusu düzenlemeden yararlanacağını ancak firarın bunun dışında kalacağını söyledi.
Yılmaz, bedelli askerlik düzenlemesinin seçim kaygısıyla getirilmediğini, bu düzenlemenin oy getirebileceği gibi oy götürebileceğini de belirtti.
İsmet Yılmaz, askerlik görevini sürdürmekte olanların da bedelli uygulamasından yararlanabilmesine ilişkin öneriye karşılık, "Karakolda nöbet tutan bir asker, arkadaşına, 'Ben gidiyorum, bedelini ödüyorum' derse asıl farklı algılama orada oluşur" diyerek öneriye sıcak bakmadıklarını söyledi.
Görüşmelerin ardından, kanun teklifi komisyonda kabul edildi.
-Bedelli askerlik şartları
Bedelli askerlik ve sözleşmeli erliğe başvurulara ilişkin kanun teklifindeki düzenleme, komisyonda Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısına eklendiği şekliyle kabul edildi.
Bu göre, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin Türk Lirası para veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını defaten ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.
Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler.
Uygulama kapsamında ödenecek paralar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına TC Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankasında açılacak hesaba yatırılacak.
Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak. Başlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilemeyecek.
-Sözleşmeli erlikte askerlik yapma şartı kaldırılıyor
En az ilköğretim ya da yurt dışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günün itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olanlar sözleşmeli er olarak başvuruda bulunabilecek.
Ortaöğretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma şartı aranmayacak. Söz konusu kişiler, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olacak.
Askerlik hizmetine devam ederken sözleşmeleri er olarak alınanların ön sözleşme imzaladıkları tarihe kadarki hizmet sürelerinin tamamı, kalan yükümlülük süresinin hesabından mahsup edilecek.
Askerlik öncesi sözleşmeli erbaş ve erliğe müracaat edenlerin sevk, tehir işlemleri ile erbaş ve er olarak yapılan hizmetlerin 3'te 1'i askerlik yükümlülüğünden sayılacak. - TBMM
Son Dakika › Güncel › Bedelli Askerlik ve Sözleşmeli Er Başvurularına İlişkin Düzenleme Komisyonda Kabul Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?