Bilecik'in adının "Ertuğrul" olması gurur verir - - Son Dakika
Güncel

Bilecik'in adının "Ertuğrul" olması gurur verir -

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Tunçel, "Bilecik ilinin adı 'Ertuğrul' yapıldığında, Bilecik şehrinin ismi, yine Bilecik şehri olarak kalır. Vaktiyle, İçel, 'Mersin', Hakkari, 'Çölemelik' ikileminde olduğu gibi... Ben, 'Ertuğrul vilayetinde yaşıyorum' demekten gurur duyarım" dedi.

24.01.2014 22:55

MUHSİN ARSLAN - Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Tunçel, "Bilecik ilinin adı 'Ertuğrul' yapıldığında, Bilecik şehrinin ismi, yine Bilecik şehri olarak kalır. Vaktiyle, İçel, 'Mersin', Hakkari, 'Çölemelik' ikileminde olduğu gibi... Ben, 'Ertuğrul vilayetinde yaşıyorum' demekten gurur duyarım" dedi.

Prof. Dr. Tunçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun hemen hemen her yerinde, kendi arzusuyla, teklifiyle yaşadığı yerin adı değiştirilmeyen hakların, yerleşim yerlerinin eski ismini kullandığını belirterek, Artvin'in cumhuriyet öncesinde köy isimleri değiştirilen ilk yerlerden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye'de köy tüzel kişiliğine sahip 36 bin civarında köy olduğunu, bunların 3'te 1'nin isminin bazı sebeplerle değiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Tunçel, şöyle konuştu:

"Başlangıçta, karışıklığa yol açan, cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarındaki ulus devlet modelinin doğal bir getirisi, ilk önce o sebeple köy adları değiştirilme gayretine gidilmiş. Ama sonrasında ipin ucu aslında biraz kaçmış. Türkçe adları da değiştirilmiş. 'Alpagut' gibi bir ismi adam değiştirmiş, 'Alanyurt' yapmış. Bir kısmı bu gerekçelerle değiştirilmiş, bir kısmı da gerçekten Türkçe olmadığı gerekçesiyle değiştirilmiş. Lazca, Rumca, Ermenice isimler var, belki daha eski kadim dillerden var. Pek çok kavim buradan gelmiş, geçmiş. Dolayısıyla Anadolu sadece Türklerin yaşamış olduğu bir toprak değil, başka kadim topluluklar da var. Arkeolojik değerlerde, kazılarda biz bunu görüyoruz. Şimdi 'Kapadokya' derken hiç birimiz gücenmiyoruz. Çünkü, herkes tarafından benimsenmiş bir isim. Kapadokya da Türkçe değil. Burada, benimsemiş olmak, halkın kullanıyor olup olmaması esas alınmalı."

-"Bilecik 'Ertuğrul' olmalı mı?"

Prof. Dr. Tunçel, "Ertuğrul"un sancak adı olduğunu, bütün illerde olduğu gibi burada da bir kavram karmaşasının yaşandığını anlattı.

Bilecik'i adının "Ertuğrul" olarak değiştirilmesinin, hiçbir sakıncasının olmayacağına değinen Tunçel, şöyle devam etti:

"Bilecik ilinin adının, 'Ertuğrul' olmasının ne sakıncası olur? Ancak bundan gurur duyulabilir. Bilecik ilinin adı 'Ertuğrul' yapıldığında, Bilecik şehrinin ismi, yine Bilecik şehri olarak kalır. Vaktiyle, İçel 'Mersin', Hakkari 'Çölemelik' ikileminde olduğu gibi... Ben, 'Ertuğrul vilayetinde yaşıyorum' demekten gurur duyarım. 'Ertuğrul vilayeti', onun merkezi de 'Ertuğrul şehri' denilebilir. 'Ertuğrul' gibi güzel bir isim var mı?"

Bilecik\'in adının "Ertuğrul" olması gurur verir -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bilecik'in adının 'Ertuğrul' olması gurur verir - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement