NEW YORK (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, 50'den fazla ülkenin, BM'nin dünya genelinde çatışmaların sonlandırılması ve barışın korunması amacıyla konuşlandırılan barış gücü operasyonlarına yaklaşık 30 bin yeni asker ve polisle katkı verme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.
BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında Barışı Koruma Liderler Zirvesi'ne evsahipliği yapan Obama, konuşmasında, barış gücü operasyonlarının önemine vurgu yaptı. Yıllar içinde El Salvador'dan Namibya'ya, Liberya'dan Doğu Timor'a kadar birçok ülkede "mavi berelilerin" şiddetin önlenmesi ve barışın korunması için çaba harcadığını anlatan Obama, onların toplumların yeniden inşa edilmesi şansı sunduğunu ifade etti.
Obama, Lübnan, Haiti ve Güney Sudan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerde 100 binden fazla personelin barış gücü operasyonları kapsamında görev yaptığını hatırlatarak bugüne kadar 3 bin 300 civarında barış gücü askerinin de hayatını kaybettiği bilgisini verdi.
"Barış gücü operasyonlarının her sorun için çözüm olmadığını biliyoruz ancak onlar silahlı çatışmaların üzerine gitmekte dünyanın en önemli araçları olmayı sürdürüyor" diyen Obama, BM'nin barış gücü operasyonlarının birçok zorlukla karşı karşıya olduğu için böyle bir zirveyi düzenleme çağrısında bulunduğunu belirtti.
Ülkelerin bu operasyonlara daha fazla destekte bulunması gerektiğinin altını çizen Obama, bu doğrultuda da ülkelerin barış gücüne gönderdiği asker sayısını artıracağını duyurdu.
Obama, "Bugün dünyanın her bölgesinden ülkelerle birlikteyiz ve ben, şimdiye kadar birçok katkıda bulunmuş olanlarla buraya gelerek daha fazlasını yapmak isteyenlere teşekkür ediyorum. Bu zirvede, Bangladeş'ten Kolombiya'ya, Finlandiya'dan Çin'e kadar 50'yi aşkın ülke 30 binden fazla yeni asker ve polis gücü taahhüdünde bulundu" diye konuştu.
Barack Obama, bu ülkelerin ayrıca barış gücü misyonlarının amaçlarına ulaşması için tıbbı malzeme ve helikopter desteğinde de bulunacağını belirtti.
Barış gücü operasyonları, dünyanın herhangi bir yerindeki anlaşmazlık ve çatışmaların sonlandırılması için BM Güvenlik Konseyi'nin onayıyla konuşlandırılıyor.
Dünya genelinde aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu 17 noktada barış gücü misyonları çatışmaları engellemek için görev yapıyor. Bu birliklerden 9'u Afrika kıtasında yer alıyor.
Misyonlarda 100 bin civarında asker ve polis ile yaklaşık 20 bin sivil personel görev yapıyor. 1948 yılından bu yana konuşlandırılan 69 misyonda 3 bin 300 civarında barış gücü askeri hayatını kaybetti.
122 ülkenin asker ve polis desteği verdiği barış gücü operasyonlarında Türkiye'den de yaklaşık 200 personel görev yapıyor.
Barış gücü birlikleri, zaman zaman bulundukları bölgelerde gerginliği daha da artırmalarıyla da gündeme gelebiliyor. Birliklere daha önce Haiti'de kolera salgınına neden oldukları ve özellikle Afrika'daki operasyonlarda korumaları gereken yerel halka karşı cinsel saldırıda bulundukları suçlamaları yöneltilmişti.
Son Dakika › Güncel › BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?