BTM'de 4. Yıl Gururu - Son Dakika
Güncel

BTM'de 4. Yıl Gururu

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), bilim, teknoloji ve sanatın aynı çatıda buluştuğu 4. yılının gururunu yaşıyor.

25.01.2018 17:27

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek ve toplumda bilime duyarlılığı arttırmak hedefiyle gerçekleştirilen en önemli eğitim noktalarından biri olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), bilim, teknoloji ve sanatın aynı çatıda buluştuğu 4. yılının gururunu yaşıyor.

Ürettiği eğitim teknolojileri, dönemsel sergileri ve dünya çapında yakaladığı marka başarısı ile Bursa'nın gururu olan Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin (BTM) 4. yılı, özel bir programla kutlandı.

Çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumun ilgisini bilim ve teknolojiye çekmek ve bilimsel konuları hem daha kolay anlaşılır hem de eğlenceli bir şekilde sunmak amacıyla geliştiren BTM'nin 4. kuruluş yıldönümü, Bursa'nın iş dünyası ile bilim insanlarını bir araya getirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ, Uludağ Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Yusuf Ulcay, Bursa Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Fehim Ferik ile BTM çalışanları ve bilim meraklıları, BTM'nin 4. yıl gururunu hep birlikte yaşadı.

TÜRKİYE'NİN EN PRESTİJLİ MERKEZİ

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Bilim Avcıları ekibinden Çağtay Özgüroğlu'nun BTM'nin faaliyetlerini anlattığı sunumuyla başlayan programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ, toplumun bilime olan ilgisini artırmak amacıyla kurulan BTM'nin, Türkiye'nin en prestijli merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi. Merkezin kuruluşunda Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra Bursa sanayisinin de önemli katkıları olduğunu ifade eden Karadağ, merkezin kuruluşunda Mehmet Zorlu Vakfı'nın 500 bin Euro bağış yaptığını hatırlattı.

Geçen yıl 165 bin ziyaretçiyi ağırlayan BTM'nin, Bilim Şenliği, Astro-Fest, Gökyüzü Gözlem şenlikleri ve benzer etkinliklerle 400 bin kişiye ulaştığını söyleyen Karadağ, "BTM bünyesinde deney düzeneği ve bilimsel sergi imalatı gerçekleştiren bir üretim kapasitesi oluşturuldu. Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılığı önemli ölçüde önlendi. Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan bilim merkezlerinin deney düzeneği ve gezici sergi alanı ihtiyacı BTM tarafından karşılanıyor" dedi.

"BTM BURSA'NIN DEĞERİDİR"

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜBİTAK işbirliği ile projelendirilen Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) hakkında da bilgi veren Karadağ, merkezin inşaatında sona gelindiğini ve tamamlandığında dünyanın sayılı merkezlerinden biri olacak GUHEM'in Ocak 2019'da açılması planlandığını ifade etti.

GUHEM'in faaliyete girmesi ile birlikte BTM'nin marka değerinin daha da artacağına dikkat çeken Karadağ, "BTM yalnızca Büyükşehir Belediyesi'nin bir kurumu değil, tüm Bursa'nın değeridir. Bu merkezin kuruluşunda Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe ve BTM eski Genel Koordinatörü Rıfat Bakan ile burada çalışan arkadaşlarımızın büyük emeği ve gayreti vardır. Kendilerine teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da BTM'ye değer veriyor. Bu sinerjiyle BTM, ufkunu genişleterek dünya çapında adını duyuran bir bilim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir" diye konuştu.

BURSA İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM

Merkezin kuruluşunda önemli katkıları bulunan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da BTM'nin kent için önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Toplumlarda öğrenme yaşı eğrisine dikkat çeken Ulcay, bilim merkezlerinin informal eğitimin öncüsü olduğunu, dokunarak ve deneyimleyerek öğrenmenin en güzel örneklerini sunduğunu ifade etti.

BTM'nin Türkiye'nin en kapsamlı bilim merkezlerinden biri olduğunu belirten Ulcay, bilimin topluma yayılması ve çocuklara sevdirilmesinde merkezin öncü rol üstlendiğini vurgulayarak, "Öğrenme ivmesi çocuklarda oluşmaya başladıktan sonra, sürekli bir artış gösterir. Bu ivme, çocuk okula başlayıp ödevle öğreninceye kadar sürer. Bu noktadan sonra çocukta öğrenme devam eder ama öğrenme ivmesi ya durur ya da yavaşlar. Öğrenme okulda merak olmaktan çıkıp ödev haline geliyor. Ödev yaparak öğrenme eskimeye başlayan bir metot. İşte bu bilim merkezleri çocuklarımızın okul dışındaki öğrenme ivmesini hızlandıracak alanlardır" şeklinde konuştu.

Ulcay, BTM'nin projelendirilme aşamasından bugüne dek emeği geçen herkese teşekkür etti.

"Bursa'nın değerine değer katacak"

Bursa Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Fehim Ferik ise, programa katılamayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın selamlarını ilettiği konuşmasında, BTM'nin kuruluşunda destek sağlayan Mehmet Zorlu Vakfı ile bugüne kadar merkezin gelişmesinde emeği geçen ve katkı koyan herkese teşekkür etti. Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi'nin de Bursa'ya değer katacağını anlatan Ferik, "Ben yedi yaşında, uçak gördüğümde "Acaba hayatım boyunca bir kere binebilir miyim?" diye hayal kuruyordum. Şimdi benim oğlumun hedefi, Uçak Mühendisi olmak ve şimdiden, benim binmeyi düşündüğüm uçağı modeller haline geldi. Yeni neslin bu ufka, Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın bilime ve yerli üretime verdiği destekle ulaştığına inanıyorum. Çocuklarımızın ufkunu açalım ve çocuklarımızın teknolojik gelişmelerle, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmaları için elimizden geleni yapalım" diye konuştu.

"GUHEM, DÜNYANIN SAYILI EĞİTİM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK"

Ferik, GUHEM'in büyük anlam taşıdığını da hatırlatarak, "TÜBİTAK ve BTSO işbirliğinde gerçekleştirilecek 'Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM)', dünyanın sayılı eğitim merkezlerinden biri olacak. Sadece yeni neslin değil Bursa sanayinin de ufkunu açacak" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener de bilim merkezlerini teoriyi pratiğe dökmenin uygulama sahaları olarak nitelendirerek, "Çocuklarımızı serbest bırakalım, çünkü sanat ve zanaat böyle başlar. Buna beceri diyoruz. Benim 5 erkek torunum var ve hepsi takım tezgâhlarında çalışacak durumdalar. Çünkü hepsi sahada görerek kendilerini yetiştirdiler. BTM'yi büyüteceksin ki, kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabilesin. Tüm anne ve babalara evlatlarını bu tür yerlere sık sık getirmelerini öneriyorum" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılar BTM'nin 4. yıl pastasını hep birlikte kesti ve günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi. Programa katılan bilimseverler, merkezde birçok atölyeye katılma imkânı buldu, simülatörleri denedi ve BTM'nin faaliyetleri hakkında detaylı bilgiye ulaştı. BTM, bundan sonraki süreçte de bilime ilgi duyanların ufkunu açacak faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel BTM'de 4. Yıl Gururu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement