Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) tarafından organize edilen Buzağı ve Düve Bakım Eğitimi gerçekleştirildi.
Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) Projesi kapsamında, Şanlıurfa Hayvancılık ve Hayvansal Gıda Ürünleri Kümelenmesi çerçevesinde, Damızlık Sığır yetiştiricileri Birliği (DSYB) tarafından organize edilen Buzağı ve Düve Bakım Eğitimi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Balıklıgöl Toplantı Salonu'nda yapıldı. Gerçekleştirilen eğitime DSYB Başkanı M. Reşat Karadeniz, ŞUTSO Meclis Üyesi M. Fatih US ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri katıldı.
Danışman Mustafa Rükşen tarafından verilen eğitimde, buzağı yetiştirilmesi, buzağı hastalıkları ve ölümlerinin önlenmesi, süt arttırımı ve hayvancılığın mevcut durumu ile gelecekteki pozisyonu hakkında detaylar paylaşıldı. Danışman Mustafa Rükşen, buzağı yetiştiriciliğiyle ilgili yaptığı sunumda şu bilgileri paylaştı
"Öncelikle sağlıklı bir buzağı elde etmek için hayvanın doğru ırkla döllenmesi, hayvan buzağılamadan 6-8 hafta önce kuruya çıkarılması, buzağılamadan 4-7 gün önce ise rahat ortama alınarak sürüden ayrı bir bölmeye alınması, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen saman altlığın oluşturulması, inek başına 10 metre karelik hareket alanlarının sağlanması gerekiyor. Hayvanların başarılı bir doğum gerçekleştirebilmesi için ise temiz bir buzağı bölmesi, yetiştirme hastalıklarından korumak için hijyenik bir alanın oluşturulması, temiz ve dezenfekte edilmiş doğum iplerin hazırlanması gerekiyor, doğum gerçekleştikten sonra buzağının bağırsakları için kolostrum (ağız sütü) verilmesi son derece önemlidir, doğumdan sonra 2-3 saat içerisinde minimum 2 litre verilmelidir. İlk doğumunu gerçekleştiren düvelerin kolostrumları yeterli protein içermeyebilir, bu düvelere daha yaşlı hayvanların kolostrumları derin dondurucuda saklanarak da verilebilir. Yeni doğan buzağının göbeği iki gün boyunca dezenfekte edilmelidir. Buzağılar hastalıklara bağışıklıkları olmadan doğarlar, hastalıklara bağışıklarının olması 10-12 hafta süren bu süre zarfında bakım ve yemleme kondisyonları optimumda (uygun değer) sağlanmalıdır."
Günümüzde yaşanan buzağı kayıplarının hijyen eksikliği, barındırma, yemleme ve yönetim alanlarından kaynaklandığını ifade eden Mustafa Rükşen, "Süt üretim çiftliklerinde bölüm planlaması yapılırken, sağımhanenin giriş kapısına en yakın yerde, sağmal hayvanlar daha orta bir bölüme, hayvan doğumhanesi ve buzağılar ise daha uzak bir bölüme yerleştirilmelidir. Çünkü buzağılar mikrobik bakterilerden kolay etkilenir ve bundan dolayı kayıplar yaşanır. Bu kayıpların önlenmesi için hijyene önem vermek ve böyle bir planlama yapmak gerekmektedir" dedi.
Gerçekleştirilen eğitimin ardından işletme yetkililerine pratik uygulamalar aktarılacak. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Güncel › Buzağı ve Düvelere Bakım Eğitimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?