Turkcell Teknoloji bünyesinde görev yapan mühendisler, çalıştıkları binada mesai sonrası akademik eğitim alabiliyorlar. Yüksek lisans ve doktora eğitimini kapsayan programa devam eden Turkcell Teknoloji çalışanlarının sayısı 45'i buldu.
Turkcell Teknoloji'de görevli mühendisler, bir yandan çalışırken bir yandan da akademik kariyerlerine devam etme avantajını yaşıyor. Lisansüstü eğitimi sürdürmek istedikleri halde çeşitli nedenlerle bugüne dek bu imkânı elde edemeyen Turkcell Teknoloji çalışanları, geçtiğimiz yıldan bu yana Özyeğin Üniversitesi işbirliği sayesinde yüksek lisans ve doktora programlarına kendi iş yerlerinde dahil olma fırsatı yakalıyor. İlk olarak 2014'te hayata geçirilen Yerinde Eğitim Programı ile yüksek lisans ve doktora dersleri, hafta içi mesai bitimi sonrası 17:00-20:00 saatleri arasında Turkcell Teknoloji'nin bulunduğu Turkcell Küçükyalı Plaza'da yapılıyor.
45 Turkcell'li mühendis lisansüstü eğitim görüyor
Dünyadaki sayılı örnekler arasında yer alan bu program sayesinde, 2014 – 2015 eğitim döneminde 10'u yüksek lisans, 9'u doktora adayı olmak üzere toplam 19 Turkcell Teknoloji çalışanı, Yazılım Mühendisliği alanında uzmanlaşmak için eğitimlerine başladılar. Yerinde Eğitim Programı, 2015 – 2016 eğitim-öğretim döneminde de devam ediyor. Çalışanların talebi ve Turkcell Teknoloji'nin ihtiyaçları doğrultusunda bu yıl Bilgisayar ve Endüstri Mühendisliği alanında iki yeni program daha açıldı. 9 Eylül 2015'te başlayan programlara bu dönem 26 yeni öğrenci daha katıldı. Böylece Turkcell Teknoloji bünyesinde çalışırken bir yandan da lisansüstü eğitimini sürdüren mühendislerin sayısı 45'e ulaştı.
Hem yerinde hem %75 indirimli eğitim
Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojileri Grup Başkanı Serkan Öztürk, Yerinde Eğitim Programı ile ne amaçlandığını şöyle açıkladı:
"Ar-Ge merkezimiz Turkcell Teknoloji'de, 2007 yılından bu yana dünya çapında ürün ve servisler geliştirme hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnovasyonun itici gücü olan Ar-Ge'yi, ülkeler için kalkınma ölçütü olduğu gibi şirketler için de yerel ve küresel rekabette fark yaratmanın ön koşulu olarak görüyoruz. Bu yolda sürdürülebilir başarı sağlamak için Ar-Ge kadromuzda görevli mühendislerimizin kendi alanlarında yetkinliklerini geliştirmeleri ve uzmanlaşmaları büyük önem taşıyor. Bununla beraber, doktora ve yüksek lisans eğitimleri oldukça zorlu süreçler. İş hayatı içerisinde akademik eğitime vakit ve enerji ayırmak neredeyse imkansız. Biz de buradan yola çıkarak ne yapabiliriz diye düşündük ve ortaya Yerinde Eğitim Programı çıktı. Özyeğin Üniversitesi işbirliğimiz sayesinde isteyen mühendislerimiz, Turkcell Küçükyalı Plaza'da oluşturduğumuz dersliklerde, alanlarında uzman yerli ve yabancı akademisyenlerden ders alarak doktora ve yüksek lisans çalışmalarını sürdürebiliyorlar. Üstelik bu imkânı kadromuz için yüzde 75 maliyet avantajıyla sunuyoruz ve geri kalan eğitim ücretini de çalışanlarımızın maaşları içinde taksitlendiriyoruz. Turkcell olarak sektörümüzde bu programla bir ilke daha imza atmanın gururunu yaşıyor ve Turkcell'de çalışmanın ayrıcalığını mühendislerimize yaşatmaktan mutluluk duyuyoruz. Umarız bu program daha pek çok şirkete örnek olur ve yetişmiş, nitelikli iş gücü istihdam etmek üzere atılan yerinde eğitim adımları hız kazanır."
Mühendisler bu işe ne diyor?
Turkcell'in bilgi ve iletişim teknolojileri üssü Turkcell Teknoloji'de çalışan mühendisler, çeşitli nedenlerle içlerinde "ukde" olarak kalan lisansüstü eğitim hayali gerçeğe dönüştüğü için çok mutlu.
Katılımcıların Yerinde Eğitim Programı ile ilgili görüşleri şöyle:
Ceren Doğan - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Doktora Öğrencisi/ Turkcell Teknoloji çalışanı
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Bilgi Teknolojileri yüksek lisans eğitimimi 2. olarak dereceyle tamamladıktan sonra bir an önce doktora eğitimine başlamayı düşünüyordum. Ancak bu dönemde yeni anne olmanın verdiği bir koşuşturmanın içerisindeydim. Bir yandan iş hayatı bir yandan annelik zamanımın büyük bir kısmını alıyordu. Doktoraya başlamak için kolay bir dönemimde değildim. Bu nedenle çocuğumu büyüttükten sonra doktoraya başlamanın daha doğru olduğunu düşünüyordum. Ancak şirketimizin bizler için sunduğu yerinde doktora programının duyurusunu görmemle doktora yapma planlarım bir anda değişti. Hemen programa başvurumu gerçekleştirdim. Her şey benim için çok hızlı gelişti. Başvurum kabul edilmiş, mülakatları başarıyla geçmiştim. Programa kayıt işlemi, ders seçimleri derken doktoraya başlamış oldum.
Çalışan bir anne olarak, doktora yapabilmenin başlı başına bir lüks olduğunu düşünüyordum. Bu programla şirketimiz doktora programını ayağımıza getirmiş oldu. İstanbul gibi bir yerde trafik sorunu olmadan iş yerinden çıkmadan iki dakika içinde dersin yapılacağı sınıfa ulaşmak gerçekten rüya gibi. Bu kolaylığın yanı iş arkadaşlarınızla aynı sıraları paylaşıp öğrencilik geçirmek de çok farklı bir deneyim. Derslerde, konularında uzman hocalardan edindiğimiz akademik bilgiler yanında, profesyonel dünyadan üst düzey yöneticilerin de derslerimize konuk olarak tecrübelerini bizlerle paylaşmaları da programa ayrıca değer katıyor. Burada gördüğümüz eğitim iş yaşamımızda problem çözme yeteneğimizi de geliştirerek, farklı bir bakış açısıyla olaylara yaklaşmamızı sağlıyor.
Bugün geriye baktığımda iyi ki böyle bir imkân yaratılmış iyi ki doktoraya başlamışım diyorum. Programdaki derslerin çoğunu geride bıraktım bile. Artık yavaş yavaş tez çalışmalarına başlıyorum. Doktora gibi uzun ve zorlu bir süreçte böylesine bir imkânı sunan ve çalışmaktan gurur duyduğum şirketim Turkcell'e çok teşekkür ediyorum. Bu programdan mezun olup doktora unvanını aldığımda biliyorum ki bu diplomada sadece benim emeğim değil bu süreçte bana destek olan eşim, oğlum, annem ve Turkcell'in de katkısı olacak.
Ömercan Yüksel – Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yükseklisans Öğrencisi/ Turkcell Teknoloji çalışanı
2011 yılında Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği bölümünden üniversite 1.'si olarak mezun oldum. Mezun olduğum sırada üniversite hocalarımdan akademik kariyer yapmam yönünde birçok geri bildirim almıştım. O zamanki şartlar doğrultusunda iş hayatına atılmaya karar vermiştim. 4 yıllık iş hayatım boyunca bir türlü fırsat bulamadığım akademik gelişim aklımın hep bir köşesinde yer etmişti. Turkcell Yerinde Yüksek Lisans Programı'nın duyuru mailini gördüğüm ve şartlarını okuduğum an içimi bir heyecan kapladı. Programın beni en çok cezbeden yönlerinden biri derslerin iş yerinde olması ve mesai bitişini takiben yapılıyor olmasıydı. Tabi ki bunun yanında akademik hayata devam ediyor olma ve iş yerinde daha üst düzey akademik bakış açısına sahip olma düşünceleri heyecanımı bambaşka bir boyuta taşımıştı.
Şu anda Turkcell Yerinde Eğitim Programı kapsamında yüksek lisans öğrencisiyim. Lisans hayatımdan aklımda kalan ve kendimi geliştirmek istediğim konulara yoğunlaşabiliyorum. Buna ek olarak işime farklı bakış açıları getiren konulardan da faydalanma şansım oldu. Daha programı bitirmeden problemlere hem bilimsel hem de pratik açıdan aynı anda bakabilmeye başladım. Bunların yanında teknolojinin ve bilgisayar biliminin hangi yöne gittiğini daha iyi takip edebiliyorum. Program bu şekilde devam ettiği sürece yüksek lisans sonrası doktoraya da aynı şekilde devam etmeyi düşünüyorum. Çalıştığım şirket olan Turkcell'in, çalışanlarının fark yaratmasını sağlayan bu programını hayata geçiren yöneticilerime teşekkürlerimi sunuyorum.
Metin Altınışık – Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yükseklisans Öğrencisi/ Turkcell Teknoloji çalışanı
Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra yüksek lisans için iki defa girişimim oldu. Hem iş hayatımdaki hem de özel hayatımdaki sorumluluklarım nedeniyle gerekli zamanı ayıramadığımdan yüksek lisans eğitimimi her seferinde yarında bırakmak zorunda kaldım. Ancak bu durum her zaman içimde bir ukde olarak kalmıştı. Şirketim Turkcell'in Özyeğin Üniversitesi ile yaptığı yerinde yüksek lisans, doktora işbirliğini duyunca içimde var olan istek tekrar canlandı. Ayağıma kadar gelen bu fırsatı kaçırmayarak hemen başvurdum ve kabul edildim. İşten çıkmadan hemen dersin yapılacağı sınıfa geçmek derslere katılımımı çok kolay hale getirdi. Kısa zamanda öğrencilik hayatına adapte oldum. Aynı zamanda derslerin çalışma ofisinde olması ve çalışma arkadaşlarımla aynı ortamda bulunmak da beni ayrıca motive etti.
Derslerde aldığım eğitim aynı zamanda iş hayatımda son derece faydalı oldu. Bir yandan bilgi dağarcığımı genişletirken bir yandan da olayları değişik açılardan ele alarak çözüm üretmem konusunda destek sağladı. Derslerimin birçoğunu geride bırakarak tez aşamasına geldim. Çalışma hayatım içerisinde böylesine büyük bir fırsatı sunan şirketim Turkcell'e ve bu süreçte bana destek veren tüm yöneticilerime sonsuz teşekkür ediyorum.
Zehra Can – Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yükseklisans Öğrencisi/ Turkcell Teknoloji çalışanı
Mezun olduğumdan bu yana hep akademik bir şeyler yapmak aklımdaydı. Ancak bu işin başlangıcı olan yüksek lisansa başlamayı çeşitli nedenlerle hep erteliyordum. Bu ertelemem şirketimin yerinde yüksek lisans ve doktora programını duyurularını görmemle birlikte son buldu. İçimden 'Ben neden buna başvurmuyorum?' diye düşündüm ve hemen programa başvurdum. Bu kararı verirken beni etkileyen en önemli unsurlar eğitimin işyerimde verilecek olması ve işime dair güncel konulara yönelik derslerin olması. Bu sayede her biri alanında uzman olan öğretim üyelerinden dersler alarak uzmanlığımı akademik olarak da tamamlama imkanımın olması da ayrıca beni motive eden unsur oldu.
İşyerinden çıkmadan dersleri alma şansı sayesinde 3 yaşında ikiz kızlarım olmasına rağmen derslerimi aksatmadan ilerleterek tez aşamasına geldim. Bu başarımdaki en büyük pay şüphesiz böyle muhteşem bir fırsatı sunarak, yüksek lisans yapma olanağını ayağımıza kadar getiren şirketim Turkcell oldu. Bunu düşünerek hayata geçiren tüm yöneticilerime teşekkür ediyorum.
Son Dakika › Güncel › Çalışanlara İş Yerinde Lisansüstü Eğitim Fırsatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?