Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Suriye'de rejimden endişe eden, her şeyini kaybedeceğini düşünen o korkaklığın getireceği reaksiyondan, saldırıların çok daha fazla olacağını ve savunmasız çok sayıda insanın Türkiye'ye daha büyük göçler halinde geleceği gibi bir endişeyi de taşıyorum" dedi.

15.05.2015 18:48

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, " Suriye'de rejimden endişe eden, her şeyini kaybedeceğini düşünen o korkaklığın getireceği reaksiyondan, saldırıların çok daha fazla olacağını ve savunmasız çok sayıda insanın Türkiye'ye daha büyük göçler halinde geleceği gibi bir endişeyi de taşıyorum" dedi.

Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu yerel yönetimlerde, artan nüfus nedeniyle alt yapı hizmetlerinde yaşanan problemlerin çözümü için, İller Bankası AŞ ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında yapılan görüşmelerde, yaklaşık 375 milyon dolar (45 milyar Japon Yeni) tutarındaki "Yerel Yönetimler Alt Yapıyı Geliştirme Projesi Kredi Anlaşması"nın imza töreni gerçekleştirildi.

Güllüce, bir otelde düzenlenen kredi anlaşması imza töreninde yaptığı konuşmada, Japon hükümetine ve JICA'ya Türkiye'ye katkılar nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Suriye'de yaşanan olaylara değinen Güllüce, farklı din, dil, ırk, mezheplerden 2 milyon insanın canını kurtarmak için Türkiye'ye kaçtığını, gelirken de üzerinde hiçbir şey getirme imkanı bulamadıklarını anımsattı.

Dünyanın en büyük dramının orada yaşandığını vurgulayan Güllüce, bu kişilerin Türkiye'ye yavaş yavaş değil, bir anda geldiğini kaydetti.

Sınır belediye başkanlarının çok problem yaşadıklarını, 2 milyondan fazla kişinin ağırlandığını ancak söz konusu belediyelerin kaynaklarının aynı kaldığını anlatan Güllüce, "Bu yüzden bu kredilerin belediye başkanlarımıza çok büyük yararı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Anlaşma taraflarının yeniden bir araya gelmesini isteyen Güllüce, savaştan gelenlerin yanı sıra, sosyal yönden etkilenen ikinci bir bant olduğunu ve bunun içinde farklı şartları içeren bir kredileşmenin faydalı olabileceğini bildirdi.

Ülkedeki Suriyeli sayısının artacağının belirtildiğini hatırlatan İdris Güllüce, "Doğru, ben çok daha fazla olacağını sanıyorum. Çünkü gittikçe yaşanamaz bir hale getirilen Suriye'de rejimden endişe eden her şeyini kaybedeceğini düşünen o korkaklığın getireceği reaksiyondan, saldırıların çok daha fazla olacağını ve savunmasız çok sayıda insanın Türkiye'ye çok daha büyük göçler halinde geleceği gibi bir endişeyi de taşıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Dünyayı kınıyorum"

"Dünyayı kınıyorum. Dünyanın gelişmiş ülkelerini de kınıyorum" ifadesini kullanan Güllüce, şöyle devam etti:

" Birleşmiş Milletler'e de şöyle bir şey söylüyorum. Nerede Birleşmiş Milletler, nerede insan hakları? Kaç yüz bin daha insan ölmesi lazım ki Suriye'ye 'yeter dur' diyelim. Ne zaman diyeceğiz bunu, ne olacak o halk? Bu, Türkiye'nin sırtına bırakıldı biz vefamız gereği, insanlık değerleri gereği, dünyanın kutsadığı değerler gereği bu insanları barındırıyoruz, okutuyoruz, sağlığına baktırıyoruz ama nerede bu sadece konuşan ülkeler? Nerede bu varlıklı ülkeler? Nerede bu hümanizm deyince ayağa kalkanlar? Nerede bu herhangi bir ülkede 3-5 polisiye vakası olduğu zaman insan hakları komiserleri gönderen ülkeler? Kaç yüz bin Suriyeli daha öldürülmeli ki yok edilmeli ki kaç milyon insan daha katledilmeli ki evinden barkından olmalı ki bunlar edilebilsin. ben bu sitemimi de bütün dünyanın gelişmiş ülkelerine ifade etmek istiyorum."

Hep fiziksel konuların konuşulduğunu ancak Türkiye'nin üzerine başka sorumluluklar da yüklendiğine vurgu yapan Güllüce, yetim çocuklar ve eşlerini kaybetmiş çok sayıda kadının da bulunduğunu ve bunların sosyal, psikolojik yönden ele alınmasının gerekliliğini anlattı.

Güllüce, 125. yıl dolayısıyla Ertuğrul şehitlerini rahmetle andığını belirterek, "Biz çok derin hafızası olan bir milletizdir. Bin sene önceki konuyu bile hatırlarız. Bu japon dostluğuna çok büyük katkı yapmıştır. Uzattığınız dostluk eli için teşekkür eder biliniz ki biz vefayı ve dostluğu kutsarız" dedi.

-JICA Başkanı Tanaka

JICA Başkanı Akihiko Tanaka da imza töreninde olmaktan onur duyduğunu ifade ederek, Türkiye ile JICA arasında 1950 yılından bu yana çeşitli işbirliği anlaşmaları yapıldığını, Suriye krizi çıktığından beri Türkiye'nin üstlendiği önemli rolü saygıyla karşıladıklarını vurguladı.

Tanaka, Suriye'de barış ve istikrarın sağlanması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ve Japon Büyükelçisi Yutaka Yokoi nota teatisi ve mutabakat zaptını, İl Bank AŞ Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu ve JICA Başkanı Tanaka da kredi anlaşmasının imzaladı.

Kredi kapsamında Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri ve Osmaniye, Kilis ve Adıyaman il belediyelerinin içme suyu, şebeke, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi, içme suyu ve atık su arıtma tesisleri ile katık atık tesisi ihtiyaçlarının karşılanmasının planlandığı bildirildi.

Söz konusu kredinin, İller Bankası AŞ tarafından JICA'dan temin edilen ikinci kredi olduğu kaydedildi.

Kredinin, Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu ve koruma kamplarının yer aldığı yerel yönetimlere 7 yıl ana para geri ödemesiz olmak üzere, toplam 25 yıl vadeyle kullandırılacağı açıklandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement