CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, İran ve Lübnan'da Ermenice'nin resmi dil olarak kabul edilmese de oradaki insanların dillerini rahat ve özgür bir şekilde kullanmaları için hiçbir engel olmadığını ifade ederek, "Oysa ben Türkiye'de ben çocuğum ile zaman zaman sözlük aracılığı ile Ermenice konuşmak zorunda kalıyorum. Çünkü egemen toplumun baskısı egemen dilin baskısı nedeniyle Ermenicem körelmiş durumda" dedi.
Kuzey Irak'ta uydu aracılığı ile Kürtçe yayın yapan Rudaw TV'ye konuşan CHP'nin Ermeni asıllı İstanbul Milletvekili Selina Doğan, çok farklı etnik temsiliyeten bu dönem parlamentoda temsil edilen arkadaşları olduğunu ifade ederek, "Bu ülkemizin sosyal ve demografik durumunun bir göstergesi oldu. Türkiye'de farklı dinlerin değil, farklı mezheplerin kiliseleri de vardı. Ama, maalesef biz on yıllardır bunun parlamentoda temsiliyetini göremiyorduk. Bunun pek çok nedenleri var. Geçmişte yaşananlar nedeniyle azınlıklar hem buna başvurmayı göze alamadılar hem de görünür olmalarına uygun bir atmosfer yoktu. Ancak, bu yıl böyle bir çoğulcu ortam doğdu. Bu çok memnuniyet verici, bunun önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini diliyoruz. Bunun artarak devam etmesi için mücadele edeceğiz, bunun normalleşmesi için çünkü bu bizim demokrasi ayıbımız bir an önce gidermek istiyoruz" dedi.
'SOYKIRIM DENMEYİNCE SANKİ ORTADA HİÇBİR PROBLEM YOKMUŞ'
Ermeniler açısından 1915 yılında yaşananlar ile ilgili de konuşan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, şunları söyledi:
"1915'te yaşananlar ile ilgili tartışmanın bir tek kelimeye indirgenerek o kelimenin aslında çok ağır olan kelimenin içinin boşaltılarak son derece sığ bir şekilde sanki bir halkın diğer bir halka hakaretiymiş gibi bu seviyede tartışılıyor olması bir kere konuyu sağlıklı bir şekilde ele almamıza engel oluyor. Önce buradan çıkıp daha sağlıklı daha pozitif bir diyalog ortamında bu konuya tartışıyor olmamız lazım. Çünkü, bu bir insanlık sorunu, Türkiye'nin sorunu sadece Ermeniler'in sorunu değil. Yani biz milyonlar ile ifade edilen bir halk iken bugün azınlık olarak 50- 60 bin gibi rakamlarla ifade edilen bir cemaat haline dönüştüysek bunun tartışılması lazım, adının ne olduğundan bağımsız. 100 yıldır yaşanan mağduriyetleri çünkü bugünde biz mağduriyet yaşıyoruz Bu şekilde ele almamız lazım. Keza Anadolu'dan dünyanın başka yerlerine gitmek zorunda olan -7-8 milyon civarında bizlerin akrabaları var. Bunları düşman olarak görmekten çıkmamız lazım. Soykırım densin denmesin, Soykırım denmeyince sanki ortadan hiçbir problem yokmuş gibi her 24 Nisan geldiğinde 'Eyvah işte yine yurt dışından bazı kararlar alınacak biz ne yapacağız' gibi böyle acemice alel acele günü geçiştirmek için politikalar geliştirmek yerine bizim dediğim gibi tüm kesimleri içene alacak gibi daha sağlıklı bir ortam yaratmamız gerekiyor. Nitekim sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu geçmişle yüzleşmekten korkmamamız gerektiğini ifade etti. 1915'te yaşanan olayları büyük felaket olarak nitelendirdi. Dolayısıyla bu şekilde baktığımızda daha sağlıklı sonuçlar elde edeceğiz."
- Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › CHP'li Doğan: Ermenicem Körelmiş, Çocuğumla Sözlük Aracılığıyla Konuşuyorum - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (12)