Çukurova'da Endemik Bitki Türleri Koruma Altına Alındı - Son Dakika
Güncel

Çukurova'da Endemik Bitki Türleri Koruma Altına Alındı

Çukurova\'da Endemik Bitki Türleri Koruma Altına Alındı

Tekfen Holding ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit'in kuruculuğunu üstlendiği Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı'nın desteğiyle Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde Türkiye'nin en zengin endemik (yöresel, ülkeye özgü) bitki türlerinin yer aldığı Botanik Bahçesi kuruldu.

06.05.2016 18:54

Tekfen Holding ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit'in kuruculuğunu üstlendiği Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı'nın desteğiyle Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde Türkiye'nin en zengin endemik (yöresel, ülkeye özgü) bitki türlerinin yer aldığı Botanik Bahçesi kuruldu.

Tekfen Holding'in yanı sıra arkadaşı Hayrettin Karaca ile birlikte 11 Eylül 1992'de TEMA'yı kuran Ali Nihat Gökyiğit'in maddi ve manevi desteğiyle ÇÜ Balcalı Yerleşkesi'nde 200 dönümlük alanda kurulan bahçeye 'Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi' adı verildi. Türkiye'nin en zengin endemik bitki türlerine sahip Çukurova Bölgesi'nde kurulan bahçe için açılış töreni düzenlendi. Törene Adana Valisi Mustafa Büyük, ÇÜ Rektörü Mustafa Kibar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ile çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı. Rahatsızlığı nedeniyle Ali Nihat Gökyiğit'in katılamadığı törene gelen kardeşi Turgut Gökyiğit, gösterilen ilgiye teşekkür etti.

'ENDEMİK TÜRLER YAŞAYACAK'

Botanik Bahçesi'nin bağlı olduğu ÇÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil Çakan, Türkiye'de botanik bahçesi kurulması için en uygun yerin iklimi nedeniyle Çukurova Bölgesi olduğunu anlattı. Bahçenin kuruluşuyla ilgili bilgi veren Çakan, Botanik Bahçesi'ni insanların gezeceğini, ilgili öğrencilerin eğitim göreceğini, çocukların üretim ve hasat yapacağını aktardı. Aynı zamanda koruma altına alınan bitki türlerinin gelecek nesillere aktarılacağını da kaydeden Çakan, şunları kaydetti:

"Bahçemizde kaya, tıbbi ve aromatik bitkiler, palmiye, Doğal Akdeniz Vadisi gibi alt bahçelerimiz olacak. Botanik Bahçeleri bilimsel ve eğitsel amaçlı kurulur. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş olan yabancı egzotik türler ile endemik yani o yöreye ve ülkeye özgü türler bir arada bulunur. Bu tür alanlar, halka bitkileri tanıma ve doğa bilincini aşılama imkanı sunmaktadır. Ayrıca, konunun uzmanları ve öğrencileri ise burada gözlem yapma, inceleme, deneysel çalışmalarda bulunma ve hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan türleri koruma fırsatı sunar. Anavatanı Anadolu olan günümüz kültür bitkilerinin yabani atasal formlarının koleksiyonunu oluşturarak koruma altına almak görevimiz. Biz de sulak alanlar bakımından zengin olan Göksu Deltası, Çukurova Deltası gibi yakın alanlar sayesinde zengin bir sulak alan bitki koleksiyonu oluşturmak istiyoruz. İklimsel yapının uygunluğu sayesinde, görselliği ön plana çıkan zengin bir tropikal ve sub-tropikal bitki türü koleksiyonu oluşturmayı hedefliyoruz. Bahçemizin Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Çukurova içerisinde yer alması nedeniyle zengin bir ekonomik bitkiler koleksiyonu oluşturmayı amaçlıyoruz. Bahçemizin, ülkemizin endemik bitkiler bakımından zengin olan bölgeleri olan Toros ve Amanos dağları içerisinde yer alması nedeniyle endemik bitkilerin koleksiyonunu oluşturarak koruma altına alacağız. Çünkü Adana, botanik bahçesi kurulması için Türkiye' deki en ideal coğrafik ve iklim yapısına sahiptir."

ÇÜ Rektörü Mustafa Kibar ve Adana Valisi Mustafa Büyük de, bahçe için ANG Vakfı ve emek verenlere teşekkür etti. Açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, Botanik Bahçesi'ni gezerek yetkililerden bitki türleri hakkında bilgi aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çukurova'da Endemik Bitki Türleri Koruma Altına Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement