Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'daki uygulamaları savunmasına ilişkin, "Netanyahu'nun açıklamalarının kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Bu evrensel hukuka, insan hakları beyannamesine, inanç özgürlüğüne, bu tür uluslararası altyapısı olan tüm bildirilere, belgelere ters bir harekettir" dedi.
Erdoğan, Körfez ziyaretinin ardından yurda dönüşünde Esenboğa Havalimanı'ndaki basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Suudi Arabistan ve Kuveyt ziyaretlerinden "Katar krizi"nin çözümüne yönelik edindiği izlenimle, Katar'daki Türk üssünün bu ziyaretlerde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, üs konusunun Suudi Arabistan ve Kuveyt'teki temasları sırasında gündeme gelmediğini belirtti.
Üssün Katar ziyaretinde konuşulduğunu ifade eden Erdoğan, "Orada daha neler yapabileceğimizi görüşme imkanımız oldu, bunları görüştük. Bir diğer yandan Katar'ın son dönemde özellikle de takındığı bu olumlu tavır takdire şayan." diye konuştu.
Suudi Arabistan'daki görüşmelerinde temennilerini, beklentilerini açık ve net olarak ifade ettiklerini aktaran Erdoğan, şunları söyledi:
"Bizim tabii buradaki en önemli beklentimiz, İslam dünyasında birliğin, beraberliğin daimi, kalıcı olması, bu tür parçalanmalara veya bu tür karşılıklı tehditlere fırsat vermemek. Bunun yanında özellikle gerek Irak gerek Suriye'de toprak bütünlüğünü tehdit eden gelişmelere karşı hep birlikte elbirliğiyle karşı durmamız gerektiği konularını Suudi Arabistan'la da görüştük. Bu beklentilerimizin tabii takipçisi olacağız. Ayrıca ikili ilişkilerimize yönelik de olayın ağırlıklı olarak gerek savunma sanayiye gerek ekonomik ilişkilere yönelik Suudi Arabistan'la da irtibatlarımız var, bunları da değerlendirme fırsatımız oldu."
"Bizim için ibadethanelerin korunması önem arz ediyor"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'daki uygulamalarını savunmasına yönelik açıklaması ve Körfez ülkelerinin bu konuya ilişkin bakışının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Netanyahu'nun bu açıklamalarının kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Yani bu evrensel hukuka, insan hakları beyannamesine, inanç özgürlüğüne, bu tür uluslararası altyapısı olan tüm bildirilere, belgelere ters bir harekettir." karşılığını verdi.
İbadetlerini yapmaya gidenlere yönelik silahlı, sert muamelelerin karşılığında şehit olanların, ölenlerin durumunun görüldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Acaba bu tür muamele farklı ülkelerdeki Yahudilere karşı yapılmış olsa tavırları ne olur? Bakın biz ülkemizde bu tür olaylar olmasın diye her tür tedbiri alıyoruz ve bunun yanında da bu olaylara misilleme yapmak isteyenlere karşı da 'Yaptıklarınız yanlıştır, bunlara müsaade edemeyiz' ve buna yönelik de emniyet teşkilatımıza özellikle 'Gerekli tedbirleri alın, buna müsaade etmeyin' diyoruz. Niye? Bizim için ibadethanelerin korunması önem arz ediyor da onun için. Tabii son dönemlerde maalesef birbirini ateşleyen, Batı'nın değişik yerlerinde de benzer olayları görüyoruz. Yani Müslümanların ibadethanelerine yönelik bu tür saldırılar ama Harem-i Şerif çok farklı, tüm dünyadaki Müslümanların burası ilk kıblesi. Buraya yönelik hepimizin bir sorumluluğu var. Bu sorumluluğun gereği yapılıyor. İşte bu Birleşmiş Milletler'de, Güvenlik Konseyi'nde gündeme gelecektir. Şimdi eylül ayı yaklaşıyor. Eylül ayında yine aynı şekilde gelecektir. İsrail attığı bu adımlarla yanlışa gidiyor ve şunu da çok açık, net söylüyorum yalnızlığa gidiyor."
"Sayın Başkan görevinin başındadır"
"Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in görevinden ayrıldığı"na yönelik iddiaların sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda henüz böyle atılmış bir adım söz konusu değil. Fakat geleceğe yönelik Sayın Başkan'ın bu noktada farklı bir görevle devam şeklinde bir arzusu, talebi söz konusu. Bu da tabii Sayın Başbakan ile görüşmek, değerlendirmek suretiyle verilecek bir karardır. Ama henüz Sayın Başkan görevinin başındadır, ne görevden almak ne istifa böyle bir şey söz konusu değildir." yanıtını verdi.
"Görüşmeler büyük ölçüde bitti"
Bir basın mensubun, S-400 hava ve füze savunma sisteminin alınmasında gelinen son aşamanın ne olduğunu sorup, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'ın Türkiye'nin S-400'leri almasını "endişe verici" olarak değerlendirdiğini anımsatması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:
"Niye endişe verici olsun? Her ülke kendi güvenliği için belli tedbirleri almak durumundadır. Bu güvenlik tedbirlerini nereden sağlarsa oraya yönelikte adımlarını atacaktır. Biz birçok kez Amerika ile de bu görüşmelerimizi yaptık. Ne yazık ki bunları temin edemediğimiz için ister istemez biz S-400'ler üzerinde bir planlama yaptık ve bununla ilgili de ilgili birimlerimiz görüşmelerini karşılıklı olarak yaptılar, yapıyorlar ve adımı da atacağız. Bunun endişe verici hiçbir yanı yok. Farklı silahlar kullanıldığı zaman endişe vermiyor, S-400 kullanıldığı zaman endişe veriyor. Bu nasıl bir şeydir. Yani Patriot kullanıldığı zaman endişe vermiyor mu? Bu kullanılınca endişe veriyor. Ortak üretim noktasında Türkiye olarak biz kiminle ortak üretime girebilirsek burayı da tercih ederiz. Bu da bizim için çok önemli. Çünkü Türkiye artık geleceğine yönelik güvenlik noktasındaki bütün simülasyonlarını buna göre yapıyor ve yol haritamızı da buna göre belirliyoruz. Zaten görüşmeler büyük ölçüde bitti."
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?