Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhammedov Onuruna Akşam Yemeği Verdi - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhammedov Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhammedov Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov onuruna akşam yemeği verdi.

29.02.2012 22:10

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov onuruna akşam yemeği verdi.

Gül'ün Çankaya Köşkü'nde verdiği yemeğe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile çok sayıda davetli katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Berdimuhammedov'un 12 Şubat'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden göreve seçilmesinden dolayı tebrik etti ve ilk yurt dışı ziyaretini de Türkiye'ye yapmasından dolayı kıvanç duyduğunu belirtti. Gül, ziyaretin Türkiye'ye verilen önemin ve iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik hislerinin ne kadar güçlü olduğunun işareti olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'yi son resmi ziyaretinizden bu yana yaklaşık dört yıl geçti. Son derece zamanlı ve faydalı geçen bugünkü resmi görüşmelerimiz çerçevesinde çok sayıda anlaşma imzalandı. Bunlar şüphesiz ilişkilerimizi çok daha ileri ufuklara taşıyacaktır" dedi.

Türkmenistan'ın kalkınmasına son yıllarda hız verdiğini ve bunu takdirle takip ettiklerine işaret eden Gül, "Ata yurdumuzun tarımdan sanayiye, sağlıktan ulaştırma ve turizme kadar birçok alanda kaydettiği gelişmelerle biz de iftihar ediyoruz. Zira bizler, sizin de ifade ettiğiniz üzere kan kardeşinin de ötesinde kemik kardeşiyiz" diye konuştu.

Gül, önümüzdeki dönemde Türkmenistan'ın ihtiyaç duyduğu her alanda yanında olmayı sürdüreceklerini bildirerek, şunları söyledi:

"Kardeş Türkmenistan'ın bitaraf dış politika anlayışıyla uluslararası alanda görünürlüğünün her geçen gün artmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Birleşmiş Milletler'de dile getirdiğiniz, Orta Asya ve Hazar havzasının güvenliğine, bölgedeki ulaşım ağlarının geliştirilmesine ve küresel enerji güvenliğine yönelik yapıcı girişimlerinizin en güçlü destekçisiyiz."

Berdimuhammedov'un 12 Şubat seçimlerinin ardından yaptığı konuşmada "çok partili hayata geçişin yanı sıra Türkmenistan sınai ve içtimai inkişafının yolu olarak hak ve özgürlüklerin alanının genişletilmesine ve piyasa ekonomisine vurgu yapmasını" olumlu bulduğunu söyleyen Gül, "Bu ifadeleriniz, Türkmenistan'ın demokratik bir kalkınma modeliyle gelişmesini her alanda sürdüreceğine dair tüm dostlarınıza büyük bir güven vermektedir" ifadesini kullandı.

Gül, Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazandığı ilk günden bu yana Türkiye ile ilişkilerinde eşitlik, ortaklık, karşılıklı yarar, saygı ve güven anlayışının hakim olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"1991 yılında Türkmenistan'ı ilk tanıyan ve kardeş şehrimiz Aşkabad'da ilk büyükelçiliği açan devlet Türkiye'ydi. Dolayısıyla, ziyaretinizin tam da ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 20. yıl dönümünü idrak ettiğimiz gün gerçekleşmesi, bu bakımından çok özel bir anlam taşımaktadır. Yıl boyunca bu vesileyle çeşitli kutlama etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Bu yıl her iki ülkede tertiplenecek kültür günleri ile de 2012'yi Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin altın senesi yapacağız. Azmimiz, bu iki dost ve kardeş ülkenin parlak geleceğinin el birliğiyle inşa edilmesidir."

Karşılıklı ziyaretlerin son dönemde üst düzeyde gerçekleştirilmesinin bu doğrultudaki kararlılığın açık göstergesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhammedov'un son 4 yılda Türkiye'yi çeşitli vesilelerle 5 kez, kendisinin de Türkmenistan'a 4 defa gittiğini belirtti. "Devlet adamları olarak bizim ortaya koyduğumuz vizyon, halklarımız ve özel sektörlerimiz tarafından da kuvvetle desteklenmektedir" görüşünü dile getiren Gül, Türk işadamlarının Türkmenistan'ın yeniden imarına katkılarını sürdüreceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'da yirmi yıldır faaliyet gösteren Türkmen-Türk okullarının kalkınma için gerekli olan milli ve manevi şuuru yüksek genç nesilleri yetiştirmeye devam edeceğini vurgulayarak, Berdimuhammedov'a

"Kadirli Doğanım" diye seslendi. Gül, şöyle konuştu:

"Ortak tarihi, kültürü, dini, dili ve değerleri paylaşan halklarımızın ve ülkelerimizin ebedi dayanışmasını, bugün Ankara'da heykeli dikilen müşterek değerimiz Mahtumkulu şu şekilde vurguluyor; 'Tireler gardaştır, uruk yarıdır./İkballer ters gelmez, hakkın nurudur.' Türk misafirlerimiz için bu mısraların karşılığı şu şekilde ifade edilebilir; 'Soylar kardeştir, boylar da yarlarıdır./ Kaderleri ters gitmez, bu da Cenab-ı Hakkın lütfudur.' Oğuz geleneğinin ülkemizdeki güçlü temsilcisi Dadaloğlu ise aynı anlayışı şu veciz ifadelerle tarihin altın yapraklarına kazımıştır; Yalnız taştan duvar olmaz yıkılır./ Koç yiğide emmi, dayı, il gerek."

Gül, konuşmasının sonunda Türkmenistan'ın bağımsızlığının ve iki ülke arasında diplomatik ilişki tesis edilmesinin 20. yıl dönümünü tebrik etti ve Türk-Türkmen kardeşliğinin en güçlü şekilde ilelebet devam edeceğine olan inancını yineledi.

-"Daima Türk kardeşlerimizin desteğini duyuyoruz"-

Konuk Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da yaptığı konuşmada, kendilerini kardeşçe bir sıcaklıkla karşılamış olmalarından dolayı "Türk kardeşlerine" teşekkür etti. Berdimuhammedov, yapılan üst düzey Türkmen-Türk görüşmeleri ve varılan anlaşmalar ve imzalanan ikili belgelerin devletler arası ilişkilerde yeni tarihi bir dönemin başladığına şahitlik ettiğini söyledi. Berdimuhammedov, Türkmenistan ve Türkiye arasındaki dostane ve kardeşlik ilişkilerinin sağlam temellere dayandığını ifade ederek, "Biz siyasi istişareleri sürekli olarak devam etme, ekonomi alanlarında karşılıklı çıkarlara dayanan işbirliğini yüksek hızla yürütme, kültür ve bilim alanlarındaki münasebetleri geliştirme konusunda mutabık kaldık" dedi.

Berdimuhammedov, Türkmenistan devletinin bağımsızlığını ilk tanıya ülkenin Türkiye olduğunu anımsatarak, "Biz daima Türk kardeşlerimizin desteğini duyuyor ve karşılıklı yarara dayalı ilişkilerimizi sürekli olarak yürütüyoruz" diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından yemek basına kapalı olarak devam etti.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhammedov Onuruna Akşam Yemeği Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement