Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, " Kıbrıs'ta iki toplumu adil ve kalıcı çözüm bulmak amacıyla cesaretlendirmeye karar verdik" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çipras, "Kıbrıs'ta iki toplumu adil ve kalıcı çözüm bulmak amacıyla cesaretlendirmeye karar verdik" ifadesini kullandı.
"41 yaşında olduğunu ve sürekli televizyonda 'adil ve kalıcı çözüm' sözlerini duyduğunu" belirten Çipras, şunları söyledi:
"Şuanda karşımızda fırsat var. Olması gerekenden çok fazla olumlu olmak istemiyorum. Tedbirli olmak istiyorum. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Parlamentosu kararları çerçevesinde Kıbrıs'ta her iki toplumun birleşik çatı, federasyon çatısı altında yaşayabilecekleri çözüme ulaşabilecek çözümü desteklememiz gerekiyor. Bu çözümün herkes ve Kıbrıs halkı tarafından kabul görmesi gerekiyor. Üçüncü ülkelerin teminatları, garantörlükleri olmadan sağlanacak çözüm olması gerekiyor"
Çipras, Davutoğlu ile son 2 yıl içinde Türkiye'nin kendi hava sahasında artmakta olduğunu iddia ettiği ihlalleri de konuştuklarını belirtti. "Özellikle Türk savaş gemilerinin Ege'deki hareketlerini görüştük" diyen Çipras, daha samimi bir diyalog çerçevesinde bunlara çözüm bulunabileceğini ifade etti.
Aleksis Çipras, "Ege'deki güvenliği ve işbirliğini sağlayacak çözümler bulmamız gerekiyor. Diğer taraftan güven artırıcı önlemler çerçevesinde çalışmamızı artırmamız gerekiyor. Bu güven artırıcı çalışmalar, ticaret, ulaştırma, Selanik- İstanbul arasında hızlı tren ve Selanik-İzmir arasında feribot hattı ve enerji alanında olması gerekiyor. Bizim anlayışımız Ege'nin bir ticaret, turizm, kültür ve eğitim değişim programlarının olduğu bir deniz olduğunu görmek yönündedir" dedi.
Şubat ayının ilk günlerinde Türkiye'de düzenlenecek Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi zirvesine katılacağını hatırlatan Çipras, "Mevkidaşım Ahmet'e Brüksel'de yapılacak olan Türkiye-AB zirvesinde kendilerine destekçi olacağımızı ifade ettim" ifadesini kullandı.
Dostluk vurgusu
Çipras ayrıca Davutoğlu'nu tatil için de Yunanistan'da ağırlamak istediğini dile getirerek, "Yunanistan misafirperver bir ülkedir. Türk halkına kardeşlik duyguları besleyen bir halktır. Türk halkının da aynısını Yunan halkına beslediğini düşünüyorum" dedi.
Bir gazetecinin Atina'da cami açılmasına ilişkin sorusu üzerine Çipras, hükümetinin Yunanistan'daki Müslümanlarla ilgili olarak Atina'da bir cami inşa etme kararını doğruladı.
"Batı Trakya farklı kültürlerin barışçıl şekilde yaşadıkları bölgedir" diyen Çipras, Müslüman vatandaşların burada kendi dini ihtiyaçlarını ve inançlarını karışılama imkanına sahip olduklarını belirtti.
"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye'nin AB müzakerelerinde bloke ettiği fasılların açılması için Yunanistan'ın ikna edici rol oynayıp oynamayacağı" yönündeki bir başka soruyu ise Çipras şöyle yanıtladı:
"Yunanistan, Türkiye'nin AB yöneliminde her zaman destekçidir. Çünkü bu süreçten her iki ülke de kazançlı çıkacak. Tabiki bu süreçte gerekli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Fasılların açılmasıyla ilgili, biz bu fasılların tabiki açılmasını istiyoruz. Ancak bunların şartları yerine getirilmeden, kısa bir süre sonra tekrar kapatılmasını tabiki istemiyoruz. Kalıcı, uzun süreli olmasını istiyoruz. Ön şartların tamamlanması gerekiyor. Komşu ülkemizin AB'ye dahil olması için, karşılıklı yarar elde edebilmemiz için bunların olması gerekiyor. Kıbrıs bir AB ülkesidir. 26 üye devletin ortaklaşa aldığı kararlara dahil olmaktadır. Kıbrıs'ın tutumu önümüzdeki Türkye- AB görüşmesinde ele alınacak. Bu yönde istek var. Yöntem de var. Karşılıklı adımların atılması, isteğin olduğu bir ortamda mutlaka sonuç verir"
"Avrupa Türkiye'nin yükünü paylaşmalı"
Başbakan Çipras "AB-Türkiye görüşmesi çerçevesinde göçmen sorunun aşılması amacıyla Frontex'in güçlendirilmesi önerecek misiniz?" sorusunu ise şöyle cevapladı:
"Göçmenlerin kimlik tespitlerinin yapılması amacıyla AB'ye 'hotspot'la ilgili terminoloji açısından öneride bulunanlardan biriyiz. Bu konuda ne demek istiyoruz? Onu anlatmak istiyorum. Burada bazı tehlikeli insanların tehdit oluşturacağını, dolayısıyla bu tanımı bu çerçevede ele almamamız gerekiyor. Hem Türkçe hem Yunanca çok zengindir. Bunu doğru tanımlayacak kelimeler bulabiliriz. İngilizce kullanmak zorunda değiliz. 'Ağırlama' ya da 'kimlik tespit merkezi' diyebiliriz"
Aleksis Çipras, karşı karşıya olunan sorunun yüz milyonlarca insanın evlerinden edilmesi sorunu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece polisiye önlemlerle bunlarla mücadele etmeye devam edeceksek, bu sorunu çözemeyiz. Türkiye'de 2,5 milyona yakın göçmen var. Her şeyden önce bu insanların sadece Türkiye'deki varlıklarına ve Yunanistan'a nakledilmeleri konusuna takılıp kalmamalıyız. Bu insanların neden evlerinden kaçtıklarını anlamamız gerekiyor. Ege'nin sularında boğulmayı neden tercih ettiklerini ve Orta Avrupa'da arzu ettikleri hedefe neden bu kadar ulaşmak istediklerini anlamamız gerekiyor"
Çipras, odaklanılması gereken noktanın Avrupalıların Türkiye ile yük paylaşımı yapması olduğunu belirterek, "Göçmenlerin gidecekleri yerlere yerleştirilmesi amacıyla daha güvenilir ve inanılır çözüm ortaya konması gerekiyor. Mülteci tacirlerinin elinden kurtarmamızın tek yöntemi budur. Polisiye yöntemi insan tacirlerini ortadan kaldırmak için kullanmamız gerekiyor" dedi.
Son Dakika › Güncel › Davutoğlu-Çipras Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?