Davutoğlu, Meksika'da Mıkta Toplantısına Katıldı - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu, Meksika'da Mıkta Toplantısına Katıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika'da düzenlenen, Meksika- Endonezya- Güney Kore- Türkiye- Avustralya (MIKTA) Oluşumu'nun Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı'na katıldı.

15.04.2014 13:30

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika'da düzenlenen, Meksika- Endonezya- Güney Kore- Türkiye- Avustralya (MIKTA) Oluşumu'nun Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı'na katıldı.

Bakan Davutoğlu 13-14 Nisan 2014 tarihlerinde MIKTA Oluşumu'nun Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantı sonrasında MIKTA Oluşumu Dışişleri Bakanları yayınladıkları ortak bildiride ortak çıkarları olan küresel konularda fikir alışverişinde bulunduklarını ve diyalog ve işbirliğine yönelik bir gündemin belirlenmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Bakanlar serbest ticaret ve dış yatırımı teşvik eden açık ekonomileri temsil etmeleri, büyük demokrasilere sahip olmaları ve yüksek büyüme oranlarına sahip dirençli ekonomiler olmaları gibi ülkelerinin ortak çıkarları ve benzerliklerinin altını çizdiler ve önümüzdeki Eylül ayında BM Genel Kurulu ve Avustralya'da düzenlenecek G20 toplantısı marjında tekrar görüşme kararı aldıklarını dile getirdi.

Ortak bildiride değişen uluslararası sistemin ülkelerinin uluslararası konulardaki yapıcı ve uzlaştırıcı rolünü geliştirmek için bir fırsat sunduğunu ifade eden Dışişleri Bakanları, bu çerçevede ülkeleri arasındaki diyalogun daha sıkı bir işbirliğine neden olabileceğini ifadeyle ticaret ve kalkınma konularında BM ve G20 gibi uluslararası platformda diyaloğu artırma kararlılıklarının altını çizdiler. Dışişleri Bakanları ayrıca, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programlarından duyulan endişeyi dile getirdikleri ayrı bir ortak bildiri daha yayınladı.

Toplantıyla ilgili olarak basına yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Davutoğlu, MIKTA Oluşumu'nun bölgesel bir işbirliği örgütü olmadığının ve herhangi bir topluluğun alternatifi olmadığına işaret etti. Ancak, bölgesel konularda birbirlerinin kanaatlerini almak için bundan sonra da sorunları birlikte istişare etme konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantıda uluslararası ve bölgesel sorular bağlamında Suriye, İran ve Ukrayna konularında mevkidaşlarını bilgilendirdiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici adaylığı konusunu, bu bağlamda Türkiye'nin BM gündemindeki konulara dair çalışmalarını da görüştüklerini aktardı. Öte yandan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, MIKTA toplantısı kapsamında üye ülkelerin Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde ikili ilişkilerin gündeminde bulunan konular değerlendirilirken, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

(SS)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Davutoğlu, Meksika'da Mıkta Toplantısına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement