Arap Dünyası'ndaki Değişim Süreçlerinin Yeniden Değerlendirilmesi başlıklı panele Irak Ninova Valisi Atil el Nuceyfi, Fas Yüksek Eğitim Bakanı Somaya Bin Haldun, Suriye Ulusal Konseyi Eski Başkanı Burhan Galyun, Fransız Le Monde Diplomatique'in Editörü Alain Gresh, Yemen Ulusal Diyalog Hareketi Üyesi Nadya Abdullah ve Sofya Platformu Başkanı Louisa Slavkova konuştu.
'Mezhepsiz bölgeler kurmalıyız'
Ninova Valisi ve Irak'ın önde gelen sünni liderlerinden Mecli Başkanı Usame Nuceyfi'nin kardeşi Atli Nuceyfi Irak'ta işgal sonrası yaşanan siyasi ve çatışma krizlerini değerlendirdi.
Nuceyfi 'hiçbir devrimin projesiz plansız hayata geçirlemeyeceğini' savunurken, bölgedeki mehzep çatışmalarının çözümünün de federal sistemin kurulmasından geçtiğini belirtti.
Daha önce Ninova vilayetinin özerk bir bölge olması gerektiğini açıklayan Nuceyfi, "Mezhepsiz bölgeler kurmalıyız. Hepimizin etrafında birleşeceği idari bölgelere ihtiyacımız var. İlla sünni bölgelerimizin olması gerekmiyor. Böylece Irak'ın sınırlarını yeniden çizebiliriz" önerisini getirdi.
'Küçük bölgelerle ülkeyi yeniden kurabiliriz'
Nuceyfi kafasındaki federal yapılanmayı da "Tüm ülkeyi yeniden inşa etme sürecine gidecek şekilde küçük idari bölgeler oluşturabiliriz" formülüyle açıkladı.
Nuceyfi Irak'taki tüm değişim girişimlerinin dışardan veto edildiğini vurgularken de "Amerikan işgaliyle değişim veto edildi. Son 10 yılda demokratik prensipler istikrar getirmedi. Şu an Irak'ta İslamcılarla İslamcılar arasında bir çatışma söz konusu. Milliyetçilerle İslamcılar arasında bir uzlaşma olmalı." çağrısını yaptı.
Nuceyfi, panelin ardından Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtladı. Ninova Valisi 30 Eylül'deki Irak seçimlerinden Irak Başbakanı Nuri Maliki ve Şiilerin zaferle çıkmasını yorumlarken, Bağdat'ın etkisinden kurtulmak için Ninova vilayetinden Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi gibi özerk bir yönetim kurmak istediklerini söyledi.
Son seçimlerde birçok bölgede parlamentodaki Sünni milletvekili sayısı düştü, şii ve Kürt vekillerin sayısı arttı. Şiiler ve Kürtler için bu bir zafer gibi görünüyor, Sünniler zemin kaybetti gibi .Bu sonuçlar Irak ve Musul'daki Sünniler için ne anlama geliyor?
Şii sandalyeleri 18 arttı. Bu çok büyük bir sayı. Şimdi Kürtler ve Sünniler olmadan çoğunluk durumuna geldiler. Önceki seçimlerde hiç mecliste çoğunluğa ulaşamamışlardı. Ama kendi projelerini ve gündemlerini hayata geçirmek için meclisin yarısından fazlasının desteğine ihtiyaçları vardı. Şimdi istedikleri kararı alabilirler. Kimse onları durduramaz. Irak'ı Sünni ve Kürtlerin de olduğu çok kimlikli bir ülke olmaktan çıkarıp bir Şii ülkesi olması yönünde ilerleyebilirler.
Peki Sünnilerin bundan sonrası projesi ne olacak?
Şu anki projemiz kendi alanlarımızı korumak. Şimdi Ninova vilayetinin tıpkı Kürt bölgesi gibi özerk olmasını talep ediyoruz. Kendi bölgemiz olacağından kendi alanımızı daha rahat koruyabiliriz. Böylece bu özerklik kararı olmadan aynı etkiyi sağlamamız mümkün değil. Kendi bölgemizle birlikte Irak'ın merkez hükümet etkisinden çıkacağı farklı bölgelere ayrılmasını istiyoruz. Böylece daha özgür olacağız.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi gibi bir idari bölgeden mi söz ediyorsunuz?
Evet Kürtler gibi, Kürt bölgesi gibi .
Peki Musul neden Kürlerin kuzeyde başardıklarını başaramadı?
Musul bunu yapabilir. Aynı Kürtler gibi biz de güçlü olabilir. Çünkü Musul'un kendi petrol ve gazı, başka birçok doğal kaynağı var. Ancak biz karar konusunda Bağdat'a bağlıyız. Kanunların yarattığı zorluklarla karşı karşıyayız. ve bunu aşmak için de biliyorsunuz Bağdat engeline takılıyoruz.
Musul'da kendi özel güvenlik güçlerinizi kuracak mısınız?
Kendi güvenliğimizi kendimiz sağlamalıyız. Şu an bizce profesyonel olmayan insanlarla güvenliği sağlamaya çalışıyorlar. Merkezi yönetim güvenlik sorununu askeri bir mesele olarak görüyor. Böyle olamaz. Güvenlik vatandaşlarla, siyasetle ve halkla ilişkilidir. Peki bunu nasıl çözeceğiz? Ne zamanki güvenlik sorununun askeri bir mesele olduğu yönünde karar verip, güvenlik konusunu Şiilere emanet ettiler, teröristler bu noktadan güç alıyorlar ve Şiilerle Sünniler arasında bir savaş olduğunu savunup bundan besleniyorlar. Ama karar bize kalırsa biz Musul'da kendi güvenlik güçlerimizi oluşturup bunu değişimin bir parçası haline getirebiliriz. Biz Sünniler kendi göbeğimizi kendimiz keseriz.
Kaynak: Al Jazeera
Son Dakika › Güncel › Değişmemize İzin Vermiyorlar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?