Diyarbakır Organize Sanani Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdulkadir Karavil, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, yatırım alanında başlatılan çalışmaların ve yürütülen projelerin devam ettiğini belirterek, OSB'de 1.5 yıl içerisinde 827 milyon 272 bin liralık bir yatırımın bölgeye çekildiğini söyledi. Karavil, "Sanayisi gelişmeyen bir ilin markası da olamaz" dedi.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu tarafından Diyarbakır'da yatırım alanında yapılan çalışmalar ve yürütülen projelere ilişkin basın toplantısı düzenlendi. DOSB binasında düzenlenen toplantıya, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, DOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdülkadir Karavil ve yatırımcılar katıldı. Toplantıda konuşan Karavil, barış süreci, açıklanan teşvik paketleri, elektrik kesintilerinin minimize edilmesi ve doğal gazın hizmete alınması ile birlikte bölgeye ilginin arttığını söyledi.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Başkan Vekili Abdulkadir Karavil, kentteki mevcut ve ilave OSB de yaklaşık 1.5 yıl içerisinde yapılan tahsisler ile 827 milyon 272 bin liralık yatırımın bölgeye çekildiğini söyledi. Karavil, bu firmaların faaliyete geçmesi ile birlikte bölgeye olan olumlu etkilerinin piyasalarda daha iyi hissedileceğine de dikkat çekerek, hedeflerinin Diyarbakır OSB'yi her açıdan gelişmiş OSB'ler seviyesine ulaştırmak olduğunu belirtti.
SANAYİSİ GELİŞMEYEN BİR İLİN MARKASI DA OLAMAZ
Ülke ekonomisine katkı sağlayan araçlardan birinin de sanayi olduğunu anlatan Karavil, sanayinin de bir ülkenin gelişmesine ve büyümesine neden olan en büyük faktörlerden biri olduğunu savunarak, "Sanayinin kurulması ile beraber ülkede ticaret, ulaşım gibi sektörlerin gelişmesi de mümkün olmaktadır.Ülke ekonomisinin en dinamik ve üretken kesimi sanayidir. Ayrıca dış ülkelere ihraç edilen ürünlerle ekonomiye büyük katkılar sağlanmaktadır.Sanayileşmeyle bölgemizdeki zengin hammadde kaynakları değer kazanır. Bölgemizde sanayi daha çok tarıma bağlı olarak gelişmiştir. Son yıllarda bölgemizde de yapılan yeni tahsisler ile sanayi bölgesi olma durumuna geçilmiştir. Sanayisi gelişmeyen bir ilin markasıda olamaz. Sanayinin bölgede gelişmesi ile Ortalama yaşam kalite düzeyi yükselecek. İşsiz insan sayısı azalacak. Nitelikli iş gücü önem kazanacak ve kişi başına düşen milli gelir artacaktır" dedi.
DOĞALGAZ YATIRIMCIYI MALİYETTEN KURTARDI
Bu çerçevede bazı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Karavil, "Daha düne kadar LPG-LNG tanklarda yüksek maliyetlerde gaz kullanan sanayicilere Nisan 2014 itibari ile doğal gaz hizmeti sunmaya başladık. Doğalgaz alt yapısı için toplamda 4 milyon 680 bin lira masraf yaptık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker başta olmak üzere vekillerimiz ve bürokratların katkıları ile bu proje gerçekleştirilmiştir. Doğalgazdan kaynaklı maliyetlerde yaklaşık yüzde 30-40 oranında düşüşler sağlanmıştır" diye konuştu.
"ELEKTRİK KESİNTİLERİ YOK DENECEK SEVİYEDE"
2013 itibari ile de 1 milyon 269 bin lira bedel ile OSB'nin elektrik alt yapısının iyileştirildiğine dikkat çeken Karavil, "Diyarbakır OSB'nin eş finans desteği ile Karacadağ Kalkınma Ajansı'nda alınan hibeler ile elektrik alt yapılarının iyileştirilmesi yönünde ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bugün itibari ile OSB'mizde elektik kesintileri yok denecek seviyelere çekilmiştir" şeklinde konuştu.
1.5 YILDA 827 MİLYON 272 BİN LİRA YATIRIM
Tahsis edilen ve tahsis edilebilir arsalara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Karavil, şöyle konuştu:
"İlave OSB alanında tahsis edilebilir toplam parsel sayısı 96, toplam sanayi alanı da 1 milyon 366 bin 963 metrekaredir. Mevcut OSB'de ise 30 firmaya tahsis işlemi yapılmıştır. Tahsis işlemi yapılan 30 firmanın toplam istihdam sayısı bin 550 kişidir. Yatırım tutarı ise 126 milyon 500 bin liradır. Üretim aşamasına gelmiş, İŞ-KUR Tekstil Enerji Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin tek başına yaptığı yatırım tutarı yaklaşık 130 milyon liradır. Bugün itibari ile yaklaşık 240 kişiye istihdam sağlamaktadır. Mevcut ve ilave OSB'de yaklaşık 1.5 yıl içinde yapılan tahsisler ile 5 bin 912 istihdam ile 827 milyon 272 bin lira yatırım miktarı bölgemize çekilmiştir. İlerleyen süreçte bu firmaların faaliyete geçmesi ile bölgeye olan olumlu etkileri piyasalarda daha iyi hissedilecektir."
Diyarbakır OSB'nin bazı eksikliklerinin giderilmesi için de çalışma başlattıklarına dikkat çeken Karavil, "Diyarbakır OSB olarak hedeflerimiz alt yapı ve atık su işlerine ait ihale süreçlerinin hızlandırılması ile enerji ihtiyacı için yeni bir trafo merkezi kurulmasıdır. Yine Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden Malatya 5. Bölge Müdürlüğü'ne gelen 3 milyon 598 bin lira ödenek ile DOSB'da iltisak demir yolunun ivedi şekilde yapılması için ihale sürecinin hızlandırılması istiyoruz. DOSB'nin, Diyarbakır- Ergani çevre yolu ile bağlantılarının uygun hale getirilmesi için Karayolu Genel Müdürlüğü Etüt Proje Daire Başkanlığı'nda bekleyen proje sürecinin hızlandırılması ve bütünlüğü olan bir OSB'ye sahip olmak için mevcut ve ilave OSB arasında bulunan bölgedeki arsaların kamulaştırılarak yeni sanayi alanlarının oluşturulmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır Osb'ye 1.5 Yılda 827 Milyon Liralık Yatırım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?