Diyarbakırlılar Sahura Kadar Alışveriş Yapıyor - Son Dakika
Güncel

Diyarbakırlılar Sahura Kadar Alışveriş Yapıyor

Diyarbakırlılar Sahura Kadar Alışveriş Yapıyor

Diyarbakırlılar gündüz aşırı sıcaklığı nedeniyle bayram alışverişini iftar sonrasında yapıyor. Çarşı-pazarda iftar sonrası başlayan hareketlilik sahura kadar sürüyor.

13.07.2015 10:35

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala Diyarbakır'da çarşı-pazarlar hareketlendi. Özellikle kentin en işlek alışveriş noktaları olan Balıkçılarbaşı ve Sakarya caddelerinde esnaf kepenk kapatmıyor. Sıcaklığının 45 derecelerin üzerine çıkması nedeniyle handikap yaşayan ve gündüz sönük olan alışveriş iftardan sonra büyük bir canlılık kazanıyor. Sahura yakın saatlere kadar süren bayram alışverişi uzun süreden beri yaşadığı ekonomik durgunluğu üzerinden atan esnafın da yüzünü güldürüyor.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala bayram alışverişi başladı. Evin eksikliklerinin tamamlandığı, yeni kıyafetlerin alındığı alışverişler gündüz aşarı hava sıcaklığı nedeniyle iftardan sonra başlayıp gece geç saatlere kadar sürüyor.

Sahur için evlerine çekiliyorlar

Diyarbakır'da özellikle alışverişin yoğun olduğu Sur ilçesindeki Balıkçılarbaşı semti ve Bağlar ilçesindeki Sakarya semtinde gündüz saatlerinde de hatırı sayılır bir kalabalık olmasına rağmen asıl alışveriş iftar sonrası başlıyor. İftarın hemen ardından evlerinden çıkan vatandaşlar, gece geç saatlere kadar mağaza mağaza gezerek ihtiyaçlarını tamamlıyor. Yoğun kalabalığın yaşandığı alışveriş noktalarında vatandaşlar sahur için evlerine çekiliyor.

Esnaf Alışverişten Memnun

Bu durum bayram alışverişi için uzun süre müşteri bekleyen esnafları sevindiriyor. Birçok mağazanın 24 saat esasıyla çalıştığını, kepenkleri bayram sabahına kadar kapatmadığını belirten esnaflar, "Genel olarak gece saat 03.00'ya kadar mağazalar açık kalıyor. Bazı mağazalar sabah namazından sonra kapatıyor, geri kalan mağazaların tamamı açık ve bayram sabahına kadar da açık olacak. Alışveriş böyle olsun da biz bayram sabahına kadar çalışalım önemli değil" diyor.

İftar Öncesi Küçük, Sonrası Büyük Alışveriş

Kentin en işlek caddelerinden biri olan Bağlar ilçesindeki Sakarya Caddesi'nde sabaha kadar açık kalan dükkânlar ve kurulan tezgâhlarda Ramazan Bayramının heyecanını gece saatlerine taşıyor. İşyerleri arasındaki indirim rekabeti ise, her zaman olduğu gibi tüketiciye yarıyor.
Esnaflardan Şeref Yılmaz, "Bu Ramazan Bayramı öncesi sıcaklar nedeniyle vatandaşlar genellikle iftara yakın alışverişe çıkıyor. Küçük alışverişin ardından iftardan sonra asıl alışverişine çıkıyor. Çünkü gündüz saatlerinde yani iftardan önce gerçekten havalar çok sıcak oruçlu vatandaşlar o halleriyle güneşin altında uzun süre kalmaları gerçekten çok zor" dedi. Bu yıl ki alışverişten memnun olduklarını kaydeden Yılmaz, bayram alışverişinin esnafın yüzünü güldürmesini umduklarını dile getirdi. Ayakkabı mağazası sahibi Şeref Yılmaz, ayakkabı piyasasında her hangi bir fiyat artışı yaşanmadığını bununda vatandaşı mutlu ettiğini de sözlerine ekledi.

İğne Atsan Yere Değmez

RAYS Giyim Mağazaları işletmecisi Sezai Ay ise, hem sıcakların hem de oruçlu olarak çalışmanın kendilerini çok yorduğunu ancak bundan çok ta şikâyetçi olmadıklarını belirterek şöyle dedi:

"Vatandaşların işyerimizden mutlu ayrılması adına elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşların tercihini kazanmak öyle kolay olmuyor bizde buna layık olmaya çalışıyoruz. Özellikle bu ramazan ayında iftar öncesinde alışverişte düşük bir yoğunluk var ancak iftardan sonra çok yoğun bir şekilde gece 2'lere kadar bu yoğunluk devam ediyor. Özellikle son iki gündür gece 12'lere kadar iğne atsan yere değmez bir kalabalık var. Yoğunluk insanların sahur için evlerine çekilmesiyle yavaş yavaş son buluyor. Bizde sahurlarımızı işyerlerimizde yaparak evlerimize gidiyoruz bu yoğunluk arife gecesine kadar sürecek ve bundan şikâyetçi değiliz"

Esnafın Rekabeti Tüketiciye Yarıyor

Vatandaşlarda Sakarya Caddesindeki fiyatların Diyarbakır'ın en uygun fiyatları olduğunu belirterek, "Sakarya caddesinde esnaflar birbiriyle rekabet içerisine giriyor ve bu biz tüketicilere yarıyor. Hem kaliteli hem de uygun fiyatlar için Sakarya Caddesini tercih ediyoruz. Ve burada her aradığımız tür ve modelde ürünü bulabiliyoruz" şeklinde görüş belirtti.

Bayram Şekeri Zamlanmadı

Diyarbakır'da çeşitli alışveriş merkezleri içerisinde bayram öncesi en çok rağbet şekerleme ürünlerine gösteriliyor. İldeki şeker fiyatları 5 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Esnaflar bayram alışverişinden umutlu olduklarını belirtiyor.

Sıcaklar Nedeniyle Eriyen Çikolata Tercih Edilmiyor

Market ve alışveriş merkezlerinde şeker satış stantları kuruldu, şekerciler vitrinlerini renk renk, çeşit çeşit şekerlerle süsledi. Pazarlardaki çeşitlilikte dikkat çekiyor. Şeker üreticisi ve toptancıları, son 3 yıldır şeker fiyatlarının değişmediğini hatırlattı. Hammadde fiyatlarındaki artışa rağmen şeker fiyatları geçen yıl ile aynı rakamlarda satılacak. Özellikle hava sıcaklığının 40 derecelerin üzerine çıkan Diyarbakır'da çikolata tarzı bayram şekerleri tercih edilmiyor.

Pazar Tezgâhlarında Alışveriş Daha Ekonomik

Diyarbakır'ın en işlek alışveriş merkezlerinden biri olan Sakarya Caddesinde yaklaşık 15 yıldır Bayram Şekeri satan 48 yaşındaki Sedat Yılmaz, şeker satışlarının beklenilen gibi gittiğini belirtti. Diyarbakır'da kendi tezgâhında kilosu 3,5 TL'ye de bayram şekeri almanın mümkün olduğunu kaydeden Yılmaz şöyle dedi:

"Sıcaklar nedeniyle vatandaşlar özellikle çikolatadan uzak duruyor. Genellikle vatandaşların en çok tercih ettiği bayram şekeri elegan tarzı olanlardır. Hem sıcaklardan etkilenmiyor hem de kalitelidir. Tezgâhımızda 3,5 liraya da şeker bulunuyor. Genellikle bu şeker türleri çocuklara dağıtılmak üzere olan şekerlerdir ama maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımız bu bayram şekerlerini tercih edebiliyor. Son dört yıldır hep aynı fiyatlara alıyor ve yine aynı fiyatlara satıyoruz. Vatandaşlar genellikle pazarlarda açılan tezgahlardan alışveriş yapmayı daha uygun buluyor. Çünkü alışveriş merkezlerindeki fiyatlar ile bizim fiyatlarımız arasında fark var. Alışveriş merkezi ve marketler benim 8 liraya sattığım aynı ürünü 12-13 liraya satıyor. Vatandaş nakit parası bulunmadığı anda elinde kredi kartı olduğu zaman AVM veya marketleri tercih ediyor. Buda aslında ona gerçekten büyük bir masrafa sokuyor. Biz şeker alışverişinden bu yıl fiyat artışı da olmamasının verdiği avantaj ile bayağı umutluyuz. İnşallah esnafın yüzü bu alışverişten biraz güler"

Çikolata, Badem, Lokum ve Kolonya

Havaların sıcak olmasından kaynaklı pek tercih edilmese de yine de tezgâhları süsleyen Çikolata da kilo fiyatı 30 TL'ye kadar çıkıyor. Çikolatası özel olan ve daha pahalı malzemelerden imal edilen şekerlerin ambalajı da dikkat çekiyor. 30 TL'den satılan çikolataların ambalajı farklı figürlerle rengârenk süsleniyor. Diğer taraftan bayram şekeri ve lokumunun yanında misafirlere ikram edilen kolonyanın litresi de 5 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Yine vazgeçilmezler arasındaki rengârenk bademlerin kilosu da 6 ila 10 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Marketlerde de Büyük Rekabet Var

Çarşı ve pazarda bu durum yaşanırken, ulusal mağazalar ve marketlerde de büyük bir bayram alışveriş yoğunluğu yaşanıyor. Hem iftar öncesi hem sonrası yoğunluğun olduğu ulusal mağaza ve marketlerde vatandaşlar hem iftar saatinin gelmesi için oyalanırken alışverişini de aradan çıkarıyor. İftar sonrası ise hazırlanan ihtiyaç listelerine göre alışverişler yapılıyor.

Semt Pazarları Sıcak Havaya Takıldı

Diyarbakır'da farklı semtlerde kurulan semt pazarlarında da hava sıcaklığı oldukça sıkıntı yaşatıyor. Özellikle şeker ve çikolata satan esnafın başta olmak üzere sebze ve meyve satan esnaf, aşırı sıcaklardan çabuk büzüşen ürünlerinin sıcaktan korumak için elinden geleni yapıyor. Her şeye rağmen semt pazarlarına giren ürünler kısa sürede tüketiliyor.

İlçe Pazarlarında da Bereket Var

Bayramın bereketiyle geldiğini anlatan Diyarbakır ilçelerinde semt pazarı kuran Pazarcı esnaflarından İbrahim Öztürk, Bayram alışverişinin başladığını ancak aşırı sıcaklar nedeniyle vatandaşların semt pazarlarına ya sabahın serinliğinde ya da iftar sonrası geldiğini belirterek, "Bayramlık almak için çarşıya gelen vatandaşlar piyasayı hareketlendirdi, ancak sıcak havalar sorun çıkarıyor" dedi.

KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakırlılar Sahura Kadar Alışveriş Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement