Ek Bilgilerle Yeniden) - Erdoğan: Birileri Yazıyor; Vahdettin Köşkü'nü Niçin Yaptınız? - Son Dakika
Güncel

Ek Bilgilerle Yeniden) - Erdoğan: Birileri Yazıyor; Vahdettin Köşkü'nü Niçin Yaptınız?

Ek Bilgilerle Yeniden) - Erdoğan: Birileri Yazıyor; Vahdettin Köşkü\'nü Niçin Yaptınız?

Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan, Topkapı Sarayı'nda restore edilen Zülüflü Baltacılar Ocağı, Harem Hünkar Sofası ve Müzik Odası, Kara Ağalar Mescidi ve Harem Kadınlar Mescidi'nin açılışını yaptı.

12.01.2015 14:44

Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan,  Topkapı Sarayı'nda restore edilen Zülüflü Baltacılar Ocağı, Harem Hünkar Sofası ve Müzik Odası, Kara Ağalar Mescidi ve Harem Kadınlar Mescidi'nin açılışını yaptı.

Eşi Emine Erdoğan ile birlikte Zülüflü Baltacılar Koğuşu'nda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Topkapı Sarayı, binlerce yıllık kadim tarihimizin en şanlı dönemlerinden biri olan Osmanlı cihan devletine 400 yıl boyunca yönetim merkezi olarak hizmet vermiş bir mekan. Bizim için, milletimiz için herhangi bir tarihi eser olmanın ötesinde anlamlar ifade eden Topkapı Sarayı'nı tabii ki çok iyi korumak durumundayız. Bu bizim için tarihi bir sorumluluktur, vecibedir. Gelecek nesillere bu eseri maddi ve manevi manalarıyla sapasağlam teslim etmeliyiz" dedi.

"HİÇBİR SANATSAL DEĞERİ OLMAYAN UCUBE BİNALAR VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğup büyüdüğü mahallenin çocukluk yıllarında uçsuz bucaksız olduğunu belirterek, "Nişan taşlarıyla doluydu. Ama şimdi o nişan taşlarını görebilmek; ki adıyla Okmeydanı diye geçerdi... Onların artık yerinde şu anda maalesef hiçbir sanatsal değeri olmayan ucube binalar var. Buralar diyoruz tekrar yeniden acaba nasıl meydana çıkarılabilir? Belediye başkanı arkadaşlarımızla onu konuşuyoruz. Tek tek görüşün anlaşın buraları yıkalım ve hiç olmazsa bütünüyle aynen yakalayamazsak bile ona yakın buradaki o eserleri çıkaralım, onları yeniden ortaya koyalım diyoruz" diye konuştu.

"ADETA BİR CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİYOR"

Erdoğan, Topkapı Sarayı'nı özel kılan en önemli hususların başında, bünyesinde yer alan kutsal emanetler olduğunu ifade ederek, "Buraya ayrı bir önem, ayrı bir zenginlik kazandırıyor ve burayı adeta bir cazibe merkezi haline getiriyor. Sadece bu vasfıyla dahi Topkapı Sarayı her türlü hizmeti, her türlü hürmeti ziyadesiyle hak eden bir saraydır. Fatih Sultan Mehmet Handan başlayarak Topkapı Sarayı'nın kurulmasında ve bugüne kadar gelmesinde iradesi, katkısı, emeği olan herkesten Allah razı olsun diyorum. Yavuz Sultan Selim'den Fahrettin Paşa'ya kadar kutsal emanetleri bu şehre kazandırarak İstanbul'u manevi olarak taçlandıran tüm ecdadımızdan, onları gözü gibi koruyan, ihtimam gösteren milletten de Allah razı olsun" dedi

"CUMAYI İSE AYASOFYA'DA KILARLARDI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Manidar olan şey, şurada Sur-i Sultani'de 10 tane mescidimiz var. Ama bunlar cuma mescidi değil" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada sultan işte namazın sünnetini evinde kılar ama farza mescide gelir. Cumayı ise Ayasofya'da kılarlardı. Çünkü cuma camii dediğimiz işte odur. Örneği de burada. Bu arada Topkapı Sarayı'nın içinde bulunan ama suları bugüne kadar akmayan veya akıtılmayan pek çok havuz, sebil ve şadırvan da yeniden asli işlevlerine kavuşturuldu. Sofa Mescidi'nin de müzenin açık olduğu saatlerde vakit ve cuma namazlarında hizmet vermeye başlamasından memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum."

"ECDADIYLA KENDİSİNİ AŞAĞILAMAYACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyon çalışmalarının kesintisiz olarak, mümkün olan en geniş şekilde ziyarete açık hale getirilmesini özellikle arzu ettiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Biz uzun yıllara boyunca tarihinden, kendi geçmişinden kopartılmak istenen bir milletin bugünkü mensupları, temsilcileriyiz. Tarihimizle, medeniyetimizle yeniden buluşma konusunda, bilhassa yeni nesiller için Topkapı Sarayı gibi sembol eserlerin çok önemli işlevi olduğuna inanıyorum. Çünkü onlara özgüveni verecek olan bu eserlerdir. Ecdadıyla kendisini aşağılamayacak, tam aksine ecdadıyla bir özgüven kazanarak geleceğe bakacak. Bu mekanda 400 yıl boyunca sadece Osmanlı İmparatorluğu'nun değil, onunla birlikte tüm bölgenin, dünyanın çok önemli bir bölümünün yönetildiğini bilmeleri dahi gençlerimizin ufkunu açacaktır, vizyonunu genişletecektir. Tarihi kim bilir hangi saiklerle yazılmış kitaplardan okumak, yalan, yanlış televizyon dizilerinden, sinema filmlerinden öğrenmek başkadır, burayı bizzat o havayı teneffüs ederek, görerek yaşamak çok daha başkadır. Muhteşem tarihimizin, kadim medeniyetimizin bu en önemli fiziki eseri, içinde barındırdığı manevi değerlerle birlikte benliğine kazıyan her gencimizin, kendisini Fatih'in, Kanuni'nun, Yavuz'un hakiki mirasçısı olarak göreceğine inanıyorum."

"İŞTE İSTANBUL'UN DURUMU ORTADA"

Bu tür restorasyon faaliyetleri çok önemli ve çok hayırlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Burada öyle yerler var ki, maalesef üzülerek söylüyorum, buraları ahır olarak kullandılar. Oraları bizzat geldim gördüm. ve ancak yeni yeni buraları kazanıyoruz ve yeni kuşaklara inşallah kazandırıyoruz. Maalesef geçmişte gerek ülkemiz sınırları içinde olsun gerek sınırlarımız dışında olsun ecdadımızdan kalan eserleri koruma, ayakta tutma, yaşatma konusunda yeterli hassasiyet gösterilmemiştir. Bugün Batı'daki birçok müzeye giderseniz, inanın bu coğrafyadan götürülmüş eserleri oralarda görürüsünüz. Çalınmamış, geride kalmış olan eserlerin de büyük bir duyarsızlıkla çürümeye, yıkılmaya terk edildiğini, yağmalandığını, yok edildiğin görüyorsunuz. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. İşte İstanbul'un durumu ortada. Bunun için biz başbakanlığımız döneminde olduğu gibi bundan sonrada tarihimize ve ecdadımıza ait eserlerin yurtiçinde ve dışında sahiplenilmesi, tamiri ve ayağa kaldırılması konusunda ki çalışmaları yakında takip etmeyi sürdüreceğiz."

"GEÇENLERDE BİRİLERİ GENE YAZIYOR, ÇİZİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Vahdettin Köşkü ile ilgili eleştirilere şöyle yanıt verdi:

"Geçenlerde birileri gene yazıyor, çiziyor. 'Vahdettin Köşkü'nü niçin yaptınız, ne yapacaksınız?' Bunların rölövelerini bulduk, çıkardık ve bu eseri ortaya koyduk. Şimdi, 'Bunu Başbakan kendisi için kullanacak' diyor. Şu anda Cumhurbaşkanlığı makamındayız. Bunu ne yapacaksınız? Yani bu tür şeyleri, bu eserleri ayağa kaldırmaktan, bunları yeniden kazanmaktan rahatsız olan, maalesef güya düşünce adamı, yazıyor, çiziyor, bunları eleştirmeye, arasına da her türlü hakareti sıkıştırmaya çalışıyor. Biz de diyoruz ki, nerede, hangi eserler varsa bunları bugüne, yarına kazandıracağız. Buradan ama Cumhurbaşkanı istifade eder, ama Başbakan istifade eder, ama değişik kurumlarımız istifade eder. Bizim sadece 12 yıl içinde hamdolsun günümüze ve geleceğimize kazandırdığımız vakıf eserlerle iftihar ediyoruz. 5 bine yakın eser Türkiye genelinde hamdolsun bugüne, yarınlara kazandırıldı. Kültür Bakanlığımızın aynı şekilde. Bütün bunlar artarak devam edecek."

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki hissesini, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne almak suretiyle, burayı inşallah bir katılım bankası haline getirmek gibi bir düşüncemiz var" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün katılım bankasını kurmasıyla birlikte inanıyorum ki kendi yıllık karından belli bir kısmını, bütün vakıf eserlere ayırması, bu eserlerin restorasyonunda kullanması, bir diğer taraftan burslar, kredilerle, aşevleriyle, aynen ecdadımız o akarları nasıl değerlendirdiyse, buralarda kullanmak suretiyle, bizim vakıf medeniyetimizi çok daha güçlendireceğine inandığım bir anlayıştır o. Çünkü Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, Vakıfbank'taki hissesi yaklaşık yüzde 60. ve bu bugünkü rakamla 10 milyar doları aşıyor. Bu çok ciddi bir güç. Uluslararası camiada da katılım bankaları arasında öne çıkabileceğine inanıyorum. ve bunun içinde Başbakanımızla da bu konuları görüştük, görüşüyoruz. İnşallah bunu bir an önce hayata geçirme suretiyle, ki şu anda mecliste bu konu, inanıyorum ki Vakıflar Genel Müdürlüğü çok daha güçlü bir hale gelecek ve katılım bankasıyla birlikte hizmetlerini de çok daha ideal bir konuma taşıyacaktır."

"HİÇ KİMSE BU ESERLERİ NE ÇALMAYA NE DE YIKMAYA CESARET EDEMEZ"

Erdoğan konuşmasının sonunda, geçmişini bilmeyenin, geçmişine sahip çıkamayanın geleceğini inşa edemeyeceğini belirterek "Biz geleceğin inşasıyla görevliyiz. Bu şuuru, bu anlayışı 7' den 70' e tüm insanlarımıza kazandırmak mecburiyetindeyiz. Milletin bizatihi kendisi sahip çıktığında hiç kimse bu eserleri ne çalmaya ne de yıkmaya cesaret edemez" dedi.

Açılış törenine Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı. Konuşmaların ardından günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Kültür ve Turizm Bakanı Dinçer tarafından, Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin hat levhası verildi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ek Bilgilerle Yeniden) - Erdoğan: Birileri Yazıyor; Vahdettin Köşkü'nü Niçin Yaptınız? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement