Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneydoğu'daki bazı illerde yapılan zorunlu elektrik kesintilerini değerlendirirken, "Üretimle alakalı bir sıkıntımız yok. Biz sadece elektrik borcunu ödeyenle ödemeyen arasındaki farkı gözetiyoruz. Vatandaşlarda sıkıntı yok. Orada bir tehdit var. PKK ve farklı unsurlar tarafından vatandaşı borçlarını ödemeleri konusunda tehdit alıyorlar" dedi.
Yıldız, AK Parti Grup toplantısına katılmak üzere geldiği Meclis'te "elektrik kesintilerine" yönelik açıklamalarda bulundu.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) doğalgazda yaşanan kriz üzerine Özelleştirme sonrasında, borçların ödenmemesi gerekçesiyle Güneydoğu'daki bazı illerde yaşanan elektrik kesintilerine açıklık getiren Taner Yıldız, "Enerjide üretimde bir sıkıntımız yok" dedi. Elektrik kesintilerinin gerekçelerini ise şöyle açıkladı:
"Edirne de Kars ta Diyarbakır da bizim illerimiz. Doğusu batısı yok üretimle alakalı bir sıkıntımız yok. Biz elektrik parasını ödeyenle ödemeyen arasındaki farkı gözetmek durumundayız. Oradaki vatandaşın dokusunun sağlam olduğunu biliyoruz. Ancak orada farklı bir durum var. Vatandaşı yönlendiren ve tehdit eden unsurlar var. Orada PKK ve farklı unsurların tehditleri söz konusu. PKK ve farklı unsurların vatandaşı tehdit ederek, "ödersen bak ne olur' dediklerini biliyoruz. Eğer elektrik paralarını ödeme kabiliyetleri yoksa yapılandırmalar var. Kolaylıklar var. Ödeme güçleri olan vatandaşlara kolaylıklar sağlanıyor."
Yıldız, bu illerde elektrik borçlarının ödenmediği ana kadar elektrik kesinti ve kısıtlanmalarının devam edeceği mesajını verirken, vatandaşın bir an önce elektrik borçlarını ödemeleri gerektiği çağrısını da yaptı. Herkesin vatandaşlık görevini yerine getireceğini dile getiren Yıldız, petrol sahalarından 2 bin 400 dönümlük yeri Diyarbakır OSB genişleme bölgesi olarak verdiklerini ve bunun doğru bir şey olduğunu söyledi.
-ŞİRKET BİNALARININ TAŞLANMASI-
Elektrik kesintileri ile ilgili durumun dağıtım ve iletim şirketlerinin binalarını taşlayarak sonuçlandırılmasını üzücü bulduklarını anlatan Yıldız, "Orada barajlar yapılırken, Türkiye'nin en önemli yatırımlarından havaalanları, barajlar, enerji sektörü ile alakalı yatırımlar Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yapılırken, kalkıp da burada ayrı bir nokta oluşturmak doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.
Enerji Bakanı kaçak elektrik kullanımı ile ilgili olarak, Dicle bölgesinde kayıp-kaçak oranının yüzde 75-80'lere ulaştığının, fatura ödeme oranının ise yüzde 10'lar seviyesinde olduğunun bilinmesi gerektiğini dile getirdi. Yıldız, "Biz 77 milyonumuza hizmet etmek durumundayız. Elektrik arz güvenliği, üretim ile alakalı herhangi bir sıkıntımız yok ama parasını ödeyenle ödemeyen arasındaki ayrımı mutlaka kamuoyu ile paylaşmak durumundayız" diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldız, Kuzey Irak petrolünün sevkiyatı konusunda bir problem olmadığını belirterek, Kuzey Irak'ta ve Irak'ın tamamında üretildiği kadar petrolü, Türkiye'nin dünya piyasalarına ulaştıracağını bildirdi. Irak Şam İslam Devletinin (IŞİD) Kuzey Irak'taki petrol sahalarının büyük bir kısmını ele geçirdiğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine ise Enerji Bakanı Yıldız, petrol fiyatlarının yükselmiş olmasının bu tehditten kaynaklandığını ifade etti. IŞİD'in Beyci rafinerisini ele geçirdiğini anlatan Yıldız, "Sınırlı da olsa Irak'ta petrol üretiminin yapıldığını görüyoruz ama üretim çok ciddi oranda düştü" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Enerji Bakanı Yıldız: PKK ve Farklı Unsurların Tehditleri Var (2/son) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.