Erbil'de "Kürt Ulusal Konferansı" - Son Dakika
Güncel

Erbil'de "Kürt Ulusal Konferansı"

Erbil\'de "Kürt Ulusal Konferansı"

BDP'li Zenderlioğlu, "Kürtlerin artık bundan sonra devlet kurma gibi bir amaçları da, niyetleri de yok" dedi.

28.07.2013 13:09  Güncelleme: 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kürt Ulusal Konferansı" hazırlık komitesi üyeliğine seçilen BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, "Kürtlerin artık bundan sonra devlet kurma gibi bir amaçları da niyetleri de yok" dedi.

Zenderlioğlu, Erbil'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürt Ulusal Konferansı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Konferansın 21 kişiden oluşan hazırlık komitesi tarafından yürütüldüğünü belirten Zenderlioğlu, "Şimdiye kadar 4 toplantı yaptık. Bu toplantılar, periyodik olarak devam edecek. Komisyonlar tespit edilecek. Kimler katılacak, kaç delege olacak? Nüfus çoğunluğuna göre demokratik ve adaletli bir biçimde dağıtım yapılacak. Konferans büyük ihtimalle 20 ila 30 Ağustos arasındaki bir tarihte yapılacak" dedi.

Zenderlioğlu, konferansa 500'e yakın delegenin katılımının söz konusu olduğunu bildirdi.

Konferansın daha önce Moskova, Amerika Birleşik Devletleri, Brüksel, Ankara ve Diyarbakır'da yapıldığını aktaran Zenderlioğlu, "En sonunda bir kongre şeklinde Erbil'de yapılacak" diye konuştu.

Konferansın neden Erbil'de düzenlendiğine ilişkin Zenderlioğlu, şunları kaydetti:

"Öteden beri bir ezilmişlik, bir birinden zorla koparma ve dört parçaya ayrılma vardı. Her parçayı birbirine yabancılaştırdılar. Ama şimdi artık sınırlar, bizim beynimizde ve yüreğimizde silindi. Bizim için doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi de birdir. Çünkü düşündüğümüzde yapı itibariyle yani her yönüyle ortak bir yaşam, ortak bir tarih ve birlik var. Bu birlik çerçevesi içerisinde biraz da Erbil'in kendine özgü somut şartları, bazı imkanları var. Güvenlik ve delegeleri toplama açısından daha avantajlı. Uluslararası bir havalimanı var, trafikte sıkışma yok. Yani bütünüyle Erbil'de yapmanın fiziki avantajları vardı. Bu avantajları kullanmak istedik. Sayın Mesut Barzani'nin bu sürece çok olumlu bir bakışı var."

-"İnsanca ve özgürce nasıl bir arada yaşayabiliriz?"

Kongrenin gerçekleşmesini istemeyenlerin, "Asimilasyona ve düşünce temelinde dezenformasyona" uğradığını savunan Zenderlioğlu, etkinliğin bölgedeki devletlere bir meydan okuma anlamına gelmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kürtler, o politik olgunluğa ulaştılar. Hiç kimseye meydan okuyumuyoruz. Kürtlerin artık bundan sonra bir devlet kurma gibi bir amaçları da niyetleri de yok.Tek bir amacımız var, 'İnsanca ve özgürce nasıl bir arada yaşayabiliriz.' Bütün Kürtlerin amacı şimdi bu. Bunun içinde sadece Kürtler değil, bütün milletler, mezhepler ve dinler var. Ortadoğu bir mozaiktir. Sınırlar cetvelle bölünmüş. Böyle ölçe ölçe, metreyle bölmüşler. Biz de kendi dilimizle, kültürümüzle, mezhebimizle, dinimizle, hikayelerimizle, geleneklerimizle yaşamak istiyoruz. Kendimiz olmak istiyoruz. Bu, bir insan hakkıdır. Biz de insan gibi yaşamak istiyoruz. Kimse bunu yadırgamasın." - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erbil'de 'Kürt Ulusal Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement