Erken Nevruz Kutlamalarında Kan Aktı - Son Dakika
Güncel

Erken Nevruz Kutlamalarında Kan Aktı

Erken Nevruz Kutlamalarında Kan Aktı

İstanbul Kazlıçeşme'deki Nevruz gösterilerinde BDP yöneticisi Hacı Zengin yaşamını yitirdi.

18.03.2012 19:17  Güncelleme: 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevruz kutlamaları için İstanbul Kazlıçeşme Meydanı'na yürümek isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Müdahalede, polisin attığı gaz bombası başına isabet eden BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin yaşamını yitirdi.

Bronşit hastası Zengin'in ölümünü, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da Twitter hesabından yaptığı açıklamayla doğruladı. Olaylarda 150 kişi gözaltına alındı.

15 YAŞINDAKİ FIRAT AĞIR YARALI

Öte yandan Kazlıçeşme'de kutlamalara katılmak isteyen 15 yaşındaki Fırat Aytış da polisin müdahalesi sonrasında bir grup tarafından darp edildi. Polislerin, alana girmeye izin vermemesi üzerine Karagümrük Mahallesine yönelen Fırat'ın önü bir grup tarafından kesildi. İddiaya göre, Aytış önce tartaklandı sonra da bıçaklanarak yerde sürüklendi.

Bacağına aldığı bıçak darbesi nedeniyle aşırı kan kaybeden Aytış, çevredeki yurttaşlar tarafından hastaneye götürüldü. İstanbul Samatya Hastanesi Acil Servisi'nde yoğun bakıma alınan Aytış'ın bıçak darbesi nedeniyle aşırı kan kaybettiği ve kafatasında çatlaklar olduğu bildirildi. Bilinci kapalı olan Aytış'ın hafıza kaybına da uğradığı belirtildi.

VALİ AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Gazetecilerin, "İstanbul'da dünkü olaylarda gözaltına alınanların sayısı arttı mı-" sorusuna "Artış değil, dünkü sayı 135'ti. Dünden bugüne herhangi bir artış da yok. Sayımız şu anda 135" dedi.

Bir gazetecinin, "Dünkü olaylara katılan BDP Arnavutköy İlçe Başkanının biber gazı nedeniyle vefat ettiği iddiası var. Size ulaşan bilgi var mı-" sorusuna Vali Mutlu, ölen kişinin doğrudan doğruya bir parti yöneticiliğinin olmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Yani partide görev almış bir pozisyonu yok bildiğim kadarıyla. Parti mensubu, bu doğru. Vatandaşımızın bilinen bir rahatsızlığı var. Ciddi astım rahatsızlığı var. Bununla ilgili tedavi gören birisi. Saat 13.30'da Arnavutköy'deki evinde vatandaşımız. Hastalandığı saat itibariyle 15.30. Hastaneye gidiş saati. Hastanede yapılan değerlendirme, vücudunda herhangi bir bahsettiğiniz gibi, işaret fişeği veya farklı şeylerden dolayı iz veya emare yok. İsabet etmiş herhangi bir şeyden dolayı etkilenme söz konusu değil. Kafasına, vücuduna isabet eden herhangi bir darp emaresi yok."

"Vatandaşımız, ciddi kronik astım rahatsızlığı olan birisi. Bu nedenle adli tıp ölüm nedenini inceleme sonrasında belirleyecek"diyen Mutlu, "Bunun neye bağlı olduğu. Bir kalp krizi geçirdiği değerlendirmesi var. Bunu Adli Tıp Kurumu belirler. Vatandaşımızın yüzünde, vücudunda olayla ilgili, olay yerinde bulunduğu ve orada darp aldığına dair en ufak bir iz yok. Bu, söz konusu değil ama olay yerinde miydi- Bunu emniyetimiz inceliyor. Şu ana kadar biz, olay yerinde olduğuna dair herhangi bir bulguya ulaşmış değiliz. Bu nedenle ölüm nedenine ilişkin Adli Tıp Kurumu'nun bir değerlendirme yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Vali Mutlu, hiçbir vatandaşın, hiçbir nedenle hayatını bu şekilde kaybetmesini arzu etmediklerini anlatarak, barış ve bahar günü olan nevruzda, insanların bahara bu şekilde değil, sevgiyle kardeşlikle hazırlanması ve bunu en güzel şekilde kutlaması gerektiğini söyledi.

Dün kamuya ait otobüslerin, durakların ve bir takım kamusal başka mekanların bu şekilde tahrip edilmesinin bayramla nevruz gibi güzel bir günle bağdaştırılmasının mümkün olmadığını ifade eden Mutlu, yapılmak istenenlerin tahrik olduğunu kaydetti.

Vali Mutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Arzu edilen, çok daha büyük çapta olaylarla İstanbul'un ve ülkenin huzurunu kaçırmaya yönelikti. Dün tüm yönlendirmelere ve tahriklere rağmen, polisimizle çatışma arzusuyla meydanlara getirilmeye çalışılan halkımız, bu tahrikçileri dinlememiş ve bunlara fırsat vermemiştir. İstanbul'da dünkü olaylarda sokakta olanların sayısı 2 binden fazla değildir. Biz nevruzun bahar tadında kutlanmasını ve özellikle 21 Mart'ın da izinli olarak kutlanmasını sürekli söyledik. Neticede ölen vatandaşımız bizim yurttaşımız, onun acısını hepimizi yaşıyoruz. Biz 'nevruzu tadında kutlayın' dedik, ama nasıl kutlamak istediklerini hep birlikte gördük. Zararla ilgili araştırmala yapılıyor."

ANKARA'DA OLAYLARI KÜRKÇÜ ÖNLEDİ

Ankara'da da gösterilerin merkezi Kızılay Meydanı'ydı. Kızılay Meşrutiyet Caddesi'nde nevruz yürüyüşü yapmak isteyen BDP'lilere polis izin vermedi.

Sakarya ve Yüksel Caddesi'nde toplanan gruplar, polisin yürümelerine izin vermemesi üzerine Meşrutiyet Caddesi'ne gelerek, diğer gruba katıldı. Yaklaşık 2 bin kişi burada slogan attıp, halay çekti. Geniş güvenlik önlemleri altında nevruz ateşi yakıp üzerinden atlayan gruptan bazı kişiler yüzlerini maske ile kapattı.

BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, polisin megafonunu alarak grubu uyarınca gerginlik büyümeden son buldu.

Nevruz kutlamaları nedeniyle Ankara'da polis geniş güvenlik önlemleri alırken, birçok sokak ve caddede barikatlar oluşturdu. Burada yapılan açıklamaları ardından grup, polisin uyarısıyla dağıldı.

Dağılan gruptan birkaç kişi, polise taş attı, ancak yine araya BDP'liler girerek olayların büyümesini önledi.

Kaynak: Diğer

Son Dakika Güncel Erken Nevruz Kutlamalarında Kan Aktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement