"Erzurum Tanıtım Günleri" - Bakan Güllüce, stantları gezdi - - Son Dakika
Güncel

"Erzurum Tanıtım Günleri" - Bakan Güllüce, stantları gezdi -

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Erzurum'da bulunan Osmanlı dönemine ait Aziziye Tabyası'nın Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılması gerektiğini söyledi.

11.09.2014 16:47

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Erzurum'da bulunan Osmanlı dönemine ait Aziziye Tabyası'nın Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılması gerektiğini söyledi.

Güllüce, Atatürk Kültür Merkezi'nde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Erzurum Tanıtım Günleri"nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temellerinin Erzurum Kongresi'nde atıldığını söyledi.

Bünyesinde bulundurduğu değerler nedeniyle Erzurum'u tanıtmanın çok kolay olduğunu dile getiren Güllüce, ancak başta Erzurumlular olmak üzere herkesin bu konuda elde edilen başarıyı irdelemesi gerektiğini kaydetti.

-"Aziziye derinlemesine tanıtılmalı"

Aziziye Tabyası'nı her fırsatta gündeme getirdiğine işaret eden Güllüce, şöyle konuştu:

"Aziziye Tabyası'nın Türkiye'ye ve tüm dünyaya tanıtılması lazım. Dünyadaki tüm vatanseverlere, vatanlarını seven bütün dünya halklarına tanıtılması gereklidir. Bütün dünyada sivilleri asker korur ama Aziziye'de askeri sivil korumuştur. Bu dünyada tek örnektir. Bizim ikinci Çanakkale'mizdir. Türkiye'deki bütün çocuklarımızı alıp Aziziye'ye götürüp, 'senin ecdadın burada, makineli tüfeğe, topa, silaha karşı göğüsüyle, ciğeriyle, yüreğiyle, bıçağıyla, kazmasıyla savaştı ve bu sana vatan böyle kaldı' diye göstermemiz lazım. Aziziye'nin, tanıtım filmi, CD'si, kitabıyla herkese derin bir şekilde anlatılması lazım."

-"Dadaş kelimesini iyi tanıtamamışız"

Yaşadığı bir olayı açılışa katılanlarla paylaşan Güllüce, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Batı Anadolu'dan bir arkadaşımla konuşurken bir hanımefendi bana 'Siz Dadaşça konuşuyorsunuz değil mi?' dedi. 'Evet, Erzurumlular Dadaşça konuşurlar' dedim. 'Başka şehirdekiler sizin konuşmanızı anlar mı?' diye sordu. Türkiye'deki herkes, dünyadaki herkes bizim konuşmamızı anlar' dedim. Dadaşça bir lehçe, Türkçe'den başka bir dil değil. Dadaşça bir ruh dilidir. Büyüğe karşı saygı, küçüğüne karşı sevgidir. Vatan, bayrak, din, Allah, yurt sevgisidir. O faziletli insan olma yarışıdır. Biz buna 'Dadaşça' diyoruz. Yoksa dilimiz farklı değil. Ama batı Anadolu'da bu farklı bir dil gibi biliniyormuş. Demek ki dadaş kelimesini iyi tanıtamamışız."

-"Erzurum'da kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli"

Bakanlık olarak ülke genelinde yürüttükleri kentsel dönüşüm seferberliğine de değinen Güllüce, Erzurum'un bu konuya ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Akademisyen Nazif Gürdoğan'ın Erzurum'u "açık üniversite" olarak tarif ettiğini belirten Güllüce, bu nedenle kentsel dönüşüm çalışmalarının, kentin kültürel derinliklerine dikkat edilerek yapılması gerektiğini söyledi.

-"DAP ciddi şekilde ele alınmalı"

Güllüce, Türkiye'de göçü önlemek ve Doğu Anadolu'nun tümünün kalkınması için DAP'ın ciddi şekilde ele alınması gerektiğini dile getirerek, "İki gün önce Kalkınma Bakanımız ile Doğu Anadolu'nun kalkınmasına yönelik 4 saate yakın bir görüşme yaptık. İnşallah güzel sonuçlar doğuracak projeler sunulacak" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasının ardından Güllüce'ye plaket verildi. Güllüce, plaket yerine Aziziye Tabyası ile ilgili bir kitap alsaydı daha çok mutlu olacağını söyledi.

-Yöresel ikramları tattı

Bakan Güllüce ve protokol üyeleri, baş bar gösterisinin sunulduğu ve yerel bir sanatçının konser verdiği açılışın ardından stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Vatandaşlarla sohbet eden ve yöresel ürünler hakkında esnaftan bilgi alan Güllüce, kendisine sunulan yöresel ikramları da tattı.

Tanıtım Günlerine, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ile milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş da katıldı.

"Erzurum Tanıtım Günleri" etkinliği, 14 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

"Erzurum Tanıtım Günleri" - Bakan Güllüce, stantları gezdi -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Erzurum Tanıtım Günleri' - Bakan Güllüce, stantları gezdi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement