Evcil Hayvancılık İşadamları Derneği evcil hayvan satışıyla ilgili düzenlenen yasa tasarısı ile satışların karaborsaya düşeceğini ve hem pet shop sahiplerinin hemde vatandaşların mağdur olacağını söyledi.TBMM'nin Hayvanları Koruma Kanunu üzerindeki yaptığı önemli değişikliklerden sonra petshoplarda balık ve kuş dışında hayvan satılmaması yönünde de karar alınmıştı. Evcil Hayvancılık İşadamları Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre, Çevre Komisyonu’nda mayıs ayının sonlarına doğru görüşülmesi beklenen tasarının aynen kabul edilmesi halinde çok sayıda pet shop sahibi mağdur duruma düşecek.
“HAYVAN SEVGİSİ AZALIR”
Petshoplarda balık ve kuş dışında hayvan satılmaması yönünde yapılan değişiklik hakkında konuşan Evcil Hayvancılık İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kinsun düzenleme ile pet shopların yok edilmesinin amaçlandığına dikkat çekti. Pet shoplarda satılan hayvanlara sınırlama getiren yasa tasarısının hayvan sevgisini daha da azaltacağını ifade eden Kinsun konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Yasa tasarısı içinde hayvan haklarını geliştiren, hayvanlara yapılan zulümlere karşı ciddi cezalar, yaptırımlar getiren değişiklik önergeleri var. Bunlar çok olumlu gelişmeler tabiki.
Ancak yine bu yasa tasarısı içinde insanlarımızı hayvan sevgisinden koparacak bir takım değişikliklerde mevcut. Öncelikli olarak evcil hayvan mağazalarında kedi ve köpek gibi hayvanların yasaklanması söz konusu. Bunun bir takım geri dönüşleri olacaktır. Bunun en başında da insanlarımızın evcil hayvanlarla olan temasının kesilmesi yönünde olacaktır. Biz buna özellikle karşı çıkıyoruz çünkü bu sürecin sonunda insanlarımız kedi ve köpeklere ulaşamayacak hale gelecek veya istedikleri gibi onlarla temas kuramayacak bir hale gelmesinden derin endişe duyuyoruz."
YASAK AVRUPA ÜLKELERİNDE UYGULANMIYOR
Yasa tasarısı ile insanların evcil hayvan beslemekten uzaklaştırılmasının amaçlanabileceğini savunan Evcil Hayvancılık İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kinsun, barınaklarda cins hayvan dolu gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Avrupa ülkelerinden hayvan satışı yasağı hakkında örnekler veren Kinsun, "Özellikle Amerika'da, Avrupa Birliği'nde, Japonya gibi ülkelerde gözlemlediğimiz durum bu ülkelerin seri şekilde üretim yapan çiftliklere karşı olduğudur. Evcil hayvan mağazalarını sosyal sorumluluk projelerinde kullanarak insanların evcil hayvan edinmelerine mani olmadan daha doğru evcil hayvan seçme noktasında aracılık etmesi sağlanıyor. Dünya'nın hiçbir gelişmiş ülkesinde olmayan bu yasak uygulamasının ülkemizde uygulanmaya çalışılması da gerçekten çok manidar. Biz açıkçası sorunun sebebi değil ama çözümün bir parçası olmak taraftarıyız." dedi.
“SEKTÖRDEKİ ÇÜRÜK YUMURTALARI TEMİZLEYELİM”
Sektörün işini kötü yapanlar yüzünden bitme noktasına gelmemesi için çaba gösterdiklerini ifade eden Selim Kinsun çürük yumurtaların, işini iyi yapanların adını kötüye çıkardığını söyledi. "İşini düzgün yapanlar işini yapmaya devam etmeli, kötü yapmaya kalkanlarda kesinlikle cezalandırılmalı ve işten eli çektirilmeli." diyen Evcil Hayvancılık İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kinsun konuşmasına şu şekilde devam etti: "Hayvan sever örgütleri gibi bizde bu çürük yumurtaların temizlenmesini ciddi anlamda istiyoruz zira bunlar bizimde adımızı kötüye çıkarıyor.
Ancak 3-5 tane kötü örnek alınarak işlerini iyi yapan, halkımıza ciddi anlamda hizmet sağlayan ve evcil hayvan besleme kültürünün artmasına en önemli sebep olan evcil hayvan mağazalarının top yekün kaldırılması da kesinlikle kabul edilebilir birşey değil. Sektörümüzdeki bir çok firma çok ciddi yatırımlarla ve istihdamla işin içinde. Kötü örnekler yüzünden onlarında aynı kefeye konulması özellikle bu tür yatırımlar yapan ve işinizi doğru düzgün yapan meslektaşlarımızı rahatsız ediyor. Bizde bu sektörün düzeltilmesi noktasında ciddi çaba sarf etmeye hazırız. Bu sektörden yaklaşık 50 bin kişi geçimini sağlıyor."
KEDİ VE KÖPEK SEKTÖRÜN %70’İNİ OLUŞTURUYOR
Evcil hayvan sektörünün yüzde 70'lik payının kedi, köpek ve ürünlerinin oluşturduğunu açıklayan Başkan Kinsun, tasarının kabul edilmesi halinde ciddi bir istihdam ve vergi kaybının oluşabileceğine dikkat çekti. Evcil hayvan dükkanlarının olmaması durumunda satışların karaborsaya düşeceğinin altını çizen Kinsun: "Günümüzde de malesef bu tür çalışan yerler mevcut. Özellikle internet kanalını kullanarak, internetten ilanlarla hem insanları dolandırma teşebbüsünde bulunuyorlar hem söyledikleri ırklardan farklı ırklar göndererek insanları mağdur ediyorlar hem de evcil hayvanları da kötü koşullarda barındırarak hastalıklı bir şekilde teslim ediyorlar.
Buna benzer yüzlerce şikayet dosyası derneğimizde mevcut. Bunun önüne geçemezken doğru tercih yapıp, doğru bir evcil hayvan edinmek isteyen insanlarımızı mağazalardan da kopararak tamamen kayıt dışı ticaret yapan insanların eline atmakta hem vatandaşlarımıza hem de bu evcil hayvanlarımıza ciddi bir kötülük olacak diye düşünüyorum." dedi. Kinsun, daha önce 2008 yılında Avusturya'da da benzer bir uygulama ile evcil hayvan mağazalarında kedi, köpek satışının yasaklandığını ancak satışların karaborsaya düşmesinin ardından hükümetin karardan geri adım atarak satışları tekrar serbest bıraktığını hatırlattı.
VATANDAŞLAR DÜZENLEMEYE KARŞI
Pet shop sahibi Canan Çakal'da İHA mikrofonlarına yaptığı açıklamada yeni yasa ile denetlemelerin daha zor olacağını söyledi. İnsanların hayvan sevgisinden gittikçe uzaklaşacağını savunan Çakal, "Maddelerde yer alan, her evcil hayvan edinmiş ve edinecek olan insanlara zorunlu eğitim sertifikası adı altında bir zorunluluk getiriliyor. Bu genel olarak insanların hayvan sevgisinden uzaklaşmasına neden olacak. Hiç kimse yaşam alanına uymayacak bir ırkı gidipte barınaktan evlat edinmez. Eğer bu iş yasalaşırsa tamamen karaborsaya inecek ve denetimi daha zor olacak, sokaklar daha kötü durumda olacak hiçbir şekilde önüne geçemeyecekler." dedi. Yasa tasarısı hakkında konuşan vatandaşlarda evcil hayvanları barınaklardan almaya karşı olduklarını söyledi.
SERDAL ALTINTEPE - İSMAİL COŞKUN
Son Dakika › Güncel › Evcil Hayvan Yasa Tasarısı Kayıt Dışının Önünü Açıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?