Fizik Mühendisleri Odası Başkanı Zararsız, Uyardı: "Radyoterapi Cihazlarının Mekanik ve Dozimetrik Ölçümlerini İçeren Kalite Kontrol Testleri... - Son Dakika
Güncel

Fizik Mühendisleri Odası Başkanı Zararsız, Uyardı: "Radyoterapi Cihazlarının Mekanik ve Dozimetrik Ölçümlerini İçeren Kalite Kontrol Testleri...

Fizik Mühendisleri Odası Başkanı Zararsız, Uyardı: "Radyoterapi Cihazlarının Mekanik ve Dozimetrik Ölçümlerini İçeren Kalite Kontrol Testleri...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdullah Zararsız, depremin ardından yaptığı yazılı açıklamada, kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi cihazları konusunda uyardı. Deprem bölgesinde, 15’i devlet hastanesinde olmak üzere 40 civarında cihazın olduğu belirten Zararsız, “Deprem ve artçı sarsıntılardan bu cihazların etkilenmesi ihtimali muhtemel olduğundan, ivedilikle önce binanın yapı güvenliği yönünden incelenmesi, ardından da cihazların mekanik ve dozimetrik ölçümlerini içeren kalite kontrol testleri gerçekleştirilene kadar tedavilere ara verilmesi gereklidir” açıklamasını yaptı.

10.02.2023 20:04  Güncelleme: 20:12

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdullah Zararsız, depremin ardından yaptığı yazılı açıklamada, kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi cihazları konusunda uyardı. Deprem bölgesinde, 15'i devlet hastanesinde olmak üzere 40 civarında cihazın olduğu belirten Zararsız, "Deprem ve artçı sarsıntılardan bu cihazların etkilenmesi ihtimali muhtemel olduğundan, ivedilikle önce binanın yapı güvenliği yönünden incelenmesi, ardından da cihazların mekanik ve dozimetrik ölçümlerini içeren kalite kontrol testleri gerçekleştirilene kadar tedavilere ara verilmesi gereklidir" açıklamasını yaptı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma neden oldu. 10 Şubat, saat 17.20'de açıklanan resmi verilere göre 19 bin 388 kişinin yaşamını yitirdi, 77 bin 711 yurttaş yaralandı.

Deprem bölgelerinde arama ve kurtarma çalışmaları sürerken, yaralı yurttaşlar birçok şehirdeki hastanelere sevk edildi.

TMMOB'a bağlı Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdullah Zararsız, yazılı bir açıklama yaparak deprem bölgesindeki hastanelerde bulunan 40 civarındaki radyoterapi cihazları konusunda uyarılarda bulundu.

Zararsız'ın açıklaması şöyle:

"6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olarak belirlenen 7,7 büyüklüğündeki deprem başta Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya, Osmaniye, Kilis, Adana ve Diyarbakır illeri olmak üzere çok geniş bir bölgede büyük bir yıkıma sebep olmuştur. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve on binlercesi ise yaralanmıştır.

Bilindiği üzere kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi cihazlarına Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından düzenlenen lisansın koşullarından birisi olan Kalite Uygunluk Belgesi (KUB) odamız tarafından verilmektedir. Bahse konu KUB belgeleri, cihazların kurulumundan sonra medikal fizikçiler tarafından yapılan ve pek çok parametrenin kontrol edildiği testlerin sonuçlarının odamız Medikal Fizik Komisyonu tarafından değerlendirilmesi sonucu odamız tarafından düzenlenmektedir.

Kayıtlarımızın incelenmesi neticesinde deprem bölgesinde 15 adet devlet hastanesi ile 8 adet özel hastanede kanser tedavisinde kullanılan ve yüksek dozların uygulandığı 40 civarında radyoterapi cihazı bulunduğu tespit edilmiştir. Bu cihazlarla yürütülen uygulamalarda çok hassas ışınlamalar yapılarak hasta tedavileri gerçekleştirilmektedir. Deprem ve artçı sarsıntılardan bu cihazların etkilenmesi ihtimali muhtemel olduğundan, ivedilikle önce binanın yapı güvenliği yönünden incelenmesi, ardından da cihazların mekanik ve dozimetrik ölçümlerini içeren kalite kontrol testleri gerçekleştirilene kadar tedavilere ara verilmesi gereklidir. Aksi durumda tedavilerde başarı sağlanamayacağı gibi, sağlam organ ve dokuların ışınlanması riski oluşacağından istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilecektir.

Yapı güvenliğinin ve cihaz kontrolleri sonucunda tedaviye uygunluğun sağlandığı merkezlerde tedaviye devam edilebilir. Ancak devam eden artçı sarsıntılar sonrası mekanik testler sıklıkla tekrarlanmalıdır. Sorun tespit edilmesi durumunda ve yapı güvenliğinin sağlanamadığı merkezlerde tedavilere ara verilmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Konuyla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara duyurulur."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Fizik Mühendisleri Odası Başkanı Zararsız, Uyardı: 'Radyoterapi Cihazlarının Mekanik ve Dozimetrik Ölçümlerini İçeren Kalite Kontrol Testleri... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement