Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi'nde, Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomilerinin küresel ekonomideki artan ağırlıklarının, IMF'nin hisse yapısına yansıtılmasının önemine değindiğini belirterek, "IMF'nin yönetim yapısının iyileştirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verilmesinin kritik öneme sahip olduğunu meslektaşlarıma aktarma fırsatı buldum" dedi.
Başbakan Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Rusya'nın Petersburg kentinde basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, toplantıda, 2008 Kasımı'nda Washington'da başlayan G20 zirvelerinin 8'incisinin, bu yıl Rusya'nın Petersburg kentinde düzenlendiğini belirterek, bu vesileyle gösterdikleri misafirperverlik için başta Devlet Başkanı Viladimir Putin'e ve heyetine teşekkür etti.
G20'nin son yıllarda küresel ekonomide işbirliğinin temel platformu haline geldiğini belirten Erdoğan, "Biz de G20 bünyesindeki tartışmalara, çok büyük bir önem veriyor ve aktif bir biçimde katılıyoruz. Ülkemiz bu platformun dönem başkanlığını 2015'te üstlenecek ve küresel gündemi doğrudan belirleme gücüne sahip olacaktır" dedi.
Bu yıl zirvede ilk olarak küresel ekonomik görünüm ve büyümeye ilişkin konuları, bunun yanında istihdamı ele alma imkanı bulduklarını ifade eden Erdoğan, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir küresel büyüme için G20 ülkelerinin kısa ve orta vadede uygulayacakları politikaları özetleyen Petersburg Eylem Planı'nı kabul ettiklerini anlattı.
Gelişmiş ülkelerin, kamu maliyesi stratejilerini açıkladığını, para politikalarındaki gelecek dönem değişikliklerini açık şekilde kamuyonua duyurma konsunda mutabakata vardığını bildiren Erdoğan, tüm G20 ülkelerinin büyüme potansiyelini ve istihdamı artıracak yapısal reform gündemlerini daha somut ve iyi hedeflenmiş biçimde yeniden belirlediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu oturumda G20'nin küresel krizin hemen ardından sergilediği işbirliği, kararlılık ve koordineli hareket etme ruhunu muhafaza etmesi gerektiğine şahsım olarak ben vurgu yaptım. Ayrıca Türkiye'de kararlılıkla uyuladığımız orta vadeli programların, piyasada güvenin artmasında merkezi bir rol oynadığına değindim. Gelişmiş ülkelerin açıkladığı kamu maliyesi stratejilerini disiplinli bir şekilde uygulamalarının önemine dikkat çektim. Öte yandan genişletici para politikalarından çıkış sürecinin yükselen piyasa ekonomilerinin, büyüme ve mali istikrar hedeflerine zarar vermeden yürütülmesine özen gösterilmesi gereğini de bu arada vurguladım."
Uluslarası finansal mimarinin yeniden yapılandırılmasının, güçlü büyüme hedefine ulaşmada kilit bir öneme sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu alanda faaliyet gösteren, çalışma grubunda ülkemiz bildiğiniz gibi eş başkanlığı yürütüyor. Bu noktada, Türkiye'nin küresel ekonominin gündeminin merkezinde yer alan, başlıca konularda fikir üreten, koordinasyon sağlayan, çözüm üretmeye çalışan önemli bir pozisyonda bulunduğunun altını çizmek istiyorum. Zirvede, bu konuya ilişkin 2010 yılında kabul edilen kapsamlı IMF Kota ve Yönetim Reformu'nun ivedilikle yürürlüğe girmesinin önemini bir kez daha vurguladım. Ayrıca Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomilerinin küresel ekonomideki artan ağırlıklarının IMF'in hisse yapısına yansıtılmasının, büyük önem taşıdığını da ifade ettim. IMF'nin yönetim yapısının iyileştirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verilmesinin kritik öneme sahip olduğunu meslektaşlarıma aktarma fırsatı buldum."
-"Kalkınma konuları gündemimizde önemli bir yer teşkil etti"
Zirvede, finansal düzenlemeler reformunu da ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bildiğiniz gibi bu alandaki temel çalışmaların koordinasyonu Finansal İstikrar Kurulu tarafından yapılıyor. Ben de bu kapsamda finansal düzenlemeler reformu gündemi belirlenirken, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç ve şartlarının dikkate alınması gereğine değindim. Bu ülkelerin Finansal İstikrar Kurulunda temsilinin önemini vurguladım. Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşlarına olan mekanik bağımlılığın azaltılmasına ilişkin görüşlerimi tekrar ettim. Bir önceki yıl olduğu gibi bu yıl da kalkınma konuları gündemimizde önemli bir yer teşkil etti. Kalkınma konusundaki faaliyetlerimizin öncelikli alanlarda daha verimli ve sonuç odaklı olarak ilerletilmesi amacıyla Petersburg Kalkınma Çerçevesinde mutabık kaldık. Ülkemizin küresel sürdürülebilir çabalarına katkı sağlamak hususunda attığı adımlara değindim."
-"Gençlerin ve kadınların istihdamının öncelikli bir konu olduğunun altını çizdik"
Zirvenin yatırımlar ve istihdam konulu bölümünde de işsizliğin azaltıması amacıyla gerekli önlemlerin alınmasının taahhüt edildiğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
"Özellikle gençlerin ve kadınların istihdamının öncelikli bir konu olduğunun altını çizdik. Ticaret ve büyüme ilişkisinin ele alındığı oturumda, ekonomik toparlanma için ticaretin önemine değindik ve korumacı tedbirlerden kaçınacağımıza ilişkin taahhüdümüzü yineledik. Bu tahahüdüz 2016 yılına kadar uzattık. Ticaret müzakerelerinin ilerletimesi için çalışmaya devam edeceğimizi de bu arada belirttik. Bölgesel ticaret anlaşmalarının, çok taraflı ticari sistemini destekleyecek şekilde şeffaf biçimde tesis edilmesini tahhüd ettik."
Erdoğan, G20 St. Peterburg Zirvesi marjında, çeşitli liderlerle de görüşmeleri olduğunu belirterek, "Bu kapsamda, Singapur Başbakanı, Almanya Şansölyesi, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri, Fransa Devlet Başkanı, Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Etiyopya Başbakanı, Meksika Cumhurbaşkanı, Hindistan Başbakanı, Çin Devlet Başbakanı, Brezilya Cumhurbaşkanı, İngiltere Başbakanı ve gerek Sayın Putin gerkese Sayın Obama ile görüşmelerimiz oldu" dedi.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › G20 Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?