Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep'in başarısı, İstanbul'da Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in katılımıyla yerel, ulusal ve uluslararası basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gaziantep mutfağına özgü tatlar eşliğinde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında Yerlikaya ve Şahin, Gaziantep'in gastronomi alanında 18 dünya şehrinden biri seçilerek Türkiye'nin öncü kenti olmasının hikayesini ve bundan sonra yapılacakları anlatarak, soruları cevapladı.
Şahin, Gaziantep'in "Dünya Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi kategorisinde dahil edilmesinin aslında bu toprakların, medeniyetin yarattığı zenginliğin ödüllendirilmesi anlamına geldiğini belirtti.
Bu unvanın kendileri için çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
"Bu ağa dahil edilmek için çok büyük çaba sarf ettik. Ama biliyoruz ki yolun daha başındayız ve dünyanın lezzet başkenti olma yolunda daha çok çalışacağız. Bu yolculukta yanımızda olan herkese çok teşekkür ediyorum. Tabi ki bu ödül akşamdan sabaha yapılmış bir çalışmanın karşılığı olarak alınmadı. İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişimiz, çok büyük ve zengin bir kültürel mirasımız var. Bu da bize büyük bir hazine veriyor. Bu hazinede Akdeniz ve Mezopotamya'nın güneşle birleşerek ortaya çıkardığı zenginliği ve İpek yolu üzerindeki kentin tarihi var. İşte bunların sonunda gastronomi ile en güzel tacımızı aldık."
Yükselen değer olan arkeoloji ile gastronomiyi bir araya getirmenin hak edilen noktaya gelmek için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Şahin, Gaziantep'in UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na girmesinin ayrıca bazı sorumlulukları da beraberinde getirdiğini vurguladı.
Daha küçük mutfakları büyüteceklerini, kadın istihdamını artıracaklarını belirten Şahin, engelliler için de engelsiz mutfaklar yapacaklarını ifade etti. Şahin, Gaziantep'in zengin mutfak kültürünün yanı sıra, barındırdığı antik kent Zeugma gibi değerleriyle Anadolu'dan dünyaya uzanan bir lezzet ve kültür köprüsü olmasını hedeflediklerini aktardı. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da kentin UNESCO'ya girmesinde büyük emeği olan Şahin ve ekibini tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.
Kentin dünyadaki tarihi kentler sıralamasında ilk 10'da yer alan arkasında 6 bin yıllık tarih barındıran kadim bir şehir olduğunu vurgulayan Yerlikaya, "Bu topraklarda yeşeren Gaziantep mutfağında Türklerin, Kürtlerin, Yezidilerin, Yahudilerin, Ermenilerin emeği vardır. Sözünü ettiğimiz mutfak 500 çeşit yemek içermektedir. Her bir yemekten bir kere tatsanız 1,5 yılda ancak bitirebilirsiniz. Bu kadar zengin bir mutfağın uluslararası anlamda taçlandırılması nedeniyle çok heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.
Gaziantep'in dünya turizminde sayısal olarak daha fazla yer almayı hak ettiğine dikkati çeken Yerlikaya, kentin yüzyıllar boyu İpek Yolu'nda misafir ağırlayan, elindekileri ve sofrasındakileri paylaşan bir şehir olduğunu da dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › Gaziantep'in Başarı Öyküsü Basınla Paylaşıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?