Geleceğin Konutlarına Ödül - Son Dakika
Güncel

Geleceğin Konutlarına Ödül

Mimarlık dünyasında farklı fikir ve arayışların önünü açabilmek amacıyla Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ve iştirak şirketi Emlak Konut GYO tarafından “Mahalle” teması ile düzenlenen 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.

19.10.2017 14:03

Mimarlık dünyasında farklı fikir ve arayışların önünü açabilmek amacıyla Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ve iştirak şirketi Emlak Konut GYO tarafından "Mahalle" teması ile düzenlenen 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

TOKİ'nin İstanbul'daki Hizmet Binası'nda düzenlenen törene TOKİ Başkanı Ergün Turan, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, jüri üyeleri, ödül sahipleri, İstanbul İlçe Belediye Başkanları ve kamu kurum ve kuruluşları yetkilileri katıldı. TOKİ Başkanı Ergün Turan, törende yaptığı konuşmada, yarışmaların mimarlık-mühendislik ve yapı kültürünün gelişmesini sağlayan ve daha etkin çözümler aramaya yönelten bileşenlerden olduğunu söyledi.

Yarışmaların mimar ve mühendislere kendini ifade edebilme imkanı tanıdığı gibi ufkunu ve eleştirme yeteneğini de geliştirmekte olduğuna vurgu yapan Turan, "Bu tür yarışmaların güçlü rollerinden biri de; karar ve politika üretenler ile planlamacıları, tasarımcıları, araştırmacıları, öğrencileri yani tüm paydaşları hatta meslekten olmayanları da yanına alarak kamusal bir destek oluşturmasıdır" dedi.

Gelenekten Geleceğe temasıyla 11 bin 250 konut inşa ediliyor

TOKİ ve Emlak Konut tarafından 2014 yılında "Gelenekten Geleceğe" temasıyla ilki gerçekleştirilen Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın başarıya ulaşmış önemli bir adım olduğunu belirten Turan, "Bu yarışmada dereceye giren eserler, Manisa, Hatay, Adana, Kütahya, Muğla, Amasya, Konya, Bursa, Gaziantep, Ankara ve Çankırı olmak üzere 11 İl'de toplamda 11 bin 250 konut olarak özgün bir tasarımla inşasına başlanmıştır. Büyük bir emeğin ve gayretin ürünü olarak gördüğümüz bu projeler değerlendirilerek, hem TOKİ hem de ülkemizin mimarlık birikimine katkı sağlar duruma gelmiştir. İnşası süratle devam eden bu projeler yakında şehirlerimizde örnek projeler olarak hayata geçmiş olacaktır" açıklamasında bulundu.

123 proje başvurdu 35'i ödül aldı

Bu yıl ikincisi yapılan 7 İklim 7 Bölge, Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasına büyük bir ilginin olduğunu belirten Turan, "Yarışmaya katılan 123 projeden 35'i ödüle değer bulunmuştur. Bu 35 projede çeşitli disiplinlerde görev alan uzman sayısı 305'tir. Bu oldukça önemli bir rakamdır. Bu yarışmanın önemli ve farklı olan taraflarından birisi 7 bölgede ve gerçek alanlarda çalışma yapılmış olmasıdır"dedi.

"En yüksek bina TOKİ binası olmayacak"

Bu yılki yarışmanın ana temasını "Mahalle" kavramının oluşturduğunu dile getiren Turan, 2014 yılında bazı düzenlemelere gittiklerini belirterek şunları söyledi: "Bunların başında az katlı konut üretimini esas alan yatay mimariye ağırlık veren projeler geliştirmekti. Bu konuda başarılı olduk. Prensip olarak, şehirlerde en yüksek yapı TOKİ binaları olmayacak dedik ve yaklaşık 3 yıl içinde, Anadolu'nun farklı şehirlerinde, yüksek kalitede, bahsettiğim üretim felsefesini yansıtan yaklaşık 120 bin konutu projelendirdik. Bunların bir kısmı hayata geçti, bir kısmı da yapım aşamasındadır. İkinci büyük hedefimiz ise "Mahalle" konseptini geliştirmektir. Bu konuda uzun süredir bir arayış içindeyiz. Daha önce birçok mimar, mühendis, plancı ve farklı disiplinlerden oluşan uzmanlarla zaman zaman bir araya geldik, fikir alış verişinde bulunduk."

"Şehrin çekirdeğini ve hayatın merkezini mahalle kavramı oluşturmuştur"

Mahalle fikrini bir şehir ve ortak yaşam için çok değerli ve önemli bulduğunu vurgulayan Turan, "İnsan aynı zamanda mekansal bir varlıktır. Fakat bu mekansal alan sadece insanın hayatını idame ettirdiği bir alan değildir; insanın iletişim ve etkileşim içinde olduğu bir ortamdır. Bildiğiniz gibi şehirlerin kurulmasına mahallelerin kurulması ile başlanmıştır. Bizim toplumumuzda, şehrin çekirdeğini ve hayatın merkezini mahalle kavramı oluşturmuştur. Çünkü mahalle kavramının içinde komşuluk vardır. Komşuluğun içinde de yardımlaşma ve sosyal bir bağ vardır. Mahalle; mimarisi, estetik anlayışı, pazarı, çarşısı ile bir bütünlük oluştururken hayır işlerini de birlikte yapar. Dolaysıyla mahalle kültürü bizim şehir kültürümüzün aynı zamanda çektirdiğini oluşturur. Bunun içindir ki "mahalle" kavramını öne çıkararak, uygun projeler üretmeyi hedefliyoruz. Bu konudaki arayışlarımız bundan sonra da devam edecektir" dedi.

"Niteliklere de değer veriyoruz"

TOKİ olarak sürekli bir iyileşme ve gelişmenin içinde olduklarını ve nicelikler gibi niteliklere de değer veren bir kurum olduklarını belirten Turan, "Bu yüzden bu yarışmaları açıyoruz, buradan çıkan projeleri ve fikirleri önemsiyoruz. Şehirlerimizin yörelerinden, geleneğinden, göreneğinden izler taşıyan bu eserleri görmek bizlere umut vermektedir."

"2014 yılında yapılan yarışma sonrasında olduğu gibi bu yarışmada da dereceye giren tüm projeler hayata geçirilmeye çalışılacaktır." diyen Turan, "Ödül alan projelerin inşası ile mimar ve mühendislerimize yeni bir ortam oluşturarak ülkemizin şehir ve gelecek vizyonuna katkı sağlamış olmaktan ve sektörün lokomotif kuruluşu olarak buna öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda, yarışmaya katılan herkese teşekkür eden Turan, "Ayrıca ödüle layık görülen 35 projede görev alan yaklaşık 305 arkadaşımızı da tebrik eder, davetimize katıldığınız için teşekkür eder saygılarımı sunarım" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Geleceğin Konutlarına Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement