-Ankara Barosu üyeleri, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili, "Şiddete son. Acil Demokrasi. Adalet İstiyoruz" başlığıyla Ankara Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı
-Basın açıklamasına katılan Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak da avukat eşinin bu sabah başörtüsüyle duruşma salonuna alınmamasına ilişkin açıklama yapmak istedi
-Bazı avukatların tepkisi üzerine Kamalak, bulunduğu yerden ayrılarak, basın açıklamasını daha ileride yaptı
Eyleme katılan Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'a, açıklamanın ardından avukat olan başörtülü eşinin bugün duruşmaya alınmamasını aynı yerde protesto etmek isteyince bazı avukatlar tepki gösterdi.
Ankara Barosu Üyeleri, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili polis ve yetkililerin tutumunu adliye önünde protesto düzenledi. Avukatlar, polis tarafından gösterilerde kullanılan biber gazı kapsülleriyle yere "Adalet İstiyoruz" yazdı.
Ankara Barosu Başkan Vekili Sema Aksoy, burada "Şiddete son! Acil Demokrasi! Adalet İstiyoruz! başlıklı basın açıklamasını okudu.
Taksim Meydanı'nı ve Gezi Parkı'nı korumak için başlayan barışçıl gösterilerin, tahrike yönelik beyanlar ve polis şiddeti nedeniyle kontrolsüz bir noktaya ulaştığını ifade eden Aksoy, olaylar sırasında bazı avukatların da polisin şiddetinin mağduru olduklarını söyledi.
Provokasyona yönelik hareketlerde bulunan küçük grupları gerekçe gösteren emniyet güçlerinin herkese karşı şiddet uyguladığını ileri sürdü Aksoy, çoğu lise ve üniversite öğrencisi göstericilerin Emniyette "Başbakanlık, bakanlıklar ve TBMM'yi işgal etmekle suçlanarak, terörist gibi gösterilmeye çalışıldığını" savundu.
Rize'de dün polis şiddetini kınamak isteyen kişilerin linç edilmek istendiğini ifade eden Aksoy, siyasi iktidar ve yöneticilerin halkın sesini dinlemesini, kimden gelirse gelsin halkı bölmeye, kışkırtmaya, provoke etmeye yönelik beyanat ve uygulamalara son verilmesini, halka şiddet kullanan polisler hakkında soruşturma başlatılmasını, sorumluların kamu görevlerinden uzaklaştırılmasını, tam demokrasi ve özgürlük ortamın için her tür adımın atılmasını istediklerini bildirdi.
-Kamalak'a tepki-
Basın açıklamasına kendisi de avukat olan Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak da katıldı. Kamalak, basın bildirisinin okunmasının ardından söz alarak, avukat eşinin başörtüsüyle bu sabah duruşmaya alınmamasını kınamak istedi.
Bu sırada alanda bulunan bazı avukatlar Kamalak'a tepki gösterdi. Bu kişiler Kamalak'a, yüksek biçimde "Niye hükümete tepki göstermiyorsun?", "Provokatör", "Kaç kişi şiddet gördü, onu söyle", "İnsanlar ölüyor" gibi sözler söylerken, biber gazı kapsüllerini Kamalak'a gösterdiler. Bazı baro yöneticileri ise bu sırada ortamı yumuşatmaya çalıştı.
Tepkiler üzerine bulunduğu yerden ayrılarak, yaklaşık 40-50 metre ötede basın açıklaması yapan Kamalak, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını belirtti. Partisinde dün olağanüstü bir toplantı yaparak, son süreçte hükümetin, muhalefetin, eylemcilerin ve polisin tutumunu ayrı ayrı değerlendirdiklerini anlatan Kamalak, toplantı sonucunda toplumu aklıselime ve sükunete davet ettiklerini bildirdi.
Toplumu geniş bir aileye benzeten Kamalak, "farklı düşünen aile bireylerine karşı şiddet uygulanmasına karşı olduklarını" söyledi.
Kamalak, toplum düzeninin temelinde Anayasa bulunduğunu ifade ederek, Anayasa'nın 38. maddesinin son fıkrasına göre herkesin yargı kararlarına uymak zorunda olduğuna dikkati çekti.
Avukatların başörtüsüyle duruşmalara girmesine olanak sağlayan Danıştay süreçlerini anımsatan Kamalak, "Buna rağmen, 11. Aile Mahkemesinin sayın hakimi, başörtüsünden dolayı bir meslektaşımızı, Zübeyde Kamalak hanımefendiyi duruşmadan atmıştır. Bu hak değil mi? Ben bunu savunuyorum. Anayasa'nın açık hükmüne rağmen bir avukat, sırf inancından dolayı başını örttüğü için salondan atılabiliyor. Kabul edilemez bir durumdur" diye konuştu.
Bazı hakimler ve avukatların, bu durumu anlamamakta ısrar ettiklerini, "Anayasa'yı görmezden geldiklerini" kaydeden Kamalak, Anayasa'ya göre temel hak ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlandırılabileceğini söyledi. Kamalak, "Ortada bir kanun yok. Birileri çıkmış, keyfi olarak genelge yayımlıyor, yönetmelik çıkarıyor. 'Kanun yok, ama benim yönetmeliğim var' diyor. Hukuk devletinde böyle şey olmaz. Bu rezilliktir, kepazeliktir" dedi.
-Ankara'daki gözaltılar-
Öte yandan, basın açıklamasının ardından avukatlar kortej halinde Atatürk Bulvarı üzerinden Ihlamur Sokak'taki ABEM binasına yürüdü.
Ankara Barosu Başkan Vekili Aksoy, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında 700'ün üzerinde kişinin gözaltına alındığını ileri sürdü. Bunların çoğunun serbest bırakıldığını açıklayan Aksoy, halen 6 kişinin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemlerinin sürdüğünü kaydetti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Gezi Parkı Açıklaması İçinde Başörtüsü Protestosu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?