Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ziyaretine ilişkin olarak, "Bu, iki ülke arasında tarihi bir yakınlaşmadır, özellikle de geleceğe dönük ve kıtamızın geleceğiyle ilgili bir yakınlaşma" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hollande, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları cevapladı.
Konuşmasına ziyaretinin çok önemli olduğunu belirterek başlayan Hollande, en son 22 yıl önce Fransa'dan bir cumhurbaşkanının Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. İki ülke arasındaki dostluğun 16. yüzyılın ortalarına dayandığını söyleyen Hollande, Türkiye'nin çok önemli siyasi potansiyele sahip olması ve çok önemli ekonomik kalkınma göstermiş olması nedeniyle ziyaretinin aynı zamanda geleceğe dönük olduğunun altını çizdi.
İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin "oluşmuş ve sağlam" olduğuna dikkati çeken Hollande, stratejik işbirliği anlaşması imzalandığını, iki dışişleri bakanının düzenli olarak görüşeceğini ve bu anlaşmayı tamamlayıcı mahiyette savunma alanında da çalışmalar yürütüleceğini aktardı. Türkiye ile Fransa arasında üst düzey bir ilişki olduğunu vurgulayan Hollande, NATO düzeyinde müttefik olan iki ülkenin, birçok konuda ortak görüşe sahip olduğunu dile getirdi.
-" Suriye'de çok zaman kaybedildi"
Suriye konusunda ilk kez görüştüklerinde daha farklı ve savaşa gitmeden geçiş sağlanacak bir Suriye'nin mümkün olduğunu ifade eden Hollande, "Ama çok zaman kaybedildi ve bugün bunun çok vahim sonuçlarını görüyoruz. Bunlar, katliamlar, kimyasal silah kullanımı, göçmenlerdir. 700 bin Suriyeli göçmen Türkiye'de ağırlandı. Bu konuda Türkiye'yi sitayişle anmak istiyorum. Çünkü bu mültecileri ağırlamak ve insani bir kriz çıkmaması için milyarlarca avro kullanılıyor" ifadelerini kullandı.
Suriyeli göçmenlerin başka ülkelere de gittiğini, Fransa'nın bu konuda dayanışma göstermek ve harekete geçmek istediğini belirten konuk cumhurbaşkanı, devam eden Cenevre-2 Konferansı'nın tek amacının da bu bağlamda siyasi geçişi hazırlamak olduğunu vurguladı. Hollande, "Bu, lafta kalacak, iktidarda olan rejime iktidarda olabilirsiniz mesajının verileceği, sadece güzel sözlerin söyleneceği bir toplantı olmamalı" dedi.
Suriye'de henüz barışın sağlanamamasının birtakım köktendinci, aşırı uçtaki hareketlerin oluşmasıyla sonuçlandığını ve bu hareketlerin Avrupa'daki gençleri de kendine çektiğini anlatan Hollande, sahip oldukları sorumluluklar nedeniyle, Gül ile görüşmelerinde istihbarat, denetim, bilgi teatisi konularını gündeme getirdiklerini kaydetti.
-"Türkiye, ekonomik anlamda etkileyici büyüme hızına sahip"
François Hollande, Türkiye ile Fransa'nın, Akdeniz'in kaderi konusunda sorumlulukları olduğunu ve siyasi ve ekonomik açıdan bu sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiğini de söyledi. "Türkiye, ekonomik anlamda son yıllarda etkileyici bir büyüme hızına sahip" diye konuşan Hollande, Fransa'nın da buna katkıda bulunduğuna dikkati çekti.
İki ülke arasında ilişkilerin yine de arzu edilen seviyede olmadığına işaret eden Hollande, 20 milyar avroluk bir düzeye ulaşmak istediklerini, bunun için de şirket ve devletlerin sivil nükleer enerji alanında harekete geçmeleri gerektiğini ifade etti. Hollande, şöyle devam etti:
"Sadece nükleer değil, yenilenebilir enerji, ulaştırma, hızlı trenler, hava ve karayolu ulaşımı, gıda ve tarım alanlarında çok büyük kapasitelerimiz var. İşte bu ziyaretin böyle bir boyutu da var ama sadece ticaretle sınırlı değil anlaşmalarımız. Çünkü, Türkiye kalkınmakta olan bir ülke olmanın ötesinde, çok önemli bir gelişme düzeyi yakalamış, dünyanın 17. büyük ekonomik gücüdür ve ilk 10 üke arasında olmak istiyor."
-"Müzakere mutlaka tam üyelik değildir"
Türkiye'nin AB müzakerelerinin Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarınan Jacques Chirac döneminde başladığını dile getiren Hollande, müzakerelerin şeffaflık, iyi niyet ve saygı çerçevesinde devam etmesi gerektiğini belirtti. Hollande, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müzakere mutlaka tam üyelik değildir ve bu işin sonucu sürecin sonucunda görülecektir. Zamanı geldiğinde Fransa tarafından üyelik konusu bir referandumla kararlaştırılacaktır. Zaten bu konuda bu kuralı koyan tek ülke de biz değiliz. Ama bu, müzakerelerin, görüşmelerimizin sürmesini, fasıl fasıl görülmesini engellememelidir.
Şimdiye kadar bölgesel politikalar konusunda blokajın kalkmasıyla yeni bir fasıl açıldı. 35 fasıl var ve daha yapılacak çok şey var. Özellikle hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, temel haklar, yargı bağımsızlığı gibi başlıklar açılmalı. Birlikte neler yapabiliriz onlara bakalım ki, bakmak da faydalı olacaktır. Türkiye'nin sorumluluğu ve taahhütleri konusunda da faydalı olacaktır. Bütün bu konularda ilerlemek mümkündür. Biz her halükarda buna hazırız.
Türkiye ile Avrupa arasında zaten çok hassas olan göç konularında bir geri kabul anlaşması imzalandı. AB'ye yönelik yasadışı göç var ve bunun bir bölümü Türkiye'den geçiyor ve Türkiye'den de gelen bir göç var. Böyle bir denetim gerekliydi ve Türkiye bu konuda çok önemli bir adım attı."
İlişkilerin uzun vadeli bir perspektifte, güven çerçevesinde yerleşmesi ve ekonomik konularda karşılıklı daha iyi sonuçlar almak gerektiğini kaydeden Hollande, konuşmasını "Bu, iki ülke arasında tarihi bir yakınlaşmadır, özellikle de geleceğe dönük ve kıtamızın geleceğiyle ilgili bir yakınlaşma" sözleriyle tamamladı.
-Türkiye'ye teşekkür
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Suriye'ye girmeye çalışırken yakalanan iki Fransız gencine ilişkin soruya verdiği yanıtta, uluslararası toplum adına Türkiye'ye Suriyeli göçmenleri kabul etmesi ve istihbarat servisleriyle yaptığı çalışmalar nedeniyle teşekkür etti.
Turist olarak gelen bir kişinin Suriye'ye geçip geçemeyeceğinin bilinemeyeceğini belirten François Hollande, şöyle konuştu:
"15 yaşındaki çocuğun izini kaybetmiştik. Türkiye'de bulundu, babası geldi ve şimdi oğlunu geri götürebilecek ve artık ona Suriye'de yapacak işi olmadığını anlatabilecek. Çünkü bu çocuk Suriye'ye gitmek istiyormuş. Bu çocuk her halükarda reşit değil. Hiçbir gencin bu tür şeylere kapılmamasını sağlamamız gerekiyor. Birtakım aşırı uçtaki gruplar savaşıyor orada. Hiçbir dava bunu haklı çıkaramaz. Gençlerimizi korumamız gerekiyor. Türkiye'ye bu geri dönüşü sağladıkları için teşekkür ediyorum."
Hollande, ülkesinde açıklanacak işsizlik rakamlarına ilişkin olarak da bu konuda birkaç aydır istikrar yaşandığını vurguladı. Bunun bir istatistik meselesi olmadığını söyleyen Hollande, iş arayan insanların bazen ümitsizliğe düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Fransız şirketlerine neden sorumluluk anlaşmasını önerdim? Çünkü yüksek bir kalkınma oranı yoksa, işsizlik azalmayacaktır. Bu anlaşmanın gerçek anlamı bu konuda şirketlerle, girişimcilerle harekete geçmemiz. Çünkü, istihdam şirketlerde yaratılacak ve çeşitli sosyal oyuncuların da buna katılması gerekiyor ve bazı kesintilerin azalması karşılığında karşı tarafın da çaba göstermesi gerekiyor. Bu, istihdamın lehine olacaktır. Sayılar konusunda çıkarabileceğimiz tek sonuç şu, bu sorumluluk anlaşması hepimizin görevidir ve hükümet bunun taahhüdünü vermiştir. Bütün oyuncuların buna katılmalarını bekliyoruz. Bunu hızlı bir şekilde uygulamak gerekir."
- Ankara
Son Dakika › Güncel › 'Bu İki Ülke Arasında Tarihi Bir Yakınlaşmadır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?