Manisa'da, yağışların mevsim normallerine göre daha az yaşanması sebebiyle barajlardaki doluluk oranlarında düşüş oldu.
DSİ 22. Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Mart ve Nisan aylarında beklenilen yağmurların yağmaması durumunda 2014 yılının sıkıntısız atlatılabileceği ancak 2015 yılında su sıkıntısı çekilebileceği bildirildi. DSİ 22. Şube Müdürü Yakup Gülay, yaptığı açıklamada, barajlardaki doluluk oranlarının düştüğüne dikkat çekerek tarımsal sulamalarda sıkıntı yaşanabileceğini dile getirdi. Manisa'da yıllık ortalama su tüketiminin 400 milyon metreküp olduğunu söyleyen Gülay, vahşi sulama ile 100 bin hektar alanda tarım yapıldığını bildirdi. 2014 yılının atlatılabileceği ancak 2015 yılında su sıkıntıları yaşanabileceğinden endişe ettiklerini anlatan Gülay, Demirköprü Barajı'nın su oranının yüzde 61, Gölmarmara Barajı'nın yüzde 67, Avşar Barajı'nın yüzde 46, Buldan Barajı'nın yüzde 51, Gördes Barajı'nın yüzde 26,5 olduğunu açıkladı.
"SENEYE SU KALMAZ"
İzmir'e içme suyu sağlanması nedeniyle Gördes Barajı'nın doluluk oranlarının düştüğünü kaydeden Gülay, şöyle konuştu: "Ocak ayına kadar yağış düşmedi. Geçen yıl sulama sezonunda son su miktarı üzerine su gelmedi. Demirköprü Barajı ve Gölmarmara Barajı ile önümüzdeki yılı atlatırız. Ama seneye su kalmaz. Şuan önümüzdeki sene için su imkanları kısıtlı. Ölçülü bir şekilde vermemiz gerekiyor. Bölgemizdeki barajlarda doluluk oranları yüzde 50 seviyelerinde, bu da gösteriyor ki; hava şartlarının kurak gitmesi nedeniyle kullandığımız suyu geri dolduramadık. Bu sene için çok büyük bir risk olmamasına rağmen eğer böyle giderse önümüzdeki sene çiftçilerimize su vermemiz mümkün olmayacak. İnşallah şubat, mart ve nisan ayında yeterli yağışı aldığımızda evvelki seneden kullanmış olduğumuz suyu geri doldurmuş olacağız. Umarız barajlarımız yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşır."
"SU ZENGİNİ DEĞİLİZ"
Tarım üreticilerini suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyaran Gülay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye su zengini bir ülke değil, su kısıtlı, dolayısıyla her metreküp suyu doğru kullanmalıyız. Barajlarımızdaki suyu kullanırken önümüzdeki yılları da düşünerek kullanmalıyız. Su tüketimini azaltmak için sulama sistemlerinde de bir yöntem değişikliğine gitmemiz gerekiyor. Özellikle açık sulamalar, vahşi sulama dediğimiz salma sulamayla ilgili sıkıntılar git gide artıyor ve daha çok su kullanımına neden oluyor. Sulamayı tamamen yer altına almak lazım. DSİ bundan sonraki bütün projelerini kapalı sistem, yağmurlama veya damla sulama sistemi olarak geliştiriyor. Yapımını da o şekilde yapıyor. Damlama sulama sistemine bir an önce geçmek gerekiyor. Suyu dikkatli kullanmak gerekiyor. Manisa yeteri kadar yağış almadı. Önümüzdeki dört ayda yağış olursa kurtarırız. Ama yeteri kadar yağış olmazsa 2015 yılında sıkıntı yaşarız."
ÇİFTÇİLER DOLULUK ORANLARINDAN ENDİŞELİ
İzmir'e içme suyu sağlamak amaçlı kurulan Gördes Barajında doluluk oranının geçen yılki doluluk oranlarının çok çok gerisinde kalması baraj etrafında tarlaları bulunan çiftçileri de endişelendirdi. Baraj yakınında arazisi bulunan çiftçi Osman Sözen, "Geçen yıl bu zamanlar su seviyeleri 15-20 metre yüksekteydi. Bu sene kurak geçtiği için su seviyesinde çok düşüş var. Önceki yıllarda baraj seviyesi çok yüksekdeydi ama yaz mevsiminden yeni çıktık yağış olmadığı için baraj seviyesi çok düştü. Yağmurların yağmasını bekliyoruz. Yağmur yağmadığı takdirde su seviyesinde düşüş olacağına inanıyoruz" dedi. - MANİSA
Son Dakika › Güncel › Gülay: 'Su Zengini Değiliz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?