H3n2 Virüsünün Etkisi Azaldı - Son Dakika
Güncel

H3n2 Virüsünün Etkisi Azaldı

H3n2 Virüsünün Etkisi Azaldı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun hazırladığı rapora göre, H3N2 virüsünün görülme sıklığı yüzde 58'den, yüzde 33'e düştü.

30.01.2014 17:34

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun hazırladığı rapora göre, H3N2 virüsünün görülme sıklığı yüzde 58'den, yüzde 33'e düştü.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun hazırladığı "Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu" açıklandı. Sağlık Bakanlığı'nın, 17 ilden 180 aile hekiminin 302 vatandaştan aldığı numuneleri incelediği bildirilen raporda, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Viroloji Laboratuvarı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı ve İstanbul Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda yapılan incelemelerin pozitiflik oranlarının belirlendiği kaydedildi. Raporda, ilk hafta görülme sıklığı yüzde 36, ikinci hafta yüzde 49, üçüncü hafta yüzde 58'e yükselen H3N2 virüsünün görülme sıklığının yüzde 33'e düştüğü vurgulandı.

-GRİBE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER-

Raporda, gribe karşı alınacak önlemler de şöyle sıralandı:

"-Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.

-Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir.

-Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.

-Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.

-Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.

-Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır."

-GRİP AŞISI-

65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananların grip aşısı bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılandığı hatırlatılan raporda şöyle denildi:

"Diğer önemli bir risk grubu da sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanları hem kendileri birçok hastayla karşılaştıkları için risk altındadırlar hem de kendileri hasta olduklarında başka insanlara hastalık bulaştırma riski taşırlar. Sağlık çalışanları için her yıl grip aşısı temin edilmekte ve ücretsiz uygulanması yapılmaktadır. Bazı kişiler bir hekim tarafından muayene edilmeden önce grip aşısı ile aşılanmamalıdırlar. Bunlar yumurta alerjisi olanlar (yumurta yediğinde ciddi alerjik reaksiyon geçirenler), geçmişte grip aşısı uygulanmasıyla ciddi alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar ve 6 aydan küçük bebeklerdir. Orta dereceli ya da ciddi ateşli bir hastalık geçirmekte olan kişilerin geçirdiği hastalığın belirtileri azaldıktan sonra aşılanmaları daha uygun olacaktır. Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel H3n2 Virüsünün Etkisi Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement