Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de dün Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlayan Suriye konulu konferansta, uluslarası toplumun Suriyeli sığınmacılara ve sığınmacıları misafir eden komşu ülkelere daha fazla destek vermesi gerektiği vurgulandı.
Konferansta Suriyeli sığınmacıların artan ihtiyaçlarını karşılamak ve komşu ülkelerde sığınmacılara ev sahipliği yapan bölge halklarına destek amacıyla 4,63 milyar dolar yeni finansman çağrısında bulunuldu.
Konferansta ayrıca Suriye içinde yerinden edilmiş 13,5 milyon sivilin insani ihtiyaçlarının karşılanması için toplam 3,4 milyar dolarlık daha finansman sağlanması için arayışların devam ettiği öğrenildi.
Söz konusu finansmanın sağlanması durumunda ülke içinde ve dışında bulunan Suriyelilere insani yardımda bulunabilmesi için toplam 8 milyar dolarlık yeni kaynak oluşacak.
"İnsani krizin daha önce bir benzeri yok"
Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, konferansın bugün yapılan resmi açılışında yaptığı konuşmada, uluslarası topluma "tahrip edici" savaştan etkilenen Suriyeli sivil ve sığınmacılara yönelik daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu ve savaşın ikinci dünya savaşından bu yana en büyük nüfus hareketlerine yol açtığını dile getirdi.
"Suriyeli çocukların yarısından fazlası okula gidemiyor. Hastane ve okullar tahrip edildi ve önemli kamu hizmetleri sağlanamıyor." ifadesini kullanan Sipila, Suriye'de yaşanan insani krizin daha önce bir benzerinin olmadığına dikkat çekti.
Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Finlandiya Ticaret ve Kalkınma Bakanı Kai Mykkanen de Kazakistan'ın başkenti Astana'da devam eden Suriye konulu toplantının 8 Şubat'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde BM'nin ev sahipliğinde başlayacak Suriye barış görüşmelerinin önünü açmasını umduklarını söyledi.
Mykkanen, Astana toplantılarının Suriye'de kalıcı ateşkesin sağlanması ve ülkenin yeniden yapılanmasına öncülük edeceğine olan umudunu dile getirerek, "Suriye'den gelen haberler yürek parçalayıcı. Bu çabaları mümkün olan en iyi şekilde desteklemek bizim ortak görevimizdir. " dedi.
"Kritik bir noktadayız"
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien ise Suriye'deki savaşın daha şimdiden ikinci dünya savaşından uzun sürdüğüne dikkat çekerek, "Durumun daha da kötüye gideceğinden endişeliyiz." ifadesini kullandı.
"Kritik bir noktadayız." diyen O'Brien, Suriye'deki tüm taraflara, ülkedeki kuşatma altında ve ulaşılması güç bölgelerde yaşayan sivil halka yönelik koşulsuz, güvenli, sürekli ve engelsiz insani erişim için çağrıda bulunmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de Suriyeli sığınmacıların ve bu sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerin her zamankinden daha çok desteğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
BM ve ev sahibi Finlandiya tarafından bu sabah yapılan açıklamada konferansta hayat kurtarma, koruma ve direnci artırma gibi temel insani önceliklere odaklanıldığı bildirilmişti.
Açıklamada, BM ve 240'tan fazla ortağının 2017-2018 yılları için "Bölgesel Sığınmacı ve Dirençlilik Planı" başlattığı belirtilerek uluslararası camiaya, Suriye ve komşu ülkelerde bulunan sığınmacılar için 4,63 milyar dolarlık yeni finansman çağrısında bulunulmuştu.
Plana göre, Suriye içinde yerinden edilmiş milyonlarca sivillerle birlikte, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'da bulunan 4,4 milyon sığınmacıya insani yardım yapılması amaçlanıyor.
Bugün sona erecek konferansa, BM kuruluşları, uluslararası sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, bölgedeki ülkelerinden üst düzey temsilciler, donör ülkeler, uluslararası finans kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katılıyor.
Son Dakika › Güncel › Helsinki'deki Suriye Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?