İBU, "Eğitim perspektiflerinde insan hakları" konulu panel düzenledi - Son Dakika
Güncel

İBU, "Eğitim perspektiflerinde insan hakları" konulu panel düzenledi

İBU, "Eğitim perspektiflerinde insan hakları" konulu panel düzenledi

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) tarafından "Eğitim perspektiflerinde insan hakları" konulu panel düzenlendi.

16.12.2022 15:26  Güncelleme: 15:31

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) tarafından "Eğitim perspektiflerinde insan hakları" konulu panel düzenlendi.

Panele, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, İBU Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem'in yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Pendarovski, açılış konuşmasında, eğitim hakkının, diğer tüm insan haklarının gerçekleştirilmesinin anahtarı olduğunu vurguladı.

Kuzey Makedonya'da eğitim alanındaki zorluklara değinen Pendarovski, ayrımcılığın büyük bir sınama olduğunu ifade etti.

Eğitimdeki ayrımcılığın en yıkıcılardan biri olduğuna dikkati çeken Pendarovski, bunun, insan onurunu baltaladığını ve insan kişiliğinin gelişimini gerilettiğini söyledi.

Ayrımcılığın en sık mağdurlarının çocuk ve gençler olduğunu dile getiren Pendarovski, "BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) en son raporu, dijital eğitimdeki aralık dahil ülkelerdeki eşitsizlik aralığının açıldığını kanıtladı. Kriz döneminde en hassas olan en yoksullar, en yüksek bedeli ödüyorlar. Örneğin pandemi, hızlı internet veya uygun bilgisayara erişimi olmayan öğrencileri, dersleri çevrim içi takip etmekte saf dışı bıraktı." diye konuştu.

Özellikle eğitimde daha fazla kapsayıcılık ihtiyacına işaret eden Pendarovski, kapsayıcılığın sadece yasal değil ahlaki bir yükümlülük de olduğunu belirtti.

Kuzey Makedonya'daki eğitimin karşı karşıya kaldığı bir diğer zorluğun da demotivasyon olduğuna vurgu yapan Pendarovski, bu sorunun çözüme kavuşması için eğitimin toplumda gerçek bir muamele görmesi gerektiğinin altını çizdi.

İBU Rektörü Erdem ise refah ve barışa, başarı ve mutluluğa, anlayış ve merhamete giden yolda insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, toplumların birinci önceliği olması gerektiğini belirterek, "İnsan hakları ilkelerine en üst düzeyde kabul etmeli, benimsemeli ve bu ilkeleri yolun her adımında entegre etmeliyiz." dedi.

2011 tarihli BM İnsan Hakları Eğitim ve Öğretimi Beyannamesinde herkesin eğitim alma ve bilgiye erişim hakkı olduğu kadar, insan hakları ve temel özgürlükleri ile ilgili bilme, bilgi alma ve bilgi edinme hakkına sahip olduğu açıkça belirtildiğini söyleyen Erdem, şöyle devam etti:

"İBU Rektörü olarak insan hakları değer ve ilkelerini üniversitemize ve kampüsümüze yerleştirdiğimizi gururla belirtmek isterim. Üniversitemiz birçok milletten, etnik kökenden ve dinden akademik personele ve öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır. Kampüsümüz her renkten ve inançtan insanın bir araya gelerek değerlerini, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmaları için ortak bir zemin görevi görmektedir.".

Açılış konuşmalarının ardından devam eden panelde, akademisyen, milletvekili ve STK temsilcileri konuşma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İBU, 'Eğitim perspektiflerinde insan hakları' konulu panel düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement