Ortaca'ya bağlı Dalyan beldesinde bulunan tarihi Dalyan Merkez Camisi'nin restorasyonu için çalışma yapılıyor.
Kitabesi yerinde olmayan, halk arasında Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında yaptırdığı söylenen caminin yapımı, 18. yüzyıl olarak tahmin ediliyor. Dalyan Cami'sinin rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
Dalyan Merkez Camisi imamı Mehmet Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmalarının ardından caminin orijinal görünümüne kavuşacağını söyledi.
Camide göreve 9 ay önce başladığını belirten Taş, "Halk, caminin Kanuni zamanında yapıldığını söylüyor. Tarihi bir cami olduğundan dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Restorasyona aralık ayında başlandı. 400 gün süreceğini belirtiliyor. Restorasyon çalışmasının ardından cami orijinal görünümüne kavuşacak" dedi.
Taş, camideki restorasyon çalışmaları nedeniyle belediyenin belirlediği mescitte namaz kıldıklarını, çalışmalar bittikten sonra tekrar camiye taşınacaklarını ifade etti.
Dalyan Merkez Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği İkinci Başkanı Hüseyin Durar ise çalışmalar kapsamında caminin minaresinin kısaltılacağını, ön taraftaki beton örme yapının kaldırılıp taş yapı olarak eski görünümüne kavuşacağını söyledi.
Caminin yanındaki çay bahçesini yaklaşık 28 yıldır işlettiğini anlatan Durar, "Restorasyon çalışmasıyla caminin tarihi görünümü ortaya çıkacak. Caminin restore edilmesinden memnunuz. Burası turistik bir bölge ve turizm sezonunda turistler ilgi gösteriyor. Eserlerin aslına uygun şekilde restore edilmesine önem veriyoruz" diye konuştu.
-Dalyan Camisi'nin mimari özellikleri
Geniş bir avlu içinde yer alan Dalyan Camisi, içten 10×10 metre ölçülerinde kare planlı, tek kubbeli kübik bir yapıdır. Caminin kuzeyine 1957-58 yıllarında betonarme son cemaat yeri eklendi. 1959'dan sonra eski minare yıkılarak, bugünkü beton minare yapıldı.
Şadırvan da yakın bir zamanda yaptırıldı. Dalyan Camisi'nde her cephede içten yuvarlak kemerli, dıştan dikdörtgen formlu, sağır sivri kemer alınlıklı ikişer pencere ile üstte dört yönde birer öküzgözü pencere yer alıyor.
Muhabir: Ali Rıza Akkır
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu
Son Dakika › Güncel › İki asırlık tarihi cami restore ediliyor - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?