İnegöllü 40 Mobilya Üreticisi Cezayir'e Çıkarma Yaptı - Son Dakika
Güncel

İnegöllü 40 Mobilya Üreticisi Cezayir'e Çıkarma Yaptı

İnegöllü 40 Mobilya Üreticisi Cezayir\'e Çıkarma Yaptı

İNSİAD üyesi 40 Türk iş adam TUSKON'un Cezayir'de organize Cezayir – Türkiye Mobilya İş Forumu'na katıldı.

09.12.2012 12:41

İNSİAD Başkanı ve TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akıskalı, fuar sayesinde 13 milyon dolar olan Türkiye mobilya ihracatının artırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Türkiye'nin mobilya üretimindeki kalbi hüviyetindeki İnegöl'den 40 işadamı Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) organize ettiği Cezayir-Türkiye Mobilya İş Forumu'na katılarak iki ülke arasındaki mobilya ticaretini geliştirmek için ikili görüşmelerde bulundu. 7-10 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen forumda, ikili görüşmelerde bulunan işadamları, kataloglar ve bilgisayar sunumlarıyla ürünlerini sergiledi. İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği (İNSİAD) Başkanı ve TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akıskalı, "Türkiye'ye uygulanan yüzde 30 gümrük vergisinin AB ülkeleri seviyesine çekilmesi halinde yüzde 2-3'ler seviyesinde olan Türkiye'nin mobilya ihracat payı yukarılara çekilebilir" dedi. 40'ı Türk ve 120'si de Cezayirli olmak üzere toplam 160 iş adamının katıldığı fuar sayesinde Türkiye'nin 13 milyon dolar olan mobilya ihracatının artırılması hedefleniyor.

Gümrük vergisi düşürülmeli

Forumun açılışında Ahmet Akıskalı, "36 milyon nüfusa sahip dost ve kardeş ülke Cezayir'i TUSKON olarak önemsiyoruz. Dolayısıyla Cezayir-Türkiye Mobilya İş Forumu'nun iki ülke arasındaki mobilya ticaretini önemli oranda artıracağını umuyoruz." dedi. Türkiye'nin Cezayir'e yılda 13 milyon dolar civarında mobilya ihracatı yaptığını ifade eden Akıskalı, Cezayir'e toplam yapılan 250 milyon dolarlık ihracat yanında bu rakamın yeterli seviyede olmadığına dikkat çekti.

Akıskalı, hedeflerinin bu rakamı ilk etapta 35 milyon dolara çıkarmak olduğunu söyledi. İhracatın artırılmasına dönük engellerin karşılıklı olarak kaldırılması için gayret sarfedeceklerini kaydeden Akıskalı, "AB ülkelerine yüzde 15-20 arası gümrük vergisi uygulanıyor, Türkiye'ye ise yüzde 30 oranında gümrük vergisi uygulanıyor. Bu konuda iyileştirme bekliyoruz." dedi. Cezayir'i sadece ihracat alanı olarak değil, yatırım ülkesi olarak da görmek istediklerini belirten Akıskalı, önümüzdeki 10 yıllarda ticaret ve yatırım hacminin artırılabilmesi için mevzuattaki engellerin karşılıklı yumuşatılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Vizelerin kalkması moral olacak

40 kişilik mobilya sektör temsilcileriyle dostluğu ve ticari birlikteliği pekiştirmek için Cezayir'de bulunduklarını söyleyen Akıskalı, "Cezayir'in hali hazırda 2 milyon yeni konut açığı olduğu düşünüldüğünde mobilya sektörünün önünün açık olduğu görülüyor. Türkiye ile Cezayir arasındaki ticaret hacmi her geçen sene büyüyor. Toplam ticaret hacmimiz 5 milyar dolar. Bu rakam içinde ithalatımız 3 milyar 400 milyon, ihracatımız ise 1 milyar 600 milyon dolar civarında. Dışıişleri Bakanımız Davutoğlu geçen ay içindeki Cezayir ziyaretinde bu rakamın 10 milyar dolara çıkarılmasını hedef olarak koymuştur. Karşılıklı vizelerin kaldırılmasının girişimcilere moral vereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Türkler Cezayir'de önemli işler yapıyor

Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hasan Aslan da yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilebilmesi için Türk işadamlarının Cezayir'deki fuarları yakından takip edip katılmaları gerektiğini belirtti. Aslan, Türkiye'nin 2012 yılının ilk 10 ayındaki ihracatına göre Cezayir'e ihracat yapan ülkeler arasında 10. sırada olduğuna dikkat çekti. Yeraltı zenginliklerine sahip Cezayir'in Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olduğunu söyleyen Aslan, "Cezayir'in yapacağı ekonomik atılımla bölgenin önemli ülkeleri arasında yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiyeli 50 civarında inşaat firması Cezayir'de otoyol, demiryolu, inşaat ve benzeri alanlarda faaliyet gösteriyor." dedi.

Teminat mektubu sorunu çözülüyor

Türkiye Cumhuriyeti Cezayir Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Barbaros Tuna Erdem beraberinde Cezayir Ticaret Müşaviri Hasan Aslan ve Müşavir Yardımcısı Erhan Karakoç'la birlikte tek tek ziyaret ederek başarılar diledi. Türkiye'den yapılacak ihracattaki en önemli engellerden biri olan banka teminat mektubu sorununun büyük ölçüde çözüldüğünü ifade eden Erdem, "Başbakan Abdülmelik Sellal bizzat 'Bu konu geride kalmıştır. Uluslararası vasıftaki Türk bankalarının teminat mektupları artık kabul edilecektir.' demiştir." şeklinde konuştu. İki ülke Merkez Bankaları başkanlarının prosedürü netleştirmek için bir araya geleceklerini kaydeden Erdem, Cezayir'in özellikle inşaat alanında hareketli bir ülke olduğunu kaydetti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İnegöllü 40 Mobilya Üreticisi Cezayir'e Çıkarma Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement