İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, geçen hafta Birleşik Krallık'ta yapılan Avrupa Birliği'nden (AB) referandumundan çıkan "Brexit" kararı çerçevesinde, "İskoçya'da yaşayan 173 bin AB vatandaşının ikametgah statüsü ve mevcut haklarının şimdi ya da gelecekte değişmeyeceğinin bir an önce garanti altına alınmasını istiyorum." dedi.
Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Sturgeon, geçen hafta düzenlenen AB referandumunda sandıktan Brexit sonucu çıkmasının ardından, İskoçya'daki AB vatandaşının ikamet ve çalışma haklarına saygı duyulması çağrısında bulunarak, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın yerine ve Muhafazakar Parti liderliği için yarışan 5 adaya bu kapsamda, mektup gönderdi.
Mektubunda, AB referandumunda İskoç halkının birlikte kalmaktan yana oy verdiğini hatırlatan Sturgeon, İskoçya'da yerleşik AB vatandaşlarının Brexit sonucundan ve bu sonucun getirdiği belirsizliklerden dolayı endişeli olduğunu vurguladı.
İskoçya'nın AB'de kalarak yoluna devam etmesi için tüm seçenekleri değerlendirdiklerini kaydeden Sturgeon, "AB ülkelerinden gelen kişiler, İskoçya'nın geleceği için önemli. Bu nedenle Başbakan ve başbakanlık için yarışan adaylardan, İskoçya'da yaşayan 173 bin AB vatandaşının ikametgah statüsü ve mevcut haklarının şimdi ya da gelecekte değişmeyeceğinin bir an önce garanti altına alınmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.
Sturgeon, referandum sonucunu takiben, İskoçya'nın AB ayrılmak istemediğini Avrupalı yetkililere aktarmak üzere Brüksel'de temaslarda bulunmuştu. Sturgeon'un Salı günü de Brüksel ekibiyle tekrar İskoçya'da bir araya gelmesi öngörülüyor.
İngiltere Başbakanı Cameron, ülkedeki son gelişmeler çerçevesinde yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık'ta yaşayan AB vatandaşlarının statülerinde acil değişiklik yaşanmayacağını bildirmişti. Cameron, yeni kararların Brexit müzakerelerinde alınacağını söylemişti. Ülkesinin AB'de kalmasından yana kampanya yürüten Başbakan Cameron, ekim ayındaki parti kongresinde görevi bırakacağını açıklamıştı.
Birleşik Krallık'ta 23 Haziran Perşembe günü yapılan referandumda halkın yüzde 52'si "AB'den çıkılması" yönünde oy kullanırken, İskoç halkının yüzde 62'si "AB'de kalalım", yüzde 38'i ise "AB'den ayrılalım" şeklinde tercihte bulunmuştu.
Son Dakika › Güncel › İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?