İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 67. yıl dönümünde yaptığı açıklamada; terör saldırılarında, iş cinayetlerinde ve savaştan kaçarken ölen mültecilerle birlikte 2015 yılında 617 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi. Şanlıurfa ile Ankara'da patlayan bombalar, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi, terör olayları, hukuk, gazetecilerin tutuklanması, küçük yaşta tutuklu bulunan çocuklar, ölen mültecilerle ilgili olaylar da rakamlarla ifade edildi.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 67. yıl dönümü nedeniyle İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, basın açıklaması yaptı. İzmir Adliyesi'nde bulunan Baro Başkanı Aydın Özcan'ın makamında yapılan ve yönetim kurulu üyelerininde katıldığı yazılı basın açıklamasında yaşanan bombalı saldırı ilk satırlarda yer aldı. Şanlıurfa'da yaşanan bombalı saldırıda 34 kişinin öldüğü, 100'den fazla kişinin yaralandığı, yine Ankara'da düzenlenen bombalı saldırıda 105 kişinin öldüğü, 500'den fazla kişinin yaralandığı hatırlatıldı.
2015 YILINDA 617 ÇOCUK ÖLDÜ
Yapılan yazılı basın açıklamasında, 2015 yılında 617 çocuğun yaşamını yitirmesi dikkat çekti. Basın açıklamasında, "Sivil toplum kuruluşları verilerine göre, terör saldırılarında, iş cinayetlerinde ve savaştan kaçarken ölen mültecilerle birlikte 2015 yılında 617 çocuk yaşamını yitirmiştir. Avrupa'ya gitmeye çalışan sığınmacıların kullandığı botların batması sonucu sadece Türk karasularında 46 çocuk boğularak yaşamını yitirmiştir. Çocuk haklarının korunması onların daha güvenli, sağlıklı ve onurlu bir ortamda gelişmelerine ve yaşam haklarının güvenceye alınmasına yönelik tedbirler gecikmeden hayata geçirilmelidir" denildi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Av. Nuriye Kadan'ın okuduğu basın açıklamasında basın ile ilgili bölüme de yer verildi. Yazılı açıklamada, "Uluslararası verilerine göre 197 ülke arasında 137'nci sırada bulunduğumuz basın özgürlüğüne yönelik 12 Eylül uygulamalarını aratmıyor. Basına yönelik sansürün, yurttaşların haber alma hakkının ihlal niteliğinde olduğu göz önüne alınırsa, muhalif düşüncelerin tamamen susturulmak istendiği anlaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi.
TUTUKLU ÇOCUKLAR
Öte yandan, Türkiye'de 361 tutukevi ve cezaevi bulunduğu, mevcut tutuklu ve hükümlülere yeterli gelmediği belirtilen açıklamada, Türkiye'de infaz kurumlarında 18 yaşından gün almamış 2 bin 165 hükümlü ve tutuklu olduğu aktarıldı. Yine cezaevlerinde 18-20 yaş arasında 8 bin 17 gencin tutuklu bulunduğu belirtildi.
2015 YILINDA 239 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Ayrıca, 2015 yılında 239 kadının erkekler tarafından katledildiği, yapılan yasal iyileştirmelere rağmen yargı mekanizmasının ve idari yolların yetersizliği, isteksizliği ve etkisizliğinin kadın hakları mücadelesini ciddi olarak sekteye uğrattığı ifade edildi. Basın açıklaması sonunda avukatlar, 'Demokratik hukuk devletinin hayata geçtiği, temel hak ve hürriyetlerden ödün verilmediği, güzel, aydınlık, yaşam dolu günler' dileğinde bulundular. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › İnsan Hakları Gününde Acı Gerçek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?