İSLAM DÜNYASI ANAYASA YARGISI KONFERANSI AÇILIŞ KONGRESİ'NDE İLK OTURUM GERÇEKLEŞTİ - Son Dakika
Güncel

İSLAM DÜNYASI ANAYASA YARGISI KONFERANSI AÇILIŞ KONGRESİ'NDE İLK OTURUM GERÇEKLEŞTİ

İSLAM İşbirliği Teşkilatı üye ve gözlemci devletlerinin anayasa mahkemeleri ve yüksek mahkemelerinin bir araya geldiği 'İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı (İDAY) Açılış Kongresi'nde ilk oturumlar gerçekleştirildi.

23.12.2022 18:44  Güncelleme: 19:59

İSLAM İşbirliği Teşkilatı üye ve gözlemci devletlerinin anayasa mahkemeleri ve yüksek mahkemelerinin bir araya geldiği 'İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı (İDAY) Açılış Kongresi'nde ilk oturumlar gerçekleştirildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ve gözlemci devletlerin anayasa mahkemeleri ve yüksek mahkemelerinden üst düzey temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen ve mahkemeler arasında etkin bir iletişim sağlanması, hukuki tartışma zeminin yaratılması ve yargısal bir forum oluşturulması amacıyla düzenlenen 'İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı (İDAY)' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasıyla başlamıştı. Organizasyon, konuşma, sunum ve soru-cevap etkinlikleriyle devam etti.

Programın ilk oturumunda İslam İşbirliği Teşkilatı'na mensup ve gözlemci devletlerin anayasa ve yüksek mahkeme başkanları da konuşmalar gerçekleştirdi. Temsilciler, soru-cevap etkinliği ile birlikte devletlerin iç hukuk sistemlerini tartıştı, sistemler hakkında bilgi aldı. Programın ilk oturumunda 'Temel Hakların Korunmasında Yüksek Mahkemelerin Rolü' konusu işlendi. Oturumun moderatörlüğünü Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan yaptı.

Oturumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Hasan Tahsin Gökcan Bugün katılımcı ülkeler temel insan hakları ve anayasa yargısı konularında düzenlenen sempozyumlarda bilgi alışverişinde bulunacaklar. Dinimizde insan yaratılmışların en şereflisi olarak nitelenmektedir. Bu niteleme insan onuruna verilen değeri ve önemi göstermektedir. Çağdaş felsefede ve insan hakları hukukunda da insanın doğuştan sahibi olduğu temel kişilik hakları evrensel ve anayasal bir ilke olarak kabul edilmelidir. Her bireyin kişiliğini özgürce oluşturma, geliştirme ve onurlu bir hayat sürdürme hakkının bulunduğu anlayışı bütün temel hakların temelini oluşturmaktadır. Öte yandan bilindiği üzere kanunlarda tanınan hakların ve anayasalarda güvence altına alınan temel kişilik haklarının korunması, yargı makamlarının temel görevleri içerisindedir. Mahkemeler hakların korunmasını sağlamak ve adaleti tesis etmekle yükümlüdür. Anayasa Mahkemeleri ve muadili yüksek mahkemeler ise temel hakların korunmasını yargısal düzeyde ve en üst mercii olarak temin etmekle görevlidir. Sempozyumun bu bölümünde farklı ülkelerden örneklerle yüksek mahkemelerin temel hakların korunmasındaki rolünü çok kıymetli yüksek mahkeme başkanları açıklayacaklar dedi.

Konu kapsamında, Cezayir Anayasa Mahkemesi Başkanı Omar Belhadj, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Dr. Farhad Abdullayev ve Gambiya Yüksek Mahkemesi Başkanı Hassan Boubacar Jallow, kendi ülkelerinin hukuk sistemlerini temel alarak konuşmalar gerçekleştirdi. Konuşmaları sonrasında ise diğer ülkelerin anayasa mahkemesi başkanlarının sorularını yanıtladı. Etkinlik, 'İslam Ülkelerinde Anayasaya Uygunluk Denetiminde Farklı Modeller' konusu ile devam etti.

Organizasyon 24 Aralık Cumartesi günü de sürecek.

İSLAM DÜNYASI ANAYASA YARGISI KONFERANSI AÇILIŞ KONGRESİ\'NDE İLK OTURUM GERÇEKLEŞTİ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İSLAM DÜNYASI ANAYASA YARGISI KONFERANSI AÇILIŞ KONGRESİ'NDE İLK OTURUM GERÇEKLEŞTİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement