Isparta - Demirel İsrail'i Kınadı - Son Dakika
Güncel

Isparta - Demirel İsrail'i Kınadı

Isparta - Demirel İsrail\'i Kınadı

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Her Gün Türkiye'de Üzüntülü Hadiselerle Karşılaşıldığını Belirterek, "gazze'de Tamamen Esaret İçinde Bulunan İnsanlar Var. Bu İnsanlara Yardım Getiren Gemilere Yapılan İsrail Saldırısı Fevkalede Ayıp, Fevkalede Kınıyorum" Dedi.

04.06.2010 23:48

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, her gün Türkiye'de üzüntülü hadiselerle karşılaşıldığını belirterek, " Gazze'de tamamen esaret içinde bulunan insanlar var. Bu insanlara yardım getiren gemilere yapılan İsrail saldırısı fevkalede ayıp, fevkalede kınıyorum" dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) 2009-2010 dönemi mezuniyet törenine katılmak üzere memleketi Isparta'ya gelen Süleyman Demirel, özel uçakla saat 14.30'da Süleyman Demirel Havaalanı'na indi. Demirel'i, Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Belediye Başkanı Ak Partili Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, kardeşi Şevket Demirel ve çok sayıda vatandaş karşıladı. Demirel havalimanında kendisini karşılamaya gelenlerle tek tek tokalaşırken, birçok kişi de elini öptü.

Demirel, mezuniyet töreni öncesi SDÜ Prof. Dr. Metin Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'ndeki 'Yükseköğrenimin Geleceği İçin Arayış' konulu uluslararası kongreye katıldı. Müzik dinletisiyle başlayan kongrede SDÜ Rektörü Prof. Dr. Baydar tarafından Bologna Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Pier Ugo Calzolari'ye fahri profesörlük unvanı verildi. Prof. Dr. Calzolari'nin 'Bologna Sürecindeki Üniversiteler İçin Gelecek Nedir?' başlıklı konuşmasının ardından Süleyman Demirel, 'Küreselleşen Dünyada Türkiye İçin Gelecek Nedir?' başlıklı bir konuşma yaptı.

HER AÇILIŞ VE MEZUNİYETE KATILDI

1992 yılında Cumhurbaşkanı iken kendi imzası ile kurulan SDÜ'nün bugüne kadarki tüm ilk derslerini veren Demirel, aynı zamanda kendi adını taşıyan üniversitenin bugüne kadarki bütün akademik mezuniyet törenlerine de katıldı. Konuşma öncesinde Süleyman Demirel'e, üniversitenin tüm arşiv kayıtlarında bugüne kadarki yaptığı tüm konuşmalar ve fotoğraflarının yer aldığı 'Süleyman Demirel Armağanı' adlı kronolojisi armağan edildi. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Baydar tarafından sürpriz olarak hediye edilen kitaba ilişkin Demirel, söylenmiş sözlerin yıllar sonra insanın karşısına çıkacağını ve burada yazan tüm sözlerinin bugün de arkasında olduğunu açıkladı.

Bugün dünyanın çok kutuplu olmadığını ama çok kutupluluğa doğru gittiğini belirten Demirel, "Artık sadece ABD'nin sesi duyulmuyor. Hindistan, Çin gibi birçok ülke de var artık. Dünya üniversitelerinde 132 milyon çocuk okuyor. Bunların büyük kısmı ABD ve Çin'den. 20 milyon Çinli üniversitelerde ve 100 tane dünyaca tanınmış üniversite yapmayı hedefliyorlar. Ne zamanki üniversite oranınız yüzde 80'i buldu o zaman uygarlığa ulaşılmıştır. Biz 50 sene evvel yüzde 5'le başladık, bugün yüzde 30'lardayız. 2.5 milyon gencimiz üniversitelerde ve yarısı kız yarısı erkek. Kız öğrencilerimiz çok başarılı. Ruhu şad olsun büyük önder Mustafa Kemal Atatürk kızlarımıza büyük önem vererek ne kadar büyük bir iş yapmış" diye konuştu.

NÜFUS ARTIŞINI TEŞVİKTE MANA YOK

Türkiye'nin bugün dünyanın 19'uncu büyük ekonomisi durumunda olduğunu sözlerine ekleyen Demirel, şunları söyledi:

"Benim Başbakanlığım dönemimde Türkiye'nin Antalyası, İstanbulu her yerinde toplam 100 bin turist ağırlama imkanımız vardı. Bugün ise sadece Antalya'da 10 milyon turist ağırlayabiliyoruz ve Türkiye genelinde 25 milyon turist ağırlanabilecek kapasite bulunuyor. Bugünkü sıkıntılarımız işsizlik, yoksulluk. Hala 4 kişiden biri, işsiz okumuş adamlarımızdan. 2.5 milyon insanımız işsiz. Bu nüfus artışını teşvik etmeye çalışmakta mana yoktur. Daha sağlıklı, daha zengin, daha iyi yaşayan nüfus için bu daha doğrudur. En çok kalkınma hızı yüzde 7.5 olabilir ama buna rağmen de yine Türkiye'de işsizlik sona erdirilemez. Bugün Avrupa ortak tarım politikaları, en çok et ithal eden bölge. Bizim ortak Avrupa Tarım Politikası'nı benimsememiz ve uygulamamız lazım."

İSRAİL'İ KINADI

Her gün Türkiye'de üzüntülü hadiselerle karşılaşıldığını belirten Demirel, "Devletimizin, milletimizin bütün bunların altından kalkacak gücü vardır. Gazze'de tamamen esaret içinde bulunan insanlar var. Bu insanlara yardım getiren gemilere yapılan İsrail saldırısı fevkalede ayıp, fevkalede kınıyorum. Meydana gelen hadiseyle gerçekten bu üzüntü, bütün insanların paylaştığı bir üzüntü haline geldi" diye konuştu.

Süleyman Demirel, daha sonra SDÜ'nün stadyumda düzenlenen mezuniyet törenine katıldı.

Haber-Kamera: MEHMET ÇINAR- MEHMET ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Isparta - Demirel İsrail'i Kınadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement