İstihdama ve Enerji Üretimine Biyolojik Katkı - Son Dakika
Güncel

İstihdama ve Enerji Üretimine Biyolojik Katkı

İstihdama ve Enerji Üretimine Biyolojik Katkı

Gaziantep'e kurulan ve henüz açılışı yapılmadan vatandaşların uğrak yerlerinden biri olan biyolojik gölet, hem istihdama hem de enerji üretimine katkı sağlayacak.

06.06.2012 13:04

Gaziantep'e kurulan ve henüz açılışı yapılmadan vatandaşların uğrak yerlerinden biri olan biyolojik gölet, hem istihdama hem de enerji üretimine katkı sağlayacak.

Şehitkamil Belediyesi tarafından Dülük Baba Tabiat Parkı içine inşa edilerek Gaziantep'e kazandırılan, kamu kurumları tarafından yaptırılan Türkiye'nin en büyük biyolojik göleti hizmete açılacağı günü bekliyor. Biyolojik gölde incelemelerde bulunan Şehitkamil Belediye Başkanı Başkan Fadıloğlu, gölet alanının çok yönlü tasarlandığını söyledi. Biyolojik gölet hakkında bilgiler veren Başkan Fadıloğlu, "Gaziantep su yoksunu bir şehir. Özellikle yeşilde de çok fazla bir iddiamız yok. Büyüklerimizin geçmiş zamanda Dülük Ormanı'na diktikleri ağaçlar sayesinde bu mekan elde edilmiş. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan burayı devraldık. Burada öncelikle piknik alanlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yaptık. Vatandaşlarımızın daha rahat ve güvenli piknik yapabilmelerini sağlamak adına kendi imkanlarımızla belli bir noktaya getirdik" dedi.

"Bundan sonraki süreçte 'insanlarımız her şeyin en iyisine layık' düşüncesiyle daha iyisini nasıl yaparız diye bir arayışa girdik ve biyolojik göl oluşturduk" diyen Fadıloğlu, "Burası ağaçsız bir bölgeydi. Dere yatağı olan bir noktaydı. Burada bir su hareketi yapmak istedik. Bunun için çalışma arkadaşlarımızla istişare ettik. Arkadaşlarımızın çalışmış olduğu proje neticesinde kamu kurumları arasındaki en büyük biyolojik göleti yaptık. Bu göletin özelliği herhangi bir arıtmaya ihtiyaç duymuyor. Kendi içindeki su birikintisiyle, mikro organizmalarla, planktonlarla kendi kendini temizleyen bir yapıya sahip. Ayrıca bu göletin etrafında yaklaşık 155 ayrı cinste ağaç ve mevsimlik bitkiye sahibiz. Bunun etrafında komple bir yürüyüş bandı oluşturduk. Aynı zamanda maksadımız burada bulunan bitkilerin özelliklerini aktarmak. Bilgi kartlarında bitkilerin özellikleri yer alıyor. Hangi bölgede yetiştikleri ve neye ihtiyaç duydukları üzerlerinde yazılı. Burayı bir eğitim merkezi olarak da kullanmak istiyoruz. Çocuklarımızın buraya gelip bu bitkileri görmesi açısından bu çalışmayı yaptık" ifadelerini kullandı.

ÜRETİLEN ENERJİ TEİAŞ'A SATILACAK

Başkan Fadıloğlu, biyolojik göletin enerji üretimine katkı sağlayacağını ifade etti. Göletin saatte 150 kilowatt enerji üretebildiğine dikkat çeken Fadıloğlu, "Gaziantep pikniğe çok meraklı bir şehir. Onların ihtiyaçlarını göz önüne alarak bu projeyi hayata geçirdik. Vatandaşlarımızın daha rahat piknik yapabilecekleri bir alan elde ettik. Bu proje Türkiye'de sayılı projelerden birisi. Bu projenin bir diğer özelliği, kendi enerjisini kendisinin üretiyor olması. Biz İpekyolu Kalkınma Ajansı ile birlikte bir proje yapmıştık. 'Doğal Hayat Doğal Enerji' projesi çerçevesinde burada en yüksek tepe üzerinde yaklaşık 300 metrekare alan üzerinde güneş enerji panelleriyle enerji elde ediyoruz. Yaklaşık saatte 150 kilowatt enerji elde ediyoruz. Almış olduğumuz bu enerjiyle yine Türkiye'de ilk lisans sahibi bir belediye olarak TEİAŞ'a elektrik satıyoruz. Gündüz almış olduğumuz elektriği TEİAŞ'a satıyoruz, tüm ihtiyaçlarımızı diğer kanaldan TEİAŞ'tan alıyoruz" şeklinde konuştu.

Fadıloğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda mevcut imkanlarla enerji sarfiyatımızı karşılama noktasındayız. Neredeyse başa baş noktadayız. Bizim amacımız ülke ekonomisine zarar vermeden buranın döngüsünü sağlamaktı. Bu konuda da başarılı olduk. Burada kurumlar arası işbirliği çerçevesinde hareket ediyoruz. Çevre Bakanlığımıza ve İpekyolu Kalkınma Ajansı'na bizlere verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz. İnşallah ayın 10'u itibariyle Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin'in katılımıyla şenlik havasında buranın açılışını yapmış olacağız. Bundan sonra vatandaşlarımız burada hiçbir ücret ödemeden bu imkanlardan faydalanmış olacaklar."

HEM TURİZME HEM İSTİHDAMA KATKI

Yaklaşık 3 milyon TL'ye mal olan göletin hem turizme hem de istihdama katkı sağlayacağını söyleyen Fadıloğlu, "Yapmış olduğumuz bu proje öncelikle hemşehrilerimizin hizmetine sunduğumuz bir proje. Ancak böyle bir tesisin yapılmasıyla çevre vilayetlerden gelen misafirlerimizin değişik bir proje görme imkanı sağlaması, dolayısıyla turizme de katkı sağlayacağına inanıyorum. Aynı zamanda istihdama da katkı sağlayacaktır. Bu kadar geniş bir alanda iş imkanı da artıyor. Bu da istihdamın artması anlamına geliyor. Geçen hafta itibariyle buraya 20 bin kişinin giriş yaptığını biliyoruz" diye konuştu.

Burasının güvenli bir piknik alanı olduğunu kaydeden Fadıloğlu, "Burada kötü niyetli insanların barınmaması için tedbirleri aldık. Daha önce sadece pazar günleri güvenli görülür, vatandaşlarımız yalnız pazar günleri buralara gelirdi. Bugün yaptığımız çalışmaların ardından hafta içinde öğrenciler de piknik yapmak için burayı tercih ediyorlar. Milletimizin talepleri doğrultusunda hizmet üretmeye devam edeceğiz. Gölet ve bitkiler için yatırım maliyeti 2 milyon 500 bin TL. Diğer işlemler tamamen belediye imkanlarıyla yapıldı ve yapılmaya devam ediyor" dedi.

Biyolojik göleti gezmeye gelen vatandaşlar ise, "Dinlenme ve eğlenme amaçlı gelinebilecek bir yer. Haftada bir iki kez geliyoruz. Çok güzel ve ferah bir ortam" dediler. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İstihdama ve Enerji Üretimine Biyolojik Katkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement